Τραγωδία στο Αγαθονήσι: 14 μετανάστες νεκροί σε ναυάγιο, τα 4 παιδιά

17 Μαρτίου 2018 13:14

Στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν, κατά πληροφορίες, 20 άτομα - Η επιχείρηση του Λιμενικού ξεκίνησε όταν εντόπισαν δύο άνδρες και μία γυναίκα στις ακτές του νησιού - Θα καταδυθούν «βατράχια» των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού για να εντοπίσουν το ναυάγιο

Τραγωδία σημειώθηκε το πρωί στο Αγαθονήσι, όταν ξύλινο σκάφος που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες, βυθίστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες στη θαλάσσια περιοχή του Πόρου.

Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 14 σοροί, ανάμεσα στις οποίες και τέσσερις παιδιών. Κατά πληροφορίες στο ξύλινο σκάφος επέβαιναν περίπου 20 άτομα.

Η επιχείρηση του Λιμενικού ξεκίνησε όταν στις 8:30 το πρωί του Σαββάτου εντοπίστηκαν στις ακτές του νησιού δύο άνδρες και μια γυναίκα, οι οποίοι και ενημέρωσαν για το ναυάγιο.
Αμέσως μετά, το Λιμενικό Σώμα ξεκίνησε μεγάλη επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Σε αυτή μετέχουν πλοίο ανοιχτής θαλάσσης, δύο πλωτά του Λιμενικού, κανονιοφόρος του πολεμικού ναυτικού, τρία αλιευτικά σκάφη ελικόπτερο της πολεμικής αεροπορίας, σκάφος της Frontex και παραπλέοντα πλοία.

Στις έρευνες συμμετέχει και κλιμάκιο των ειδικών δυνάμεων του Λιμενικού (ΜΥΑ) προκειμένου να καταδυθεί για τη διερεύνηση του ναυαγίου και τη συλλογή πειστηρίων.

Βίτσας: Δεν πρέπει να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου

Την οδύνη του για το ναυάγιο στο Αγαθονήσι εξέφρασε ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρης Βίτσας.

«Η νέα τραγωδία υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από «πολιτικές» κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων» τόνισε ο κ. Βίτσας. Όπως είπε, «δεν μπορούμε, ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου».

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, ο κ. Βίτσας ενημερώνεται για την εξέλιξη της επιχείρησης διάσωσης. Επίσης, για τη διαχείριση του θέματος, έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών, τις δομές της ενδοχώρας καθώς και όλους τους συναρμόδιους φορείς.

Αναλυτικά, ο κ. Βίτσας δήλωσε:

«Η νέα τραγωδία στο Αγαθονήσι υπογραμμίζει με τον χειρότερο και πιο θλιβερό τρόπο πως η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να συναρτάται ούτε από συμφέροντα διακινητών, ούτε από «πολιτικές» κρατών, ούτε να είναι έρμαιο της απελπισίας ανθρώπων. Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να συνηθίσουμε και να ανεχτούμε να χάνονται άνθρωποι, να χάνονται παιδιά στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τη στιγμή επικεντρωνόμαστε με όλα τα μέσα στην έρευνα και διάσωση. Όμως είναι σαφές ότι η λύση βρίσκεται στα μέτρα προστασίας των ανθρώπων, στις ασφαλείς διαδικασίες και οδούς για τους πρόσφυγες και μετανάστες, στο αμείλικτο χτύπημα των κυκλωμάτων διακίνησης ανθρώπων και εμπορίας της ζωής».

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos