Ξεκινά η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων

01 Ιουνίου 2018 16:06

Προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ψηφιακών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, έχει αρχίσει να κινείται η Ελλάδα. Ένα σημαντικό βήμα για την επιτάχυνση και απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών γίνεται με την ηλεκτρονική κατάθεση εισαγωγικών δικογράφων κύριας και προσωρινής δικαστικής προστασίας σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια της χώρας, η οποία είναι πλέον δυνατή, σύμφωνα το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Προχωρά η υλοποίηση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών ΥποθέσεωνΣύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, κ. Σταύρο Κοντονή, η ηλεκτρονική κατάθεση εισαγωγικών δικογράφων κύριας και προσωρινής δικαστικής προστασίας σε όλα τα διοικητικά δικαστήρια εντάσσεται στο μεγάλο έργο για το “Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Διοικητικών Δικαστηρίων”. “Το έργο αποτελεί ένα ακόμη μεγάλο άλμα προς την επιτάχυνση και απλούστευση των δικαστικών διαδικασιών, καθώς και την εξυπηρέτηση χιλιάδων δικηγόρων”, αναφέρει σε ανακοίνωση του το Υπουργείο.

 

Όπως σημειώνει, μάλιστα, στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η ολοκλήρωση του έργου του “Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων, στη ροή της Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης στα δικαστήρια των Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και Χαλκίδας”, όπου το πρόγραμμα εφαρμόζεται πιλοτικά.

Με την εισαγωγή και αξιοποίηση των τεχνολογικών εργαλείων στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, η Ελλάδα κάνει ένα σημαντικό βήμα, ώστε να αντιμετωπίσει μία από τις βασικές παθογένειες της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Η χώρα, άλλωστε, έχει αρνητικές επιδόσεις - σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς αξιολογήσεις - στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων, αν και ο ρυθμός απόδοσης της Δικαιοσύνης βρίσκεται στην κορυφή των δεικτών, που μετρούν τις αναπτυξιακές δυνατότητες μιας χώρας.

Ψηφιακά εργαλεία
Στόχος είναι, μέσα από μία σειρά έργων που εξαγγέλθηκαν, να επιτευχθεί η αναβάθμιση των δικαστικής λειτουργίας, η εξοικονόμηση πόρων, η ενίσχυση της διαφάνειας και η τόνωση της επιχειρηματικότητας μέσω της ταχύτερης εξυπηρέτησης των υποθέσεων. Μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η εισαγωγή ολοκληρωμένων υπηρεσιών τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα, που θα δίνει τη δυνατότητα απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων. Επίσης, η βελτιστοποίηση του πληροφοριακού συστήματος για τη δημοσίευση στο Διαδίκτυο, σε πραγματικό χρόνο, της πορείας των πινακίων και των δικαστικών υποθέσεων.

Κομβικό έργο αποτελεί η αναβάθμιση του υπάρχοντος πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης δικαστικών υποθέσεων στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια της χώρας. Πρόκειται για τη δεύτερη φάση υλοποίησης του έργου “Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων”, όπου εξασφαλίζεται και η διαλειτουργικότητά του με συστήματα άλλων φορέων του Δημοσίου, καθώς και με ευρωπαϊκά συστήματα. Έτερο σημαντικό έργο είναι οι “Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά καταστήματα”. Η δράση θα δώσει τη δυνατότητα της απομακρυσμένης εξέτασης μαρτύρων και κατηγορουμένων, οδηγώντας στην εξοικονόμηση πόρων και την ποιοτική αναβάθμιση του έργου της Δικαιοσύνης, στη διευκόλυνση της προστασίας των μαρτύρων και στην επιτάχυνση του ανακριτικού έργου.

www.sepe.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos