Εκτακτο βοήθημα 586 ευρώ

27 Οκτωβρίου 2014 09:47

Στα 586 ευρώ ανέρχεται η έκτακτη οικονομική ενίσχυση που δικαιούνται ανά νοικοκυριό, για την κάλυψη των άμεσων βιοτικών τους αναγκών, οι πλημμυροπαθείς και συγκεκριμένα όσοι έχουν υποστεί προβλήματα στην κύρια κατοικία τους.

Εκτακτο βοήθημα 586 ευρώ

Για την καταβολή του έκτακτου αυτού βοηθήματος απαιτείται αίτηση του πληγέντος στον δήμο, βεβαίωση Πυροσβεστικής και έκθεση αρμόδιας υπηρεσίας του δήμου ότι η κατοικία επλήγη από το συγκεκριμένο γεγονός. Σε δεύτερη φάση, θα ακολουθήσει οικονομική ενίσχυση για την αντικατάσταση της οικοσκευής και την αποκατάσταση ζημιών στα σπίτια, το ύψος της οποίας θα κυμαίνεται από 1.174 ευρώ μέχρι και 5.869 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, το μέγεθος της κατοικίας και τον βαθμό της ζημιάς.

Η ενίσχυση αυτή χορηγείται στους πληγέντες ανεξάρτητα αν είναι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές. Στην περίπτωση της ενοικιαζόμενης ή παραχωρημένης κατοικίας, το 25% της αποζημίωσης, που αφορά την επισκευή των ζημιών (το 75% είναι για την οικοσκευή) αποδίδεται στον μισθωτή μόνο με τη συναίνεση του ιδιοκτήτη, για να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την επισκευή της κατοικίας. Για την πληρωμή της αποζημίωσης απαιτείται αίτηση του πληγέντος και εξέταση των αιτημάτων από τριμελή επιτροπή που συγκροτεί ο δήμος.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου, είχε χθες σύσκεψη με δημάρχους, αντιδημάρχους και στελέχη κοινωνικών υπηρεσιών από πλημμυροπαθείς δήμους. Οπως ενημέρωσαν οι εκπρόσωποι των δήμων, μέχρι χθες είχαν υποβάλει αίτημα για απογραφή ζημιών περίπου 350 νοικοκυριά και ειδικότερα 90 στο Περιστέρι, 25 στο Ιλιον, 18 στον Πειραιά, 11 στον Αγ. Ιωάννη Ρέντη, 108 σε Φυλή - Α. Λιόσια και 100 στις Αχαρνές.

Κινδύνεψαν τα κορίτσια μου «Κινδύνεψαν τα δύο κοριτσάκια μου, 8 και 10 ετών. Την ώρα που μπούκαραν τα νερά στο σπίτι, ήταν μόνα τους. Ανέβηκαν πάνω στα έπιπλα, φωνάζοντας βοήθεια», λέει η κ. Ολυμπία

Κινδύνεψαν τα κορίτσια μου

«Κινδύνεψαν τα δύο κοριτσάκια μου, 8 και 10 ετών. Την ώρα που μπούκαραν τα νερά στο σπίτι, ήταν μόνα τους. Ανέβηκαν πάνω στα έπιπλα, φωνάζοντας βοήθεια», λέει η κ. Ολυμπία Αλεξανδροπούλου, κάτοικος της οδού Φυλλίδος στο Ιλιον. «Τα έσωσε ο θείος τους που τα πέρασε στο διπλανό κτίριο από το μπαλκόνι. Τα νερά, αφού πρώτα πέρασαν μέσα από το σπίτι του γείτονα, γκρέμισαν τον τοίχο της αυλής μας και έφθασαν σαν ποτάμι μέσα στο σπίτι».

Η καταγραφή

Στο μεταξύ, στον υπουργό Εσωτερικών Αργύρη Ντινόπουλο παρέδωσε χθες ο αντιστράτηγος Χαράλαμπος Αφάλης τα στοιχεία από την καταγραφή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συνολικά κατεγράφησαν σε 25 δήμους 580 ακίνητα και 168 οχήματα με ζημιές (η Πυροσβεστική δέχτηκε συνολικά 1.629 κλήσεις). Τα στοιχεία διαβιβάστηκαν στους πληγέντες δήμους για να διευκολυνθούν στην άμεση έκδοση του έκτακτου βοηθήματος.

Γέμισαν το σπίτι μέχρι το ταβάνι «Από τον απέναντι δρόμο τα νερά κατέληγαν πάνω στο σπίτι μας που το γέμισαν μέχρι το ταβάνι!», μας λέει η κ. Κατερίνα Γεωργίου κάτοικος της οδού Φιλιππιάδος στο Ιλιον

Γέμισαν το σπίτι μέχρι το ταβάνι

«Από τον απέναντι δρόμο τα νερά κατέληγαν πάνω στο σπίτι μας που το γέμισαν μέχρι το ταβάνι!», μας λέει η κ. Κατερίνα Γεωργίου κάτοικος της οδού Φιλιππιάδος στο Ιλιον: «Πολλά από τα αντικείμενα που βλέπετε σε αυτό το δωμάτιο μεταφέρθηκαν εκεί από τα νερά!». Ξεχαρβαλωμένες πόρτες, κουζίνα με κατεστραμμένα σκεύη και ηλεκτρικές συσκευές συμπληρώνουν την εικόνα καταστροφής.

Σήμερα το ΥΠΕΣ θα αποστείλει στο υπ. Οικονομικών αίτημα για άμεση αποδέσμευση κονδυλίου ύψους μέχρι 1 εκατ. ευρώ, ενώ αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί από την Περιφέρεια Αττικής και να κατατεθεί στο υπ. Υποδομών ο σχεδιασμός χαρτών και οι τεχνικές εκθέσεις, για να εκδοθεί η απόφαση οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών. Από σήμερα αναμένεται να ξεκινήσουν, ύστερα από αίτηση, οι καταγραφές των ζημιών στις επιχειρήσεις από επιτροπές της Περιφέρειας (αιτήσεις στα τηλ. 2132063663, 2132063655).

Νερό μέχρι τον λαιμό «Εφτασε το νερό μέχρι τον λαιμό μου», μας λέει ο κ. Κώστας Τσόλκας στο νούμερο 37 της οδού Φιλιππιάδος. «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Απελπισία...». Σε ανάλογη κατάσταση ο γείτονάς τ

Νερό μέχρι τον λαιμό

«Εφτασε το νερό μέχρι τον λαιμό μου», μας λέει ο κ. Κώστας Τσόλκας στο νούμερο 37 της οδού Φιλιππιάδος. «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο. Απελπισία...». Σε ανάλογη κατάσταση ο γείτονάς του Γ. Κοντούλης: «Δεν έμεινε τίποτα όρθιο μέσα στο σπίτι. Τα έπιπλα τα πετάξαμε». «Τέτοια καταστροφή δεν την περιμέναμε», λέει η κ. Μαργαρίτα Γκιούση.

Μόνο στο Ιλιον οι πρώτες καταγραφές του δήμου μετρούν περίπου 100 επαγγελματικούς χώρους, καταστήματα και αποθήκες που επλήγησαν από την πλημμύρα. Στον ίδιο δήμο 25 οικογένειες έχουν ξεσπιτωθεί, εκ των οποίων οι 10 μένουν προσωρινά σε ξενοδοχείο και οι υπόλοιποι σε συγγενείς και φίλους. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Αχαρνών, που μετρά 110 απαντλήσεις υδάτων από σπίτια και καταστήματα. Χαρακτηριστική η περίπτωση δημότη που αναγκάστηκε να ανοίξει τρύπα στον τοίχο του σπιτιού του για να βγουν έξω τα νερά. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και στις υποδομές. «Εχουν σπάσει σημεία της οδοποιίας, έχουν φύγει κράσπεδα δίπλα σε ρέματα και στο εμπορικό κέντρο της πόλης έχουν πληγεί σχεδόν όλα τα καταστήματα», περιγράφει ο δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός.

Βρήκε το ΙΧ του 700 μέτρα μακριά «Η... κατηφορική οδός Χαλκίδος, στα Καμίνια, ήταν παλιότερα ρέμα, που ως δρόμος πλέον, όποτε βρέχει, γίνεται ορμητικό ποτάμι. Κάποια στιγμή είδα και το δικό μου αυτοκ

Βρήκε το ΙΧ του 700 μέτρα μακριά

«Η... κατηφορική οδός Χαλκίδος, στα Καμίνια, ήταν παλιότερα ρέμα, που ως δρόμος πλέον, όποτε βρέχει, γίνεται ορμητικό ποτάμι. Κάποια στιγμή είδα και το δικό μου αυτοκίνητο να το παρασέρνει το ρεύμα. Ηταν ένα από τα αυτοκίνητα που κατέληξαν σ' εκείνον τον σωρό από ΙΧ. Το είχα παρκαρισμένο, περίπου 700 μέτρα μακριά απ' το σημείο που κατέληξε», λέει ο κ. Κώστας Σόρκος.

Σοβαρότατες ζημιές -τοιχία γκρεμισμένα, ξεθεμελιωμένα οδοστρώματα , φρεάτια που είχαν αποκαλυφθεί- διαπίστωσαν τα συνεργεία της Περιφέρειας και στον Δήμο Φυλής γύρω από το ρέμα της Εσχατιάς. Στο μεταξύ αιχμές για τη μη πρόσκληση της Περιφέρειας Αττικής στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας άφησε η περιφερειάρχης Ρ. Δούρου.

Γ. Φώσκολος - Γ. Κρητικός
www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos