Πρωταθλήτρια φόρων η Ελλάδα το 2016

23 Νοεμβρίου 2017 15:58

Ήτανε στραβό το κλήμα, το έφαγε και ο γάιδαρος.

Δεν έφταναν τα όσα γράφονται και λέγονται επί των φορολογικών επιβαρύνσεων και της συνταγής που επέλεξε η κυβέρνηση για να φτάσει στα δυσθεώρητα πλεονάσματα, ήρθε και η Έκθεση του ΟΟΣΑ που καταρρίπτει τους ισχυρισμούς όσων κάνουν λόγο για fake news.

Τι λέει ο ΟΟΣΑ; Ότι η Ελλάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στην αύξηση των φόρων ως ποσοστό του ΑΕΠ και μάλιστα χωρίς να ληφθούν υπόψιν τα «κύματα» των νέων φορολογικών επιβαρύνσεων που «έσκασαν» από την Πρωτοχρονιά του 2017.

Συγκεκριμένα, το 2016 τα φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 2,2%, από 35,4% του ΑΕΠ σε 38,6% του ΑΕΠ το 2016, όταν η μέση αύξηση στις χώρες του ΟΟΣΑ ήταν της τάξεως του 0,3% από 34% σε 34,3% την ίδια περίοδο. Μάλιστα, το μέσο ποσοστό στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι οριακά υψηλότερο από αυτό του 2000 (34,3% σε σχέση με 33,9% το 2000), όταν στην Ελλάδα το χαμηλότερο ποσοστό της περιόδου είχε σημειωθεί το 2004 , στο 29,9%.

Αν και τα αναλυτικά στοιχεία σταματάνε στο 2015, αυτό που χτυπάει στο μάτι είναι η μεγάλη αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ (7,3% ΑΕΠ από 7,1% ΑΕΠ) μέσα στη χρονιά που υπογράφηκε το 3ο Μνημόνιο, όταν εφαρμόστηκε το πρώτο πακέτο αλλαγών στο ΦΠΑ, με τις μαζικές μετατάξεις αγαθών και υπηρεσιών, από το χαμηλό στον υψηλό συντελεστή 23%, ο οποίος ένα χρόνο αργότερα ανέβηκε στο 24%.

«Μάτι» βγάζει και η υπέρμετρη αύξηση του φόρου ακινήτων, ο οποίος το 2014 ήταν στο 1,9% του ΑΕΠ και το 2015 έφτασε στο 2%, κατατάσσοντας την Ελλάδα στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής φορολογικής επιβάρυνσης.

Ανάμεσα στις 35 χώρες του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δέκατη θέση σε επίπεδο φορολογικής επιβάρυνσης προς το ΑΕΠ. Δανία, Γαλλία και Βέλγιο καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, με ποσοστά από 44,2% έως και 45,9% του ΑΕΠ, ενώ στις τρεις τελευταίες θέσεις με τις μικρότερες φορολογικές επιβαρύνσεις συναντώνται Ιρλανδία, Χιλή και Μεξικό με ποσοστά από 17,2% έως και 23%.

Η σύνθεση των φορολογικών εσόδων στην Ελλάδα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον , όταν γίνεται αντιπαραβολή με τις μέσες τάσεις του ΟΟΣΑ. ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και ασφαλιστικές εισφορές κατατάσσουν την Ελλάδα στην κορυφή των επιβαρύνσεων ενώ σημαντικά χαμηλότεροι σε σχέση με το μέσο όρο είναι οι φόροι εισοδήματος.

Με ενδιαφέρον αναμένεται η έκθεση του ΟΟΣΑ της επόμενης χρονιάς, όπου θα αποτυπωθούν όχι μόνο οι νέοι φόροι του 2017 αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές του νόμου Κατρούγκαλου.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos