×

Προειδοποίηση

JUser: :_load: Αδυναμία φόρτωσης χρήστη με Α/Α (ID): 932

Χειρουργεία με... ενοίκιο στα δημόσια νοσοκομεία

27 Ιουνίου 2014 10:46

Σε «άνοιγμα» της διαδικασίας χειρουργικών επεμβάσεων στα δημόσια νοσοκομεία προχωρεί το υπουργείο Υγείας.

Επειτα από τη δυνατότητα που δόθηκε σε ιδιώτες να λειτουργούν εκτός νοσοκομείων χειρουργεία «μίας ημέρας» για μη αιματηρές επεμβάσεις (οφθαλμολογικές) προωθείται ο θεσμός του «απογευματινού χειρουργείου».

Αυτό σημαίνει ότι οι χειρουργοί του ΕΣΥ θα μπορούν -μετά το ωράριό τους- να πραγματοποιούν στο δημόσιο νοσοκομείο επεμβάσεις με αμοιβή.

Το σχέδιο είχε ετοιμαστεί από τον κ. Aδωνι Γεωργιάδη και η νέα πολιτική ηγεσία σκοπεύει να το υλοποιήσει. Στόχος είναι να προσελκύσει στα δημόσια νοσοκομεία «πελάτες» από ασφαλιστικές εταιρείες και ασθενείς οι οποίοι έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν (και να πληρώσουν) τον χειρουργό.

Η προοπτική των «απογευματινών χειρουργείων» αντιμετωπίζεται ευνοϊκά, αλλά με μία σειρά προϋποθέσεων. Τέτοιες είναι η επιλογή συγκεκριμένων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τα οποία διαθέτουν την κατάλληλη υποδομή (δωμάτια με λίγες κλίνες, θέσεις εντατικής θεραπείας). Από τα έσοδα που θα έχει το νοσοκομείο, μέρος της αμοιβής θα διανέμεται στη χειρουργική ομάδα, στο λοιπό προσωπικό και στους εντατικολόγους.

Πρόκειται για μία «αγορά» 450.000 επεμβάσεων τον χρόνο. Σε μεγάλα νοσοκομεία, όπως ο «Ευαγγελισμός», πραγματοποιούνται κάθε μήνα σχεδόν 4.000 επεμβάσεις και στο «Γ. Γεννηματάς» οι μισές. Η πλειονότητα των περιστατικών αφορά νοσοκομεία της Αττικής, καθώς μόνο στα νοσηλευτικά ιδρύματα του κέντρου πραγματοποιούνται ετησίως έως 150.000 επεμβάσεις.

Πολλά είναι, πάντως, τα ερωτηματικά σχετικά με τη δυνατότητα των δημόσιων νοσηλευτικών ιδρυμάτων να αντεπεξέλθουν στην επιπλέον λειτουργία των χειρουργείων. Το προηγούμενο διάστημα είχαν παρουσιαστεί στα νοσοκομεία μεγάλες ελλείψεις σε υλικό, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται επεμβάσεις ακόμη και στο τακτικό ωράριο.

Οι ελλείψεις προκάλεσαν στροφή προς τα πίσω στα χειρουργεία του ΕΣΥ, καθώς αποφεύγονταν -λόγω υψηλότερου κόστους- ελάχιστα επεμβατικές μέθοδοι όπως οι ενδοσκοπικές επεμβάσεις.

Πολλές φωνές ακούγονται και για τον τρόπο που λειτουργούν σήμερα τα χειρουργεία στο τακτικό ωράριο. Το υπουργείο Υγείας έχει γίνει αποδέκτης καταγγελιών, σύμφωνα με τις οποίες πολλά περιστατικά βαφτίζονται «επείγοντα», ενώ στην ουσία δεν είναι.

Πρόκειται για τα λεγόμενα «βαλιτσάκια», δηλαδή ασθενείς οι οποίοι έχουν προ-συνεννοηθεί με τον χειρουργό και σπεύδουν στα επείγοντα κατά την ημέρα της εφημερίας με τις αποσκευές τους.

Για την εφαρμογή του πιέζει η επιστημονική εταιρεία διευθυντών του ΕΣΥ. Με επιστολή της προς τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκο επισημαίνει ότι τα «απογευματινά χειρουργεία» ετοιμάζονταν επί έξι μήνες με τον κ. Γεωργιάδη και πως λειτουργούν ήδη σε συστήματα Υγείας, όπως το αγγλικό, το ιταλικό και το γαλλικό.

Οι διευθυντές υπογραμμίζουν ότι δεν αποτελούν ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ, αλλά είναι η απάντηση του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα. Το ίδιο -σημειώνουν- συμβαίνει και στη χώρα μας με τους πανεπιστημιακούς γιατρούς.

Με τον τρόπο αυτό -εξηγούν- μένουν στο σύστημα γιατροί ι οποίοι υποαμείβονται σήμερα με 1.960 ευρώ συν επίδομα 350 ευρώ. Με τα «απογευματινά χειρουργεία» -αναφέρουν- αυξάνονται οι αποδοχές τους, χωρίς απώλειες σε ανθρώπινο δυναμικό.

2010-2013: Μείωση επεμβάσεων

Σταθερά μειώνεται ο αριθμός των επεμβάσεων την τετραετία 2010-2013. Ο ένας λόγος είναι ότι οι ασθενείς δεν είναι σε θέση -λόγω κρίσης- να καλύψουν οικονομικά το όποιο κόστος συνεπάγεται η επέμβαση και ο δεύτερος είναι οι μεγάλες ελλείψεις των νοσοκομείων σε υλικό και προσωπικό. Τη διετία 2012-2013, μείωση καταγράφεται μόνο στα κεντρικά νοσοκομεία της Αττικής (8,02%), ενώ στις άλλες περιοχές της χώρας σημειώνεται αύξηση. Αυτό αποδίδεται στην αδυναμία των ασθενών που διαμένουν στην περιφέρεια να καλύψουν τις δαπάνες της μετακίνησης και της διαμονής στο κέντρο.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos