Εως 20% η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ για κενά μη ηλεκτροδοτούμενα

09 Σεπτεμβρίου 2014 09:02
Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο εντοπισμός των κενών
μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι δύσκολη διαδικασία, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο αφορούν μόνο κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος (2013) για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για το εάν αυτά τα ακίνητα είναι και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο εντοπισμός των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι δύσκολη διαδικασία, καθώς τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο αφορούν μόνο κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος (2013) για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για το εάν αυτά τα ακίνητα είναι και μη ηλεκτροδοτούμενα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: ΕΝΦΙΑ

Στα όρια του 20% θα είναι η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ στα μη ηλεκτροδοτούμενα καθώς και στα κενά ακίνητα.

Στη χθεσινή σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του κ. Γκ. Χαρδούβελη, του κ. Γ. Μαυραγάνη και της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων κ. Κ. Σαββαΐδου, αποφασίστηκε η έκπτωση να είναι στα όρια του 20%, γεγονός που κατά πάσα πιθανότητα δεν θα ικανοποιήσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το οικονομικό επιτελείο προχώρησε σε μικρές εκπτώσεις, δεδομένου ότι δεν γνωρίζει ακριβώς πόσα ακίνητα είναι κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα.

Σήμερα το απόγευμα θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία με τις βελτιώσεις στον ενιαίο φόρο ακινήτων, ενώ νωρίτερα το τελικό κείμενο θα αποσταλεί στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ για να ενημερωθούν.

Ελλιπή στοιχεία

Οπως προαναφέρθηκε, ο λόγος που το ποσοστό της έκπτωσης θα κυμαίνεται στα επίπεδα του 20% για τα κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έγκειται στο γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει όλα τα στοιχεία των ακινήτων που εντάσσονται σε αυτή την κατηγορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων του 2013 τα οποία έχουν δηλωθεί στο Ε9 και το έντυπο Ε2. Σε αυτή την περίπτωση πιθανόν να αδικηθούν όσοι έχουν ξενοίκιαστα διαμερίσματα κατά το τρέχον έτος. Πάντως, μέχρι χθες το βράδυ δεν ήταν έτοιμη η σχετική διάταξη, κάτι που δείχνει ότι εξετάζονται όλες οι δυνατότητες ώστε να ικανοποιηθούν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων.

Εφόσον πάντως αποφασιστεί να ενταχθούν και όσοι το 2014 είχαν κενά διαμερίσματα, θα κληθούν να κάνουν αίτηση βεβαιώνοντας ότι τα ακίνητά τους εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία προκειμένου να μειωθεί και σε αυτούς ο Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων.

Δηλαδή μετά την ψήφιση της σχετικής διάταξης, θα ακολουθήσει η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, όπου θα γίνουν οι διορθώσεις στους 4.000 οικισμούς και στα τέλη Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για τις απαραίτητες διορθώσεις - συμπληρώσεις. Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι ο εντοπισμός των κενών μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων είναι δύσκολη διαδικασία, αφού τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο αφορούν μόνο κτίσματα τα οποία παρέμειναν κενά το προηγούμενο έτος (2013) για διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών, αλλά δεν υπάρχει η πληροφορία για το εάν αυτά τα ακίνητα είναι και μη ηλεκτροδοτούμενα. Τα δεδομένα αυτά υπάρχουν μόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα της ΔΕΗ.

Ο ρόλος της ΔΕΗ

Ακόμη και αν αποσταλούν από τη ΔΕΗ μέχρι να αξιοποιηθούν, θα περάσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, θα ζητηθούν τα στοιχεία από τη ΔΕΗ προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες διασταυρώσεις. Οπως όλα δείχνουν, στα τέλη Σεπτεμβρίου και αφού έχουν αναρτηθεί τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα του ΕΝΦΙΑ, θα ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή για την υποβολή των τροποποιητικών και συμπληρωματικών δηλώσεων, προκειμένου όχι μόνο να δηλωθεί ότι το ακίνητο είναι κενό, αλλά και για λάθη στα οποία έχουν υποπέσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η σχετική έκπτωση θα δοθεί πριν από την ολοκλήρωση της εξόφλησης του φόρου, δηλαδή πριν από τον Φεβρουάριο του 2015.

www.kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos