Ρυθμίσεις για καθηγητές και ΑΕΙ

22 Δεκεμβρίου 2014 12:43

Πλήθος τροπολογιών, που αφορούν σε μεταθέσεις εκπαιδευτικών, ίδρυση τμημάτων στα ΑΕΙ για ξένους φοιτητές με δίδακτρα, μετεγγραφές και άλλα θέματα των πανεπιστημίων κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, οι οποίες συμπεριελήφθησαν σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας.

Στο πανεπιστήμιο Κρήτης και στο πανεπιστήμιο Αιγαίου ιδρύονται τμήματα τουριστικών σπουδών. Θα απευθύνονται σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης που θα καταβάλλουν δίδακτρα και η διδασκαλία θα γίνεται σε ξένη γλώσσα.

Οι τροπολογίες αφορούν κατά κύριο τους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τα πανεπιστήμια και προβλέπουν τα εξής θέματα:

1 Οσον αφορά στις μεταθέσεις των δασκάλων και καθηγητών για πρώτη φορά υπάρχει πρόβλεψη και για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι δίνεται προτεραιότητα στη συνυπηρέτηση εκπαιδευτικού με τον/τη σύζυγό του προκειμένου να καθίσταται δυνατή η συμβίωση του ζευγαριού, η δημιουργία και η προστασία της οικογένειας. Με το σύμφωνο συμβίωσης νομιμοποιήθηκε η μεταξύ των ενήλικων ετερόφυλων προσώπων υποχρέωση και δικαίωμα συμβίωσης, με σκοπό τη δημιουργία οικογένειας, όπου τα τέκνα που θα γεννηθούν επέχουν θέση τέκνων γεννημένων εντός γάμου ως προς τα δικαιώματα έναντι των γονέων τους.

Οι διατάξεις

Στο πλαίσιο αυτό, οι διατάξεις που θεσπίστηκαν παλιότερα για την ανάγκη συνοίκησης των συζύγων και τη δημιουργία οικογένειας πρέπει να επεκταθούν και για όσους έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Ως εκ τούτου, τις μονάδες μετάθεσης για συνυπηρέτηση δικαιούνται να λαμβάνουν και οι εκπαιδευτικοί αυτής της κατηγορίας, εφόσον αυτός με τον οποίο συμβιώνουν υπηρετεί ή εργάζεται στην περιοχή αυτή. Ομοίως οι εκπαιδευτικοί οι οποίοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, το οποίο είναι εν ισχύι, λαμβάνουν τις μονάδες μετάθεσης για οικογενειακούς λόγους.

2 Οσον αφορά τους υποψηφίους για τους πίνακες αναπληρωτών και ωρομισθίων, στην περίπτωση που η κτήση του πτυχίου πραγματοποιήθηκε στην ίδια εξεταστική περίοδο προηγείται στην κατάταξη ο υποψήφιος ανάλογα με τον βαθμό του πτυχίου, μετά τη βαθμολογία τους σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, για όσους πίνακες αυτή λαμβάνεται υπόψη, και τέλος σε περίπτωση ισοψηφίας ο χρόνος κτήσης του πτυχίου.

3 Οι τακτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου δημοσίων υπηρεσιών και ΝΠΔΔ που κατέχουν οργανικές θέσεις και είναι σύζυγοι στρατιωτικών των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Λιμενικού και Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και ιερέων και διακόνων της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ελλάδος, που υπηρετούν ως δάσκαλοι και καθηγητές, επιτρέπεται να αποσπώνται σε υπηρεσίες του στενού δημόσιου τομέα κατά προτεραιότητα και σε περίπτωση έλλειψης υπηρεσιακών αναγκών σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην περιοχή που υπηρετεί ο/η σύζυγός τους.

4 Κατ' εξαίρεση για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 κάθε φοιτητής δικαιούται να εξετασθεί, μετά το πέρας του χειμερινού εξαμήνου, σε όλα τα μαθήματα που διδάχτηκε σε προηγούμενα εξάμηνα.

5 Ιδρύονται στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου τμήματα προπτυχιακά στις τουριστικές σπουδές και η διδασκαλία θα γίνεται σε ξένη γλώσσα. Τα τμήματα θα απευθύνονται σε φοιτητές εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ δεν θα γίνονται δεκτοί και οι Ελληνες. Οι αλλοδαποί φοιτητές θα πληρώνουν δίδακτρα και η επιλογή τους θα γίνεται από τα ίδια τα πανεπιστήμια.

6 Εξαιρετικά για το ακαδημαϊκό έτος 2014-15 επιτρέπεται η μεταφορά θέσης σε αντίστοιχο τμήμα ή σχολή του ίδιου, που εδρεύουν σε διαφορετικές πόλεις της ίδιας περιφέρειας για τους φοιτητές που μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής τους αίτησης που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 9 έως 17 Οκτωβρίου 2014 και έχουν συμπεριληφθεί στους πίνακες μεταφοράς θέσης του υπουργείου Παιδείας.

7 Επιτρέπεται η μεταφορά θέσης επιτυχόντων που οι ίδιοι ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με ειδικές ανάγκες, επειδή έχουν κινητικά προβλήματα οφειλόμενα σε αναπηρία 67% και άνω.

8 Αν απουσιάζει, κωλύεται, έχει ακυρωθεί η εκλογή του (σ.σ.: περίπτωση δηλαδή Αριστοτελείου) ή ελλείπει για οποιονδήποτε λόγο ο πρύτανης, με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών του καθορίζεται η σειρά με την οποία αυτοί τον αναπληρώνουν και ασκούν τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου πρύτανη.

www.ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos