Παραιτήθηκε η διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας

18 Οκτωβρίου 2018 14:08

«Αδυνατώ να παραμείνω σε μια θέση στην οποία δεν υπάρχει πλέον τρόπος να ασκήσω τις κατά τον νόμο προβλεπόμενες αρμοδιότητές μου εξαιτίας του ανελέητου πολέμου εκ μέρους του προέδρου κ. Αντωνιάδη και του Δ.Σ. του ΟΠΙ», τόνισε η μέχρι πρότινος διευθύντρια του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας, Ειρήνη Σταματούδη.

Σε επιστολή παραίτησης που έστειλε με αιχμές και καταγγελίες στην υπουργό Πολιτισμού κι Αθλητισμού, Μυρσίνη Ζορμπά, αναφέρει τους λόγους που αντέδρασε και για τους οποίους αδυνατεί να παραμείνει στην θέση της.

Η επιστολή της Ειρήνης Σταματούδη:

«Προς κ. Μυρσίνη Ζορμπά Υπουργό Πολιτισμού & Αθλητισμού

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,

Με την παρούσα σας υποβάλλω και εγγράφως την παραίτησή μου, την οποία είχα θέσει στη διάθεσή σας προφορικά κατά τις δύο συναντήσεις στο γραφείο σας αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας. Αδυνατώ να παραμείνω σε μία θέση στην οποία δεν υπάρχει πλέον τρόπος να ασκήσω τις κατά τον νόμο προβλεπόμενες αρμοδιότητές μου εξαιτίας του ανελέητου πολέμου εκ μέρους του προέδρου κ. Αντωνιάδη και του Δ.Σ. του ΟΠΙ, διότι αντιτάχθηκα σε ενέργειές τους, που θεωρώ ότι ελέγχονται νομικά και αντιστρατεύονται κάθε έννοια διαφάνειας και χρηστής διοίκησης.

Πιο συγκεκριμένα αντέδρασα:

α) Στο ζήτημα του υπέρογκου μισθού τον οποίο επιθυμεί να λάβει ο πρόεδρος, που εκτοξεύει κατά 9.500% τη σχετική δαπάνη εν συγκρίσει προς τους προκατόχους του.

β) Στη μίσθωση χώρου 200 τ.μ. έναντι μεσοσταθμικού ετήσιου κόστους (μίσθωμα, έξοδα εγκατάστασης, κ.λπ.) 30.000 ευρώ με μοναδικό σκοπό τη στέγαση του γραφείου του προέδρου.

γ) Στην παράλειψη αναφοράς των συγκεκριμένων δαπανών στον προϋπολογισμό ΟΠΙ 2019.

δ) Στη μη κατάθεση εγγράφου της ελεγκτικής εταιρείας Ernst & Young στον εισαγγελέα που σχετίζεται με την υπόθεση της ΑΕΠΙ.

ε) Στην ανύπαρκτη εποπτεία της Ειδικής Υπηρεσίας Εκτακτης Διαχείρισης (ΕΥΕΔ).

στ) Στην παράλογη κατάσταση όπου ο ελεγχόμενος ταυτίζεται με τον ελεγκτή και τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΥΕΔ (που συλλέγει πνευματικά δικαιώματα) είναι ταυτοχρόνως και μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΙ (που εποπτεύει τους φορείς που συλλέγουν πνευματικά δικαιώματα), και δεν αφήνουν τις υπηρεσίες του ΟΠΙ να ελέγξουν την ΕΥΕΔ.

ζ) Στη διακριτική μεταχείριση μεταξύ της ΕΥΕΔ και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης που δραστηριοποιούνται στην ίδια αγορά, η οποία συνεπάγεται και διακριτική μεταχείριση μεταξύ δημιουργών και άλλων δικαιούχων.

η) Στην τεράστια και αδικαιολόγητη διαφοροποίηση των μισθών προσωπικού μεταξύ ΟΠΙ και ΕΥΕΔ. Το ενδιαφέρον είναι ότι όσο πιο αδιαφανή είναι τα κριτήρια επιλογής προσωπικού της ΕΥΕΔ, τόσο υψηλότερες είναι και οι απολαβές.

θ) Στην έλλειψη διαφάνειας ως προς τις σημερινές σχέσεις της ΕΥΕΔ με την ΑΕΠΙ με ενδεικτικό στοιχείο τη μη δημοσίευση στη Διαύγεια του μισθωτηρίου μεταξύ ΑΕΠΙ και ΕΥΕΔ, του ύψους του μισθώματος και του εάν έχει συμψηφισθεί το μίσθωμα με τις οφειλές που έχει η ΑΕΠΙ προς τον ΟΠΙ.

ι) Στην έλλειψη διαφάνειας γενικότερα διότι κανένα από τα έξοδα και τις συμφωνίες που έχει συνάψει μέχρι σήμερα η ΕΥΕΔ δεν έχουν αναρτηθεί στη Διαύγεια.

Ο ΟΠΙ οφείλει να διαχωρίσει τους ρόλους του. Εξαρχής είχα επισημάνει ότι ο ΟΠΙ δεν μπορεί να ασκεί και συλλογική διαχείριση και εποπτεία. Αν και κατάφερα να μετριάσω τις ακρότητες του αρχικού σχεδίου νόμου για τη δημιουργία της ΕΥΕΔ, η ουσία του προβλήματος παραμένει. Ο ΟΠΙ δεν μπορεί να έχει ρόλο ανταγωνιστή σε μία αγορά, τους παίκτες της οποίας καλείται να εποπτεύσει. Η προσωρινότητα της ΕΥΕΔ δεν απαλύνει το πρόβλημα. Αρκούν προσωρινές καταστάσεις για να διαλύσουν μία αγορά.

Σας έχω γνωρίσει τις προτάσεις μου για την εξυγίανση του χώρου των πνευματικών δικαιωμάτων. Η πολυδιάσπαση των ΟΣΔ δεν εξυπηρετεί κανέναν, ούτε τους δικαιούχους ούτε τους χρήστες. Υπάρχει αδήριτη ανάγκη για ίση μεταχείριση, διαφάνεια και σύνεση στις δαπάνες. Είναι κρίμα να έχει γίνει τόσος κόπος από τον ΟΠΙ για την εξυγίανση του χώρου και την αποκάλυψη του σκανδάλου της ΑΕΠΙ για να επιστρέψουμε ή να καλλιεργήσουμε πρακτικές ή διχόνοιες που προσιδιάζουν στο παρελθόν.

Τέλος επισημαίνω ότι παραιτούμενη από τη θέση της διευθύντριας υπάρχουν στους λογαριασμούς του ΟΠΙ περίπου 1 εκατ. ευρώ (922.447 ευρώ + 50.000 ευρώ που εκχωρήσαμε προσωρινά στην ΕΥΕΔ = σύνολο 972.447 ευρώ) και οφειλές απέναντι στην ΑΕΠΙ της τάξης των 750.000 ευρώ στη βάση αγωγών που κατατέθηκαν εναντίον της κατά τη διάρκεια της θητείας μου.

Κυρία Υπουργέ,
Το έργο σας δύσκολο και απαιτητικό σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για το πνευματικό δικαίωμα. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία.

Μετά τιμής

Ειρήνη Σταματούδη, LL.M., Ph.D.»

Η απάντηση Αντωνιάδη

«Δεν έχει βγει η κοινή υπουργική απόφαση για το μισθό μου, άλλωστε το ύψος του θα το αποφασίσει το υπουργείο», έχει απαντήσει ο κ. Αντωνιάδης.

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos