«Συναγερμός» από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών για τον ιό του Δυτικού Νείλου - Στους 21 οι νεκροί

07 Σεπτεμβρίου 2018 10:27

Ο ΙΣΑ κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο Σχέδιο Δράσης για την καταπολέμηση των κουνουπιών - Από τις αρχές του έτους έχουν καταγραφεί 178 κρούσματα στη χώρα μας


Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, για τη συνεχιζόμενη αύξηση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου, όπως προκύπτει από το στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.

Σύμφωνα με τα νεότερα δεδομένα, αυξάνονται οι περιοχές της χώρας ,στις οποίες καταγράφονται κρούσματα της ασθένειας ,γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν αποδίδουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί από την πολιτεία.

Ο ΙΣΑ κάλεσε τις αρμόδιες αρχές να εφαρμόσουν άμεσα έκτακτο Σχέδιο Δράσης, για την καταπολέμηση των κουνουπιών, σε συνεργασία με εμπειρογνώμονες.

Επίσης κάλεσε το υπουργείο Υγείας, να λάβει μέτρα προκειμένου να διασφαλίσει την επάρκεια αίματος καθώς ένα μεγάλο μέρος των αιμοδοτών που κατοικούν στις περιοχές που εμφανίστηκαν τα κρούσματα, αποκλείονται πλέον από τις αιμοδοσίες. Επίσης να μεριμνήσει για να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες, σε κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, για να μη θρηνήσουμε για άλλη μια φορά, ανθρώπινες ζωές.

Ακόμη εφιστά την προσοχή, ειδικά στις ομάδες υψηλού κινδύνου, να λαμβάνουν σχολαστικά μέτρα ατομικής προστασίας, από τα τσιμπήματα των κουνουπιών.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, τόνισε τα εξής:

« Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση να έχουμε θανατηφόρα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου και μάλιστα στην πρωτεύουσα της χώρας αποτελεί ένα έγκλημα που έχει ονοματεπώνυμο. Σοβαρές ευθύνες έχουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το Υπουργείο Υγείας που δεν έλαβαν τα αναγκαία μέτρα, παρά το γεγονός ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες είχαν εγκαίρως προειδοποιήσει για τους κινδύνους. Η χώρα μας πληρώνει την ανεπάρκειά τους, με ανθρώπινες ζωές ενώ δυστυχώς θα υπάρξουν και σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις, καθώς η κατάσταση αυτή αποτελεί πλήγμα για τον τουρισμό μας».

Όπως προκύπτει από την εβδομαδιαία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 21 θάνατοι και 178 κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου. Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, κατά τη φετινή περίοδο 2018 έχει καταγραφεί πρώιμη έναρξη της κυκλοφορίας του ιού σε ευρωπαϊκό επίπεδο και στη χώρα μας, με την εμφάνιση ανθρώπινων περιστατικών από τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου. Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί κρούσματα σε αρκετούς οικισμούς, στις περιφερειακές ενότητες Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Θεσσαλονίκης, Κεντρικού Τομέα Αθηνών, Βόρειου Τομέα Αθηνών, Εύβοιας, Ημαθίας, Πειραιώς και Νήσων, Πέλλας, Κορινθίας, Κιλκίς, και Ρεθύμνου. «Αναμένεται η διάγνωση περαιτέρω κρουσμάτων το ερχόμενο διάστημα (και ενόψει της ευαισθητοποίησης των επαγγελματιών υγείας) και θεωρείται πιθανή η εμφάνιση κρουσμάτων της λοίμωξης από ιό ΔΝ και σε άλλες γεωγραφικές περιοχές» σημειώνει το ΚΕΕΛΠΝΟ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, από τα 178 εγχώρια κρούσματα, τα 144 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και 34 είχαν ήπιες εκδηλώσεις (εμπύρετο νόσημα). Η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το ΚΝΣ είναι τα 74 έτη (εύρος: 10 - 94 ετών).

Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, αποτελούν τα πλέον ενδεδειγμένα μέτρα για τον έλεγχο της νόσου επισημαίνει το Κέντρο.

www.rprotothema.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos