Περισσότερα έσοδα στο 7μηνο από τον φόρο εισοδήματος

22 Αυγούστου 2014 13:53

Ενα ισχυρό επιχείρημα προσθέτει το οικονομικό επιτελείο στη «φαρέτρα» του για να επιτύχει φοροελαφρύνσεις ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης με την τρόικα.

Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι από την είσπραξη της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος τα έσοδα ξεπέρασαν τον στόχο κατά 555 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για μία σημαντική και πρωτοφανή υπέρβαση στόχου για τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, που αποδεικνύει ότι τα πρόσφατα φορολογικά μέτρα που ελήφθησαν και εφαρμόστηκαν φέτος (κατάργηση του αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά, νέοι συντελεστές και νέα κλιμάκια φορολόγησης μισθωτών και συνταξιούχων, πλήρης κατάργηση των φοροαπαλλαγών, φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26%) απέδωσαν πολύ περισσότερο απ' ό,τι είχε προβλεφθεί.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται «μεμονωμένο γεγονός» από το υπουργείο Οικονομικών που δεν θα επαναληφθεί στις δύο επόμενες δόσεις του φόρου εισοδήματος (Σεπτέμβριο και Νοέμβριο). Ομως, η υπέρβαση των 555 εκατ. ευρώ ερμηνεύεται είτε επειδή η αποδοτικότητα των εν λόγω παρεμβάσεων είχε υποεκτιμηθεί είτε επειδή είχαν σκοπίμως ληφθεί μέτρα μεγαλύτερης αποδοτικότητας (υπερφορολόγηση) για να διασφαλιστεί η είσπραξη των εσόδων που ήταν απαραίτητα. Μέχρι σήμερα η τρόικα επέμενε πάντα να λαμβάνονται περισσότερα μέτρα από αυτά που θεωρητικά θα έπρεπε, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη των στόχων. Δεδομένου, όμως, ότι πλέον αποδεικνύεται πως τα μέτρα που εφαρμόστηκαν οδηγούν σε σημαντική υπέρβαση των εισπρακτικών στόχων, η κυβέρνηση αποκτά ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί για να επιτύχει φοροελαφρύνσεις στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα που θα λάβουν χώρα τους επόμενους μήνες.

Σε ό,τι αφορά τη συνολική εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού κατά το επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, η καλή πορεία των εσόδων και η σημαντική συγκράτηση των δαπανών οδήγησε στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 2,27 δισ. ευρώ, καταγράφοντας υπέρβαση έναντι του στόχου 1,47 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα έσοδα προ επιστροφών φόρων ήταν κατά 713 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον στόχο, και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν εισπράχθηκε η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Οι κατηγορίες εσόδων που υπερέβησαν τον επικαιροποιημένο στόχο του επταμήνου Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014 είναι οι εξής:

1. Ο φόρος εισοδήματος φυσικών προσώπων κατά 555 εκατ. ευρώ ή 14,5%.

2. Οι λοιποί άμεσοι φόροι κατά 212 εκατ. ευρώ ή 14,7%.

3. Οι λοιποί φόροι συναλλαγών κατά 81 εκατ. ή 28%.

4. Τα λοιπά μη φορολογικά έσοδα κατά 320 εκατ. ευρώ ή 15,8%.

Αντίθετα, υστέρησαν έναντι του επικαιροποιημένου στόχου:

1. Ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών κατά 178 εκατ. ευρώ ή 15,3%.

2. Oι φόροι στην περιουσία κατά 246 εκατ. ευρώ ή 15%, λόγω της μη είσπραξης της προγραμματισμένης πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ.

3. Οι έμμεσοι φόροι Παρελθόντων Οικονομικών Ετών (ΠΟΕ) κατά 40 εκατ. ευρώ ή 10,5%.

Την ίδια ώρα, οι επιστροφές φόρων ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση κατά 262 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου. Γεγονός το οποίο βοηθάει στην παροχή ρευστότητας στην αγορά. Από την πλευρά των δαπανών, οι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίστηκαν μειωμένες κατά 880 εκατ. ευρώ έναντι του επικαιροποιημένου στόχου, λειτουργώντας επιβοηθητικά στη διαμόρφωση του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Σε ό,τι αφορά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), οι δαπάνες του διαμορφώθηκαν σε 2,96 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 247 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου, ενώ τα έσοδά του ανήλθαν σε 3,29 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 200 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου.

Πάντως, πρόβλημα παραμένει η οικονομική κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων. Ο ΟΑΕΕ έχει ήδη εκταμιεύσει το 81,3% της ετήσιας πίστωσής του στο επτάμηνο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2014, ενώ το ΙΚΑ έχει αντλήσει το 64% και ο ΟΓΑ το 61,4%.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos