Επελαύνει η επιδημία γρίπης

28 Ιανουαρίου 2015 11:55

Εντονα αυξητική τάση στην εμφάνιση κρουσμάτων γρίπης παρατηρείται τις τελευταίες μέρες.

Οι επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία κορύφωσης της επιδημίας, η οποία μέχρι χθες είχε προκαλέσει 20 θανάτους.

Μία στις έξι επισκέψεις που γίνονται στον γιατρό αφορά «γριπώδη συνδρομή», δηλαδή συμπτώματα που παραπέμπουν σε γρίπη, όπως πυρετός, μπούκωμα, βήχας και πόνοι σε οστά και αρθρώσεις.

Η μετάλλαξη του στελέχους του ιού που επικρατεί φέτος στον ελληνικό πληθυσμό, δηλαδή του Α (Η3Ν2), προκαλεί σχεδόν διπλασιασμό της νοσηρότητας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του ότι το αντιγριπικό εμβόλιο της περιόδου δεν προστατεύει πλήρως.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), σχεδόν τα μισά «ύποπτα» δείγματα που αναλύονται εργαστηριακά βγαίνουν θετικά για γρίπη. Από αυτά, σχεδόν τα τέσσερα στα πέντε φέρουν το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού.

Από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, που ξεκίνησε η επιδημία, έως και χθες 64 άνθρωποι είχαν νοσηλευτεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας με σοβαρές επιπλοκές γρίπης. Στην εντατική βρίσκονταν χθες 30 ασθενείς με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη. Η κατάσταση «συναγερμού» εκτιμάται ότι θα διαρκέσει έως τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ σποραδικά κρούσματα γρίπης θα καταγράφονται έως και τον Απρίλιο.

Η επιδείνωση του καιρού οδηγεί σε αύξηση των κρουσμάτων, καθώς η συγκέντρωση πολλών ατόμων σε κλειστούς χώρους αυξάνει τη μετάδοση της γρίπης. Ο ιός διασπείρεται όταν ένας ασθενής βήχει, φταρνίζεται ή μιλά και εκτοξεύει ιούς στον αέρα με τη μορφή πολύ μικρών, αόρατων σταγονιδίων. Ο ιός μεταδίδεται μέσω των χεριών, όταν κάποιος αγγίζει αντικείμενα και επιφάνειες, όπως χειρολαβές στα λεωφορεία, πόμολα, κουμπί ασανσέρ, που έχουν μολυνθεί και στη συνέχεια πιάνει τα μάτια του, τη μύτη ή το στόμα του.

Οι ενήλικοι μπορεί να μεταδώσουν τη νόσο μία μέρα πριν αρρωστήσουν έως 5-7 μέρες από τη στιγμή που θα εκδηλώσουν τα συμπτώματα. Τα παιδιά και οι ασθενείς με σοβαρή ανοσοκαταστολή μπορεί να μεταδίδουν τη νόσο για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η επώαση του ιού γίνεται σε δύο έως τέσσερις μέρες από την προσβολή. Tα συμπτώματα διαρκούν έως και επτά μέρες. Ο βήχας μπορεί να επιμείνει για αρκετό διάστημα.

Τα συμπτώματα της γρίπης ξεκινούν συνήθως απότομα και περιλαμβάνουν υψηλό πυρετό, πόνους των μυών και των αρθρώσεων, πονοκέφαλο, έντονη κόπωση, καταρροή, πονόλαιμο, βήχα (συνήθως ξηρό). Τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως ναυτία, εμετούς, διάρροια, ενώ στους ενηλίκους αυτά τα συμπτώματα είναι σπάνια.

Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και σοβαρή νόσηση και μερικές φορές μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι την ξεπερνούν χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos