Κακοκαιρία «Σοφία»: Εως τους -13 β. Κελσίου το θερμόμετρο

05 Ιανουαρίου 2019 13:48

«Πολικές» θερμοκρασίες καταγράφηκαν το πρωί του Σαββάτου, ενώ η κακοκαιρία «Σοφία» συνεχίζει να σαρώνει τη χώρα, προκαλώντας αρκετά προβλήματα.

Τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου σημειώθηκε ισχυρός παγετός στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τμήματα. Οι θερμοκρασίες στα βόρεια ηπειρωτικά κατέγραψαν διψήφιο αρνητικό αριθμό, θυμίζοντας πολικές περιοχές. Ενδεικτικά, στους -12,8 βαθμούς Κελσίου έφτασε το θερμόμετρο στο Βαρικό Φλώρινας, στους 11,7 βαθμούς στη Βωβούσα Ιωαννίνων και στους -11,5 στα Γρεβενά.

Οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Οι 8 χαμηλότερες θερμοκρασίες που κατέγραψε το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Χωριά έχουν αποκλειστεί στη Φθιώτιδα, όπου από το πρωί είναι σε εξέλιξη επιχείρηση για να μεταφερθούν φάρμακα σε όσους τα έχουν ανάγκη, την Ευρυτανία αλλά και στη βόρεια Εύβοια, που έχουν μείνει και χωρίς ρεύμα. Αποκλεισμένα χωριά υπάρχουν και στην Αρκαδία.

Πυκνή είναι η χιονόπτωση από νωρίς το πρωί του Σαββάτου σε όλες τις περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και την Ξάνθη, δυσχεραίνοντας την κυκλοφορία των οχημάτων, αλλά και των πεζών ακόμη και στο κέντρο πόλεων. Τα υπεραστικά ΚΤΕΛ Δράμας, Καβάλα και Ξάνθης έχουν αναστείλει προσωρινά τα δρομολόγιά τους, ενώ προβλήματα υπάρχουν και σε τμήματα της Εγνατίας Οδού που διέρχεται μέσα από περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Ξάνθης.

Χωριά χωρίς ρεύμα

Δύσκολη νύχτα πέρασαν σε χωριά της βόρειας Εύβοιας, αφού από το μεσημέρι της Παρασκευής έχουν μείνει χωρίς ρεύμα, μέσα σε δριμύ ψύχος.

Εξαιτίας των χιονοπτώσεων, πολλά δέντρα έπεσαν, προκαλώντας ζημιές στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ.

Απίστευτη ταλαιπωρία στο αεροδρόμιο «Μακεδονία»

Εξαιτίας της κακοκαιρίας απίστευτη ταλαιπωρία έχουν βιώσει εκατοντάδες επιβάτες που ταξίδευαν προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία» ή επρόκειτο να αναχωρήσουν από αυτό.

Τα προβλήματα ξεκίνησαν από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα πολλοί επιβάτες να διανυκτερεύσουν στο αεροδρόμιο, ενώ και το πρωί του Σαββάτου υπήρξαν ακυρώσεις πτήσεων και καθυστερήσεις σε αφίξεις και αναχωρήσεις. Επίσης, κάποιες πτήσεις κατευθύνθηκαν σε άλλα αεροδρόμια.

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα της απίστευτης ταλαιπωρίας ήταν τα όσα έζησαν επιβάτες που ταξίδευαν από το Λονδίνο, με πτήση της Ryanair που επρόκειτο να προσγειωθεί στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Παρασκευής. Ο πιλότος αποφάσισε ότι δεν ήταν ασφαλές να πραγματοποιήσει προσγείωση και τελικά το αεροσκάφος πήγε στην Τιμισοάρα της Ρουμανίας!

Εκεί, οι 201 επιβάτες- ανάμεσά τους βρέφη και ηλικιωμένοι- έμειναν «εγκλωβισμένοι» για ώρες, όπως κατήγγειλαν. Οι μισοί αναχώρησαν οδικώς, με πούλμαν που διέθεσε η εταιρεία, αλλά τουλάχιστον ένα από αυτά δεν είχε θέρμανση, ενώ οι άλλοι περίμεναν εκεί, αγανακτισμένοι γιατί δεν μπορούσαν να βρουν ούτε κάτι να φάνε, μέχρι το πρωί του Σαββάτου, όταν τελικά λίγο μετά τις 9:30 ενημερώθηκαν ότι θα σταλεί άλλο αεροσκάφος να τους παραλάβει.

Προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες

Η κακοκαιρία «Σοφία» δεν έφερε μόνο χιονοπτώσεις αλλά και θυελλώδεις ανέμους, εξαιτίας των οποίων έχουν προκληθεί προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Στο κεντρικό και βόρειο Αιγαίο οι ισχυροί βοριάδες φτάνουν κατά τόπους τα 8-9 μποφόρ.

Από τη Ραφήνα δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για τις Κυκλάδες ενώ κανονικά γίνονται τα δρομολόγια για το Μαρμάρι. Από το Λαύριο δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων για την Κέα. Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αρκίτσα-Αιδηψός,Καβάλα-Πρίνου Θάσου, Κεραμωτή-Λιμένας Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Χωρίς λεωφορεία η Θεσσαλονίκη

Προβλήματα δεν υπάρχουν μόνο για τους επιβάτες των πτήσεων στη Θεσσαλονίκη αλλά και για εκείνους των λεωφορείων, καθώς έχουν τραβήξει χειρόφρενο, λόγω του χιονιού, αλλά και την ολισθηρότητα των δρόμων.

Προς το παρόν δεν κυκλοφορεί κανένα λεωφορείο ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΘ Σάββας Παναγιωτίδης δήλωσε στο ΑΠΕ ότι αναμένεται να καθαρίσουν οι δήμοι και η Περιφέρεια τους δρόμους από τα χιόνια και να γίνουν δοκιμές, ώστε να βγουν με ασφάλεια τα λεωφορεία σε κυκλοφορία. Ο κ . Παναγιωτίδης ανέφερε ότι τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν με αλυσίδες γιατί αν σε κάποιο σημείο του δρόμου δεν υπάρχει χιόνι ή πάγος υπάρχει ο κίνδυνος να «διαλυθούν» σε περίπτωση που «βρουν» άσφαλτο.

Χιόνι μέχρι τη θάλασσα

Χαρακτηριστικές της σφοδρότητας της κακοκαιρίας «Σοφία» είναι οι εικόνες από τη Λάρισα και τη Χαλκιδική.

Στον δήμο Αγιάς, το χιόνι έφτασε μέχρι τη θάλασσα! Αντίστοιχη η εικόνα και στη Χαλκιδική, όπου το έστρωσε μέχρι και στις παραλίες.

Χιόνι μέχρι την παραλία στη Λάρισα

www.iefimerida.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos