Μέτρα για ελάφρυνση των αδύναμων

04 Αυγούστου 2014 10:20

Απαλλαγές, εκπτώσεις για ορισμένες κατηγορίες ιδιοκτητών με βάση εισοδηματικά και περιουσιακά στοιχεία, αύξηση του αριθμού των δόσεων, ακόμα και οριζόντια μείωση του

φόρου στα ακίνητα προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με στόχο να περιορίσει τα φορολογικά βάρη για συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες και να παρέχει στους φορολογουμένους ταμειακή διευκόλυνση για την πληρωμή του φόρου.

Το πρώτο βήμα θα γίνει εντός των επόμενων ημερών με υπουργική απόφαση με την οποία θα καθορίζονται τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για μείωση του ΕΝΦΙΑ μέχρι και 50% ή και πλήρη κατάργησή του στα πρότυπα του ειδικού τέλους ακινήτων. Αναλυτικότερα θα υπάρξει:

• Ψαλίδισμα του φόρου στο μισό για οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ, που προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για τη σύζυγο και το κάθε παιδί, εφόσον η επιφάνεια των ακινήτων δεν ξεπερνά τα 150 τ.μ. και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές σε Εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

• Πλήρης απαλλαγή από τον φόρο για ανέργους και τρίτεκνους-πολύτεκνους σε περίπτωση που το ετήσιο εισόδημά τους από κάθε πηγή δεν ξεπερνά τις 12.000 ευρώ, με το ποσό να προσαυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για σύζυγο και κάθε παιδί και για επιφάνεια ακινήτων έως 150 τ.μ. Και για την εξαίρεση απαραίτητη προϋπόθεση θα είναι να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές στο Δημόσιο.

Οι δόσεις

Παράλληλα σχεδιάζεται επιμήκυνση του χρόνου πληρωμής του ΕΝΦΙΑ μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015 αντί του Δεκεμβρίου του 2014, έτσι ώστε οι μηνιαίες δόσεις να αυξηθούν, αυξάνοντας έτσι τον αριθμό των μηνιαίων δόσεων από 5 σε 7 προκειμένου να δοθεί «ανάσα» στους φορολογουμένους οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρώνουν κάθε μήνα φόρους για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Επίσης, το οικονομικό επιτελείο στις διαπραγματεύσεις του φθινοπώρου με την τρόικα θα θέσει θέμα μείωσης των φορολογικών συντελεστών για τον ΕΝΦΙΑ τουλάχιστον για συγκεκριμέες κατηγορίες ιδιοκτητών και ακινήτων με ορίζοντα το 2015 και εφόσον οι εισπράξεις είναι υψηλότερες από τον στόχο. Αρμόδια στελέχη αποκλείουν στην παρούσα φάση οποιαδήποτε μείωση του ΕΝΦΙΑ, ακόμα και σε περίπτωση που βεβαιωθούν περισσότεροι φόροι από τον προβλεπόμενο στόχο. Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχη για την ταμειακή αποδοτικότητα του ΕΝΦΙΑ, αφού έχει υπολογίσει ότι θα εισπραχθεί το 82% του φόρου ακινήτων που θα βεβαιωθεί. Για να εισπραχθούν 2,65 δισ. ευρώ πρέπει να βεβαιωθούν φόροι ύψους 3,2 δισ. ευρώ.

Διορθώσεις

Παντως, οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώσουν φουσκωμένα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων λόγω λαθών ή παραλείψεων έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν διορθωτική δήλωση Ε9 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και μάλιστα χωρίς πρόστιμα και κυρώσεις. Μετά τη διόρθωση θα προκύψει νέο εκκαθαριστικό σημείωμα. Οι διορθώσεις των λαθών που θα εντοπιστούν θα γίνουν αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της εφαρμογής του E9 και σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η εφαρμογή θα λειτουργήσει προς το τέλος Αυγούστου. Ωστόσο, μέχρι να διευθετηθούν οι εκκρεμότητές τους με την Εφορία όσον αφορά την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση θα πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις δόσεις με τα ποσά του φόρου που αναγράφονται στο αρχικό εκκαθαριστικό.

Επισημαίνεται ότι αν στη δήλωση Ε9 για κάποιο ακίνητο υπάρχουν ουσιώδεις ελλείψεις με αποτέλεσμα ο υπολογισμός του φόρου να μην είναι δυνατός, τα ακίνητα θεωρούνται μη δηλωθέντα. Στην πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου που θα βρει ο φορολογούμενος, θα υπάρχει ειδική επισήμανση. Ο φορολογούμενος θα πρέπει σ' αυτή την περίπτωση να μπει στο Taxis και να δώσει τις πληροφορίες που ζητούνται για το συγκεκριμένο ακίνητο.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

Οδηγίες για τα εκκαθαριστικά

Για να δείτε τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ με τα ποσά του φόρου, τις δόσεις και τις προθεσμίες πληρωμής θα πρέπει να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.gsis.gr στο TAXISnet, με τους κωδικούς τους και στη συνέχεια αφού επιλέξετε τα σημεία «προσωποποιημένη πληροφόρηση» και «στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» θα εμφανιστεί το ποσό του φόρου που πρέπει να πληρώσετε. Προσοχή, για να βγάλετε άκρη με το συνολικό ποσό του φόρου σε περίπτωση που ο ή η σύζυγος ή τα παιδιά έχουν δικαιώματα σε ακίνητα, θα πρέπει να «κατεβάσετε» και τα άλλα εκκαθαριστικά και να «αθροίσετε» τα ποσά για να κάνετε τη σύγκριση με τον φόρο που πληρώσατε για το 2013.

Στη συνέχεια μέσω του πεδίου «Εμφάνιση στοιχείων δόσεων-εκπτώσεων» στο κάτω μέρος της σελίδας μπορείτε να δείτε τις δόσεις πληρωμής με τις προθεσμίες τους. Η εκτύπωση του εκκαθαριστικού γίνεται μέσω της επιλογής του πεδίου «Ταυτότητα οφειλής», όπου υπάρχει ένας μοναδικός αριθμός για κάθε οφειλή και η πληρωμή του που χαρακτηρίζεται «Σημείωμα για Πληρωμή» μπορεί να γίνει μέσω τράπεζας ή των ΕΛΤΑ. Να σημειωθεί πως τα εννέα πρώτα ψηφία της «Ταυτότητας Οφειλής» αντιστοιχούν στον ΑΦΜ σας και προκειμένου να αποφύγετε κάποιο λάθος, θα πρέπει να ελέγχετε αν αναγράφεται σωστά η «Ταυτότητα Οφειλής» στην απόδειξη πληρωμής που λαμβάνετε από την τράπεζα ή από τα ΕΛΤΑ.

Πριν από την πληρωμή όμως πρέπει να γίνει διασταύρωση με τα στοιχεία του Ε9. Πρέπει να πάτε στην ενότητα «Υποβολή Δηλώσεων Ακινήτων Ε9» και στη συνέχεια να πατήσετε «Εκτύπωση εκκαθαριστικού τελευταίας εκκαθάρισης έτους 2014» για να εμφανιστεί το πλήρες εκκαθαριστικό, για να ελέγξετε αν όλα τα στοιχεία αναγράφονται σωστά ή αν υπάρχουν λάθη.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos