Τελικά ποιο γάλα είναι πιο ωφέλιμο για τον οργανισμό μας;

14 Ιανουαρίου 2018 20:34

Μπορεί η κατανάλωση του φυτικού γάλακτος να γνωρίζει ραγδαία αύξηση τα τελευταία χρόνια, σε καμία περίπτωση όμως δεν έχει εξαφανίσει από τα ψυγεία μας το ζωικό. Και αν κάποιος πρέπει να διαλέξει το πιο υγιεινό και θρεπτικό είδος ζωικού γάλακτος, καλό είναι να λαμβάνει υπ’ όψιν του τα παρακάτω.

Πριν μερικές δεκαετίες, όταν εμφανίστηκαν οι πρώτες επιστημονικές έρευνες που αποκάλυπταν πόσο επιβλαβή είναι για την υγεία τα λιπαρά, τα κορεσμένα λιπαρά (που συναντώνται στα ζωικά προϊόντα) μπήκαν στο στόχαστρο γιατρών και διατροφολόγων. Ως αποτέλεσμα, έκαναν την εμφάνιση τους, μεταξύ άλλων, και το γάλα με χαμηλά λιπαρά ή γάλα με 0% λιπαρά, τα οποία είναι μέχρι και σήμερα από τις δημοφιλέστερες επιλογές. Είναι όμως όντως καλύτερα από το πλήρες;

Η βασική τους διαφορά από το πλήρες γάλα είναι ότι η μείωση των λιπαρών έχει μειώσει και τις θερμίδες που περιέχουν. Συγκεκριμένα, 1 φλιτζάνι πλήρες γάλα αγελάδος περιέχει περίπου 165 θερμίδες, ενώ στην αντίστοιχη ποσότητα το γάλα με 2% λιπαρά περιέχει 130 θερμίδες και το γάλα με 0% λιπαρά 85 θερμίδες. Αν λοιπόν προσέχεις πόσες θερμίδες καταναλώνεις κάθε μέρα, σαφώς ένα γάλα με λιγότερα λιπαρά είναι προτιμότερο.

Την ίδια στιγμή ωστόσο, το γάλα χαμηλών ή 0% λιπαρών έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και κάνει καλό στα μάτια και στο δέρμα. Άρα μπορούμε να πούμε ότι από αυτή την άποψη, το πλήρες γάλα υπερέχει.

Στα πλεονεκτήματα του πλήρες γάλακτος και το γεγονός ότι πλέον οι ερευνητές έχουν αλλάξει άποψη για τα κορεσμένα λιπαρά και πιστεύουν ότι δεν είναι τόσο επιζήμια για την υγεία της καρδιάς. Μάλιστα, ανάλογα με την πηγή τους, τα λιπαρά επηρεάζουν διαφορετικά το σώμα και τα επίπεδα χοληστερόλης.

Τέλος, σημαντικό ρόλο στην επιλογή παίζει και η γεύση του γάλακτος που, αν δεν το ξέρεις ήδη, επηρεάζεται από την περιεκτικότητα σε λιπαρά, με το πλήρες γάλα να έχει πιο κρεμώδη υφή και πλούσιο σώμα. Αν λοιπόν αναρωτιέσαι ακόμη τι να επιλέξεις, μάλλον η γεύση θα μπορούσε να είναι ο καθοριστικός παράγοντας, αφού όπως διαπιστώνεις από τα παραπάνω, το γάλα χαμηλών λιπαρών και το γάλα με 0% λιπαρά έχει τελικά μικρές διαφορές σε σχέση με το πλήρες.

http://www.olivemagazine.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos