Παιδικοί σταθμοί δωρεάν για όλους

13 Μαρτίου 2017 15:39

Το πρόγραμμα, με ετήσιο προϋπολογισμό 500 εκατ. ευρώ, έχει την έγκριση των θεσμών. Θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 σε δημόσιους και δημοτικούς βρεφονηπιακούς και περιλαμβάνεται στα αντίμετρα. Επεκτείνονται τα σχολικά γεύματα για να καλύψουν 300.000 μαθητές δημοτικού. Επιδόματα και σε οικογένειες με ένα ή δύο παιδιά.


Δωρεάν ένταξη και συμμετοχή σε βρεφονηπιακούς σταθμούς για όλα τα παιδιά από τριών χρόνων και άνω προωθεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τα μέτρα και αντίμετρα που θα επιφέρουν τη λεγόμενη δημοσιονομική ισορροπία.
Σύμφωνα μάλιστα με καλά πληροφορημένες πηγές του «Εθνους», οι δανειστές έχουν ήδη συναινέσει στο συγκεκριμένο «θετικό μέτρο» που προτείνει η ελληνική πλευρά και που εντάσσεται στον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Μάλιστα, εφόσον το μέτρο «κλειδώσει» στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, θα εφαρμοστεί από τον Σεπτέμβριο του 2018 (περίοδος έναρξης σχολικής περιόδου) και θα αναπτυχθεί πλήρως από τον Ιανουάριο του 2019. Το σημαντικότερο είναι δε ότι δεν περιορίζεται μόνο για τα παιδιά εργαζόμενων, αλλά και άνεργων γονέων.

Το Μαξίμου φαίνεται πως επικεντρώνει τη διαπραγμάτευση γύρω από τα λεγόμενα «αντίμετρα» και σε επιλογές που θα αποτυπώσουν το κοινωνικό στίγμα της κυβέρνησης και που δεν συνδέονται αποκλειστικά με μέτρα όπως ελάφρυνση των συντελεστών φορολόγησης ή μείωση του ΕΝΦΙΑ. Γι' αυτό, σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες, η επόμενη δέσμη αντίμετρων που θα διεκδικήσει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση θα αφορά τους ηλικιωμένους (π.χ. μείωση της συμμετοχής των συνταξιούχων στα φάρμακα). Δεν είναι λίγες άλλωστε οι φορές που ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει δεσμευτεί δημοσίως ότι κύριο μέλημα της κυβέρνησής του είναι η αποκατάσταση των αδικιών και η ενίσχυση των πλέον αδύναμων, κάτι που επέλεξε και τον προηγούμενο Δεκέμβριο με τη χορήγηση της έκτακτης 13ης σύνταξης στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Είναι ενδεικτική επίσης η χθεσινή αναφορά του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου σε μέτρα ελάφρυνσης που θα έχουν είτε τη μορφή φορολογικών ελαφρύνσεων είτε τη μορφή κοινωνικών δαπανών.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το πρόγραμμα προβλέπει την ένταξη στους δημόσιους και δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά από την ηλικία των 2,5-3 χρόνων. Το συγκεκριμένο μέτρο, λένε πηγές που έχουν αναλάβει την επεξεργασία του, θα διευκολύνει τις οικογένειες που ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας καθώς «στον παιδικό σταθμό τα παιδιά θα περνούν ένα μεγάλο κομμάτι της μέρας τους με θέρμανση και φαγητό».

Επιπλέον θα έχουν ιατρική παρακολούθηση και θα κάνουν όλα τα αναγκαία εμβόλια. Η συγκεκριμένη παρέμβαση εκτιμάται ότι θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τους εργαζόμενους γονείς που θα απαλλάσσονται από το κόστος τού να απασχολούν ανθρώπους για να τους «κρατούν» τα παιδιά, όπως επίσης τους άνεργους που με τη συμμετοχή των παιδιών στους σταθμούς έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίζουν τουλάχιστον μία περιστασιακή δουλειά.

Ο σχεδιασμός
Επιπλέον, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για το πρόγραμμα καταπολέμησης της παιδικής φτώχειας προβλέπει την επέκταση των σχολικών γευμάτων για παιδιά που φοιτούν στο δημοτικό. Αναμένεται δε να καλύψει 300.000 μαθητές δημοτικών σχολείων, αριθμός που αντιστοιχεί περίπου στον μισό σχολικό πληθυσμό της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Συγχρόνως, προβλέπεται η επέκταση των οικογενειακών επιδομάτων όχι μόνο στις οικογένειες με τρία ή περισσότερο παιδιά, αλλά και σε όσες έχουν ένα ή δύο παιδιά.
Το σκεπτικό της κυβέρνησης για τη συγκεκριμένη παρέμβαση επικεντρώνεται στη διαπίστωση πως σε μία περιόδο με αυξημένα ακόμη τα ποσοστά της ανεργίας και την υποαπασχόληση είναι δυσβάσταχτη πολλές φορές ακόμη και η ανατροφή ενός παιδιού.

Η κυβέρνηση αξιοποίησε στοιχεία που έχει στη διάθεσή της από μελέτη του Ινστιτούτου Γερμανικής Οικονομίας (Instituts der deutschen Wirtschaft) με έδρα την Κολονία και δημοσιοποιήθηκε περί τα τέλη Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με αυτά, από το 2008 έως το 2015 καταγράφηκε στην Ελλάδα άνοδος της φτώχειας κατά 40%. Την ίδια περίοδο η φτώχεια στην Ισπανία (που επίσης επλήγη από την οικονομική κρίση) αυξήθηκε κατά 18%, στην Ιταλία κατά 11%, ενώ στη Γερμανία μειώθηκε κατά 7,5% και στη Γαλλία κατά 9%.
Επιπλέον, το οικονομικό επιτελείο επεξεργάστηκε τα πρώτα στοιχεία των αιτήσεων που κατατέθηκαν για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης έπειτα από έναν μήνα εφαρμογής του. Αυτά δείχνουν πως 95.000 παιδιά στην Ελλάδα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που ζουν υπό άθλιες οικονομικές συνθήκες είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των παιδιών που γεννήθηκαν στη χώρα το 2015 (91.847). Τέλος, με βάση τις εκθέσεις της ΕΛΣΤΑΤ τα παιδιά που ζουν σε νοικοκυριά χωρίς κανέναν εργαζόμενο, δηλαδή χωρίς εισοδήματα είναι 230.774.

Το Μέγαρο Μαξίμου δείχνει να ποντάρει πολύ στην έγκριση του συγκεκριμένου μέτρου θεωρώντας ότι στην παρούσα φάση η κυβέρνηση έχει ανάγκη να υπερτονίσει το κοινωνικό της πρόσωπο. Οι δημοσκοπήσεις δεν είναι ενθαρρυντικές και η λήψη κοινωνικών μέτρων, όπως πιστεύουν κυβερνητικά στελέχη, θα βοηθήσει πολύ στην ενίσχυση της εικόνας της κυβέρνησης, η οποία ούτως ή άλλως έχει τρωθεί από το 2015 με την ένταξη στο τρίτο πρόγραμμα. «Εχουμε ανάγκη να δείξουμε πως η αριστερή κυβέρνηση παίρνει σάρκα και οστά» απλώνοντας δίχτυ προστασίας στους πλέον αδύναμους, εξηγεί αρμόδια κυβερνητική πηγή.
Επιπλέον, ένα μέτρο βοήθειας των γονιών είναι βέβαιο ότι θα είναι «καλοδεχούμενο» από την κυβερνητική πλειοψηφία που θα κληθεί να ψηφίσει και σκληρά μέτρα στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου μείγματος πολιτικής.

www.ethnos.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos