Κυριακή εκπτώσεων με κινητοποιήσεις

02 Νοεμβρίου 2014 13:51

Πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης φθινοπωρινής εκπτωτικής περιόδου που διαρκεί μέχρι τις 10 Νοεμβρίου η σημερινή και τα

εμπορικά μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά σε όλη την χώρα. Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της κυριακάτικης λειτουργίας πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ αρκετά ήταν τα εμπορικά που παρέμειναν κλειστά, σε πόλεις όπως τα Χανιά.

Σήμερα, τα μαγαζιά σε όλη την χώρα μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά από τις 11.00 το πρωί ως τις 8.00 το βράδυ.

Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) έχει κηρύξει 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στις 10:30 στο εμπορικό κέντρο The Mall, στη Νερατζιώτισσα.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία, με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές, τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν, η ανεργία θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο, «απλά και μόνο για να στηριχθεί η κερδοφορία των μεγάλων εμπορικών ομίλων σε συνθήκες κρίσης και βαθιάς ύφεσης ενώ οι εργαζόμενοι θα στερηθούν οριστικά και των στοιχειωδών δικαιωμάτων τους στην ξεκούραση, στην υγεία, στον ελεύθερο χρόνο, στην οικογένεια, στην ποιότητα ζωής, στη συμμετοχή στην κοινωνική δράση».

Στην ανακοίνωσή της, η ΟΙΥΕ αναφέρει:

Για μια ακόμα ΚΥΡΙΑΚΗ, συνεχίζουμε τον αγώνα μας,

ενάντια στον αντεργατικό Νόμο (4177/13), που, επιτρέπει στα εμπορικά καταστήματα να είναι ανοιχτά τις Κυριακές και καταργεί οριστικά το δικαίωμα της Κυριακάτικης Αργίας, γυρνώντας το ρολόι της ιστορίας πίσω στο 1908, όταν για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η κυριακάτικη ανάπαυση.

«Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όχι στην κατάργηση της ζωής μας, Ναι στη συμμαχία για την Κυριακή» γράφει το πανό που κρατούν μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) στο Mall.

«Όχι στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας, όχι στην κατάργηση της ζωής μας, Ναι στη συμμαχία για την Κυριακή» γράφει το πανό που κρατούν μέλη της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) στο Mall.

Η κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας επιβλήθηκε από την Κυβέρνηση, την Τρόικα και μετά από υπόδειξη των μεγάλων πολυεθνικών αλυσίδων, των malls, των εκπτωτικών χωριών με στόχο να πάρουν αυτές τον μικρό -λόγω της κρίσης- τζίρο, αναγκάζοντας τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να βάλουν οριστικό λουκέτο. Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων που «δοκίμασαν» τις Κυριακές δεν κατάφερε να καλύψει ούτε τα βασικά έξοδα λειτουργίας. Ο κόσμος βγήκε για βόλτα και όχι για ψώνια.

Χιλιάδες εργαζόμενοι που εξαναγκάστηκαν να εργαστούν τις Κυριακές, ούτε ρεπό πήραν ούτε πληρώθηκαν...

Αυτή τη στιγμή, χιλιάδες εργαζόμενοι στο Εμπόριο είναι απλήρωτοι για πάνω από 6 μήνες. Η εκ περιτροπής εργασία των 2-3 ημερών την εβδομάδα έχει γενικευτεί. Οι νέοι που απασχολούνται με 4ωρο δεν παίρνουν πάνω από 250 ευρώ το μήνα. Με το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τα λουκέτα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (που απασχολούν το 80% των εμποροϋπαλλήλων) θα πολλαπλασιαστούν...

Δεν μας λείπει ο χρόνος για να ψωνίσουμε, μας λείπουν τα χρήματα για να ζήσουμε!

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos