Ούριος άνεμος για την προϊστορική σχεδία

18 Ιουλίου 2014 10:22

Ο άνεμος ήταν ευνοϊκός και το πλήρωμα καλά προετοιμασμένο. Η μεγάλη αναμέτρηση με τη φύση, στα χνάρια των πρώτων ναυτικών της Ευρώπης, ξεκίνησε χθες τα ξημερώματα.

Είκοσι λεπτά μετά τις έξι δόθηκε το σύνθημα της εκκίνησης: οι δέκα θαλασσοπόροι που επιχειρούν να φτάσουν από τα Κύθηρα στην Κρήτη με μια σχεδία φτιαγμένη από καλάμια, οι First Mariners, έβαλαν μπρος για το ταξίδι τους.

Στόχος τους είναι να ρίξουν φως στο ιστορικό ερώτημα «πώς ταξίδευαν οι άνθρωποι στη θάλασσα πριν από 130.000 χρόνια;» και να αναπαραστήσουν τη διαδρομή μέσω της οποίας, όπως εικάζουν οι αρχαιολόγοι, πρωτοκατοικήθηκε από τον παλαιολιθικό άνθρωπο η Κρήτη.

«Η Melida» -όπως αποκαλούν τη σχεδία- «είναι φορτωμένη και οι συνθήκες ιδανικές, το πλήρωμα είναι έτοιμο να αναχωρήσει», ήταν η τελευταία φράση που έγραψαν στον λογαριασμό που διατηρούν στο Facebook οι First Mariners λίγο πριν η σχεδία σαλπάρει. «Τα λέμε στην Κρήτη!».

Περίπου στη μιάμιση το μεσημέρι, η ομάδα -τέσσερις Ελληνες και έξι ξένοι, ορισμένοι εκ των οποίων έφτασαν στη χώρα μας για το εντυπωσιακό εγχείρημα από τη μακρινή Ινδονησία- είχε ήδη διανύσει το μισό της διαδρομής από τα Κύθηρα ως τα Αντικύθηρα. Εκεί αναμενόταν να φτάσει αργά το βράδυ μετά τα μεσάνυχτα, με επικεφαλής τον εμπνευστή της ιδέας τον 73χρονο Βρετανό ιστορικό και συγγραφέα Bob Hobman. Η αποστολή θα διανυκτέρευε στο νησί και θα ξεκινούσε πάλι τα χαράματα, αφού η άδεια που έχει παρασχεθεί απαγορεύει τον νυχτερινό πλου. «Ο άνεμος κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ήταν ιδανικός για την ασφάλεια του πληρώματος, αν και δεν βοήθησε το ιστιοφόρο να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα», εξηγεί στο «Εθνος» ο λιμενάρχης Καψαλίου Γιώργος Καλλίγερος. Για αυτό λίγο πριν τις 9 το βράδυ είχαν ακόμη 8 μίλια να διανύσουν μέχρι τα Αντικύθηρα. «Πάντως αν κάθε 18 ώρες η σχεδία διανύει 20 μίλια, θα χρειαστούν περισσότερες από τρεις ημέρες για να ολοκληρωθεί το ταξίδι», λέει ο λιμενάρχης.

Η συνδρομή του Λιμεναρχείου στην πραγματοποίηση του ταξιδιού υπήρξε σημαντική, ενώ το αυτοσχέδιο πλεούμενο συνοδεύει από χθες και σκάφος το οποίο μεταφέρει προσωπικό ασφαλείας και όλα τα είδη που ενδέχεται να χρειαστούν οι κωπηλάτες.

Χρειάστηκαν δύο μήνες να γίνει πραγματικότητα αυτή η ιδέα, την οποία αρκετοί χλεύασαν στο αρχικό στάδιο της υλοποίησής της. Δύο μήνες κατά τη διάρκεια των οποίων συγκεντρώθηκε το πλήρωμα και κατασκευάστηκε η δωδεκάμετρη σχεδία με καλάμια από το νησί, δέρμα κατσίκας, σχοινί και μερικούς κορμούς κυπαρισσιών που κόπηκαν, σμιλεύτηκαν και δέθηκαν με εργαλεία σαν αυτά που χρησιμοποιούσαν οι άνθρωποι πριν από 125.000 χρόνια...

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos