Θρίλερ με τα επιχειρηματικά δάνεια - Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις με τους δανειστές

14 Μαρτίου 2019 23:43

Στην πιο λεπτή τους φάση έχουν μπει οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές για το νέο πλαίσιο προστασίας της α’ κατοικίας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ασκούνται πιέσεις για αυστηροποίηση των κριτηρίων υπαγωγής και συρρίκνωση της περιμέτρου προστασίας, κάτι που αφορά κυρίως στα μικρά επιχειρηματικά δάνεια.

Συγκεκριμένα, αν και κυβέρνηση- τράπεζες έχουν συμφωνήσει στο ότι η υπαγωγή μικρών επιχειρηματικών δανείων με προσημείωση κύριας κατοικίας θα έχει διαχειρίσιμο «βάρος» περίπου 2 δισ ευρώ, η Κομισιόν και πολύ περισσότερο η ΕΚΤ διατηρούν έντονες επιφυλάξεις, υποστηρίζοντας ότι λόγω της φοροδιαφυγής στους ελεύθερους επαγγελματίες, τα υψηλά εισοδηματικά όρια θα επιτρέψουν να μπουν στο πλαίσιο και στρατηγικοί κακοπληρωτές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση, που δεν συζητά το ενδεχόμενο να εξαιρεθούν αυτά τα δάνεια, επεξεργάζεται επικαιροποιημένο σχέδιο, με πιο «σφικτά» κριτήρια, έτσι ώστε να καμφθούν οι επιφυλάξεις των δανειστών. Σε αυτήν την περίπτωση, θα ισχύσουν διαφορετικά κριτήρια από αυτά για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια.

Όπως αναφέρουν πηγές με άμεση γνώση των διαβουλεύσεων, στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας οι συνάδελφοι του Ε. Τσακαλώτου τον ενημέρωσαν ότι για να ανάψουν πράσινο φως στο σχέδιο για την α’ κατοικία, θα πρέπει να αφορά αποκλειστικά και μόνο τα αδύναμα νοικοκυριά. Ποια είναι αυτά κατά την άποψη τους; Όσα έχουν καταθέσεις, που δεν ξεπερνάνε τις 5.000 ευρώ, με τη συνολική αντικειμενική αξία των ακινήτων τους να φτάνει ως τις 100.000 ευρώ. Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day, οι δανειστές πιέζουν έτσι ώστε τα δάνεια που θα υπαχθούν στο νέο πλαίσιο να έχουν «κοκκινίσει» πριν από τον Οκτώβριο του 2018, θεωρώντας ότι πολλοί σταμάτησαν να πληρώνουν εκείνη την περίοδο, με την προσδοκία της νέας ρύθμισης.

Νέα γνωμοδότηση από την ΕΚΤ δεν αναμένεται και η προσπάθεια είναι, πλέον, να διορθωθούν εγκαίρως τα κακώς κείμενα, όπως περιγράφονται στο κείμενο της με ημερομηνία 27 Φεβρουαρίου.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos