Με 1.000 κατασχέσεις λογαριασμών την ημέρα «μπαλώνουν» την τρύπα στα έσοδα

25 Αυγούστου 2017 10:19

Μόνο τον Ιούλιο τα στοιχεία έδειξαν απόκλιση 756 εκατ. ευρώ - Πιο κοντά τα «λίγα ακόμα μέτρα» που ζητούν οι δανειστές - Στα μέσα Σεπτεμβρίου τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα

Παρά τις διαρροές από το οικονομικό επιτελείο που έλεγαν ότι τα αναλυτικά στοιχεία για την πορεία του Προϋπολογισμού τον Ιούλιο θα ανατρέψουν την κακή εικόνα, η δημοσιοποίηση των αριθμών προκαλεί ανησυχία.

Στο διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου 2017 παρουσιάζεται απόκλιση στα έσοδα του επταμήνου κατά 682 εκατ. ευρώ ενώ μόνο για τον Ιούλιο η υστέρηση ήταν της τάξης των 756 εκατ. ευρώ!

Έτσι, ενώ τα έσοδα του Ιουνίου βρίσκονταν 54 εκατ. ευρώ πάνω από το στόχο η βίαιη αντιστροφή της τάσης οδήγησε τα έσοδα 688 εκατ. ευρώ κάτω από το στόχο του Ιουλίου. Πονοκέφαλο προκαλεί κυρίως η απόκλιση 376 εκατ. ευρώ που παρουσιάζεται τον Ιούλιο από φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.

Με δεδομένη την πίεση από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για «λίγα πρόσθετα μέτρα» το 2018, η πρώιμη κόπωση στα έσοδα προμηνύει νέο γύρο δύσκολων διαπραγματεύσεων αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα. Τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας θα έρθουν στην Αθήνα στα μέσα Σεπτεμβρίου ενώ οι επικεφαλής αναμένονται τον Οκτώβριο, πιθανόν μετά την Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ που ολοκληρώνεται στις 15 του ίδιου μήνα.

Για την ώρα ο εκτροχιασμός στην πορεία των εσόδων «μπαλώνεται» από τις μαζικές κατασχέσεις λογαριασμών που φτάνουν τις 1.000 το μήνα και την άτυπη στάση πληρωμών στο κράτος με υπερσυγκράτηση δαπανών κατά 1,5 δισ. ευρώ έναντι του στόχου του επταμήνου. Έτσι, το πρωτογενές πλεόνασμα παραμένει πάνω από το στόχο καθώς έφτασε τα 3,02 δισ. ευρώ, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,72 δισ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2016 και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,1 δισ. ευρώ.

Οι κατηγορίες εσόδων όπου καταγράφηκε απώλεια έναντι του στόχου είναι οι εξής:

-Φόρος Εισοδήματος (φυσικά και νομικά πρόσωπα): -376 εκατ. ευρώ

-ΦΠΑ καπνού: -24 εκατ. ευρώ

-ΦΠΑ πετρελαιοειδών: -23 εκατ. ευρώ

-ΕΦΚ (καπνού, πετρελαίου): -96 εκατ. ευρώ

-Λοιποί άμεσοι φόροι: -86 εκατ. ευρώ

Πάνω από το στόχο κατά 68 εκατ. ευρώ κινούνται οι φόροι παρελθόντων ετών (χάρη στις κατασχέσεις λογαριασμών), οι φόροι στην περιουσία (+47 εκατ. ευρώ) και ο φόρος εισοδήματος ειδικών κατηγοριών (+21 εκατ. ευρώ).

Ραντεβού τον Σεπτέμβρη

Η εισπραξιμότητα του φόρου εισοδήματος βρίσκεται στο 70% και μειώνεται επικίνδυνα, ιδίως αν εγκαταλείψουν και άλλοι την κούρσα στις επόμενες στροφές που απομένουν πριν τον τερματισμό της «κούρσας» των πληρωμών φόρου εισοδήματος αλλά και του ΕΝΦΙΑ. Στις 29 Σεπτεμβρίου το κράτος περιμένει έσοδα 2 δισ. ευρώ καθώς καταβάλλεται η β΄δόση του φόρου εισοδήματος και η πρώτη δόση του φόρου των ακινήτων.

Πριν την ανακοίνωση των στοιχείων και μιλώντας ειδικά για το φόρο εισοδήματος η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου ανέφερε πως ούτε πέρσι το 30% των φορολογούμενων είχε καταβάλει την πρώτη δόση τον Ιούλιο με στόχο να ενταχθούν στη ρύθμιση των 12 δόσεων. Η υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι η πλειοψηφία των επαγγελματικών δίνει αποδείξεις, γι’ αυτό και η αύξηση κατά 20% του τουριστικού κύματος αποτυπώνεται αντίστοιχα και στα έσοδα.

www.protothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos