Η πρώτη ενδοσκοπική επέμβαση σε αυτί στην Ελλάδα

02 Μαϊος 2017 18:04

«Η ενδοσκοπική χειρουργική στο αυτί, σύμφωνα με τον κ Αρτόπουλο, έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι του χειρουργείου με μικροσκόπιο τόσο για τον ασθενή όσο και για τον χειρουργό και είναι διαδεδομένη στο εξωτερικό».

Συγκεκριμένα πραγματοποιείται εδώ και πολλά χρόνια και είναι δημοφιλής σε χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Μεγάλη Βρετανία και η Ιταλία, που διαθέτουν εξειδικευμένες κλινικές για την εκπαίδευση των ωτοχειρουργών.

Σύμφωνα με τον κ. Αρτόπουλο έχουν δημιουργηθεί πλέον και στην Ελλάδα οι προϋποθέσεις να πραγματοποιούνται ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές όπως είναι η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική αξιοποιώντας την εμπειρία από τις αντίστοιχες επεμβάσεις της μύτης και των παραρρινίων που εδώ και δύο δεκαετίες είναι οι πλέον δημοφιλείς.

Η επέμβαση καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία και τις ιδιωτικές ασφάλειες καθώς εξασφαλίζεται εξοικονόμηση χρημάτων λόγω της μη διανυκτέρευσης.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΕΘΟΔΟΥ

Τα πλεονεκτήματα της ενδοσκοπικής χειρουργικής στο αυτί είναι:

ØΆμεση ορατότητα της τυμπανικής μεμβράνης και του έξω ακουστικού πόρου, χωρίς να χρειάζεται συνεχής μετακίνηση του μικροσκοπίου ή του κεφαλιού του ασθενούς

ØΤο χειρουργικό πεδίο στην διακαναλική ενδοσκοπική προσπέλαση είναι διευρυμένο, σε σχέση με το αντίστοιχο που προσφέρει το μικροσκόπιο

ØΕλάχιστα επεμβατική μέθοδος χωρίς τομές και ράμματα, με ήπιο πωματισμό

ØΕξιτήριο αυθημερόν.

Η ενδοσκοπική ωτοχειρουργική ενδείκνυται για επεμβάσεις όπως:

Øτυμπανοπλαστική,

Øοσταριοπλαστική,

Øχολοστεάτωμα που δεν επεκτείνεται πέραν του μέσου αυτιού,

Øερευνητική τυμπανοτομή και ωτοσκλήρυνση.

Δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για παθήσεις της μαστοειδούς (οξείες και χρόνιες φλεγμονώδεις, χολοστεάτωμα). Ο συνδυασμός της ενδοσκοπικής και της ανοικτής προσπέλασης με το μικροσκόπιο είναι επιβεβλημένος όταν η βλάβη του αυτιού περιλαμβάνει τόσο τη μαστοειδή απόφυση, όσο και το μέσο ους.

Η χρονική διάρκεια της επέμβασης εξαρτάται από την εκπαίδευση στην ενδοσκοπική τεχνική και την εμπειρία του ωτοχειρουργού. Ο χειρουργός θα χρειασθεί κατά 25% λιγότερο χρόνοσε σχέση με την ανοικτή τεχνική (μικροσκόπιο).

Η ΠΡΩΤΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Η επέμβαση στην 69χρονη γυναίκα έγινε με γενική αναισθησία και διακαναλικά (δια του έξω ακουστικού πόρου), χωρίς τομές και ράμματα που συναντάμε στην κλασική ωπισθοωτιαία τομή ή την ενδοωτιαία τομή, διήρκησε περίπου 60 λεπτά.

Λίγες ώρες μετά την επέμβαση η ασθενής πήρε εξιτήριο και επέστρεψε στο σπίτι της. Σε αντίθεση με την κλασική μέθοδο που απαιτεί συνήθως διανυκτέρευση στο νοσοκομείο.

Την επόμενη μέρα η ασθενής επέστρεψε στις συνήθεις δραστηριότητες με ελάχιστους περιορισμούς!

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos