Πώς θα λειτουργεί η «λίστα χειρουργείου»

27 Σεπτεμβρίου 2016 13:50

Από μία έως 24 εβδομάδες πρέπει να περιμένουν όσοι ασθενείς χρειάζονται τακτική (μη επείγουσα) χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο.


Από μία έως 24 εβδομάδες πρέπει να περιμένουν όσοι ασθενείς χρειάζονται τακτική (μη επείγουσα) χειρουργική επέμβαση σε δημόσιο νοσοκομείο. Ο χρόνος αναμονής εξαρτάται από τη βαρύτητα της κατάστασής τους, η οποία θα αξιολογείται από ειδική ομάδα. Το όνομα των ασθενών θα εγγράφεται σε ειδική λίστα και θα καλούνται για επέμβαση με τη σειρά και όχι με βάση το «φακελάκι» προς τον χειρουργό.

Η διαδικασία τήρησης της «λίστας χειρουργείου» περιλαμβάνεται σε σχέδιο απόφασης του υπουργού Υγείας, η οποία αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση (opengov.gr/yyka/?p=1956). Με την απόφαση υλοποιείται σχετική διάταξη, η οποία περιλαμβάνεται στον νόμο 4368 που ψηφίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στο σχέδιο της απόφασης αναφέρεται πως σε κάθε νοσοκομείο ορίζεται ως υπεύθυνος για την έγκριση της λίστας χειρουργείου και την τήρηση της διαδικασίας διαμόρφωσής της ο αναπληρωτής διοικητής ή όπου δεν υπάρχει, άλλο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.

Ενημέρωση
Κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση της κατάστασης του ασθενούς και με βάση την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, συντάσσει γραπτό ενημερωτικό σημείωμα. Με αυτό προσδιορίζει τον βαθμό προτεραιότητας της περίπτωσης και τη δυνατότητα χρόνου αναμονής, εντός του οποίου πρέπει να διενεργηθεί η επέμβαση. Εκτιμά, επίσης, και τη διάρκεια της επέμβασης.

Πώς θα λειτουργεί η «λίστα χειρουργείου»

Σε περίπτωση που κατά την αναμονή ο ασθενής παρουσιάσει επιπλοκές και η κατάστασή του κριθεί σοβαρότερη από εκείνη άλλου ασθενούς με παρόμοιο πρόβλημα, μετακινείται προς υψηλότερες θέσεις της λίστας. Για να συμβεί αυτό, ο υπεύθυνος γιατρός πρέπει να συντάξει σχετικό σημείωμα. Οι ασθενείς που θεωρούν ότι παραβιάζεται η σειρά προτεραιότητας μπορούν να υποβάλουν καταγγελία στο Γραφείο Προστασίας Δικαιωμάτων του νοσοκομείου.

Την αποκλειστική ευθύνη της τήρησης της λίστας φέρει η επιτροπή χειρουργείου, η οποία καθορίζει και τη χρονική στιγμή της επέμβασης. Καταρτίζεται χωριστά για κάθε τμήμα του νοσοκομείου. Εγκρίνεται από τον αναπληρωτή διοικητή και αναρτάται στον ιστότοπο του νοσοκομείου και της Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) την τελευταία εργάσιμη μέρα κάθε εβδομάδας. Στη λίστα καταχωρούνται τα πέντε τελευταία ψηφία του ΑΜΚΑ του ασθενούς, ο αριθμός μητρώου του ασθενούς (εφόσον υπάρχει), το είδος του χειρουργείου, η κατηγορία στην οποία εντάσσεται το περιστατικό, η ημερομηνία κλινικής εκτίμησης της κατάστασης του ασθενούς, η ημερομηνία της χειρουργικής επέμβασης και η εκτιμώμενη διάρκεια της επέμβασης.

Τα επείγοντα περιστατικά δεν εντάσσονται στη διαδικασία της «λίστας χειρουργείου». Για να χαρακτηριστεί ένα περιστατικό ως επείγον πρέπει να έχει εκτιμηθεί στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) από γιατρό που εφημερεύει.

www.ethnos.gr

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos