Δολοφονία Μακρή: Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής και της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας

05 Απριλίου 2019 13:58

Δηλώσεις του Διευθυντή της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχου Γεώργιου Κανέλλου:

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ, προκειμένου να σας παρουσιάσουμε δύο σημαντικές υποθέσεις που χειρίστηκε η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και συγκεκριμένα η Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας.

Ειδικότερα, η πρώτη υπόθεση αφορά στην εξιχνίαση της ανθρωποκτονίας 46χρονου ημεδαπού, η οποία διαπράχθηκε στις 31-10-2018, έξωθεν της οικίας του στη Βούλα.
Μετά από ενδελεχή και πολύμηνη έρευνα, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας, το οποίο είχε συγκροτήσει ειδική προανακριτική ομάδα για την εξακρίβωση του κινήτρου της ανθρωποκτονίας, των συνθηκών τέλεσης και την ανακάλυψη των δραστών, επετεύχθη η εξιχνίαση της υπόθεσης.
Δράστες είναι δύο (2) αλλοδαποί, αδέλφια, ηλικίας 31 και 33 ετών.

Μετά από αναζητήσεις, ο 31χρονος εντοπίσθηκε απογευματινές ώρες της 2-4-2019, εντός οχήματος στην περιοχή της Γλυφάδας. Μόλις αντιλήφθηκε την παρουσία των αστυνομικών και κατά την προσπάθεια διαφυγής του, εμβόλισε υπηρεσιακό όχημα, ενώ και κατά την προσπάθεια δέσμευσής του αντιστάθηκε σθεναρά.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δεύτερου δράστη συνεχίζονται.

H δεύτερη υπόθεση, αφορά στη σύλληψη 32χρονου ημεδαπού, για ληστείες κατά συρροή σε καταστήματα τυχερών-ψυχαγωγικών παιγνίων.

Το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας, μετά από συστηματική έρευνα για την ανακάλυψη των δραστών ληστειών, σε καταστήματα τυχερών-ψυχαγωγικών παιγνίων, που είχαν διαπραχθεί κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, κατόρθωσε να ταυτοποιήσει τον 32χρονο, σε βάρος του οποίου εξεδόθη ένταλμα σύλληψης.

Απογευματινές ώρες της 2-4-2019, μετά από επιχείρηση, με τη συνδρομή και μίας Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., στην περιοχή των Αχαρνών, συνελήφθη ο 32χρονος, ο οποίος κατά την προσπάθεια ακινητοποίησής του και με τη συνδρομή του πατέρα του, αντιστάθηκε και τραυμάτισε ένα αστυνομικό.

Από την αστυνομική έρευνα εξακριβώθηκε η συμμετοχή του σε δέκα (10) ληστείες και μία (1) απόπειρα, σε καταστήματα τυχερών παιγνίων, τρεις (3) κλοπές οχημάτων και μία (1) υπόθεση εμπρησμού οχήματος.

Λεπτομέρειες για τις δύο υποθέσεις θα δοθούν από την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σας ευχαριστώ.»

Δηλώσεις της Εκπροσώπου Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμου Β΄ Ιωάννας Ροτζιώκου:

Για την πρώτη υπόθεση, από την Υποδιεύθυνση Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας και συγκεκριμένα από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, εξιχνιάστηκε μετά από επισταμένη, συστηματική και πολύμηνη έρευνα η ανθρωποκτονία 46χρονου ημεδαπού, που έλαβε χώρα στο Πανόραμα Βούλας, την 31-10-2018, έξω από την οικία του.

Δράστες της ανθρωποκτονίας είναι 31χρονος αλλοδαπός, ο οποίος συνελήφθη την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 στη Γλυφάδα, ενώ για την ίδια υπόθεση αναζητείται ο 33χρονος αδερφός του.

Ως προς το ιστορικό της υπόθεσης σημειώνεται ότι βραδινές ώρες της 31-01-2018 και κατά τη στιγμή της επιβίβασής του θύματος στο αυτοκίνητό του, ο 31χρονος αλλοδαπός, τον προσέγγισε πεζός από την πλευρά του συνοδηγού και τον πυροβόλησε επανειλημμένα. Παρά την προσπάθεια του θύματος να ξεφύγει, βγαίνοντας από το αυτοκίνητο του, ο δράστης κινήθηκε γρήγορα προς το μέρος του και τον πυροβόλησε ξανά, με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει θανάσιμα. Στη συνέχεια επιβιβάστηκε σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο σε κοντινή απόσταση και διέφυγε μαζί με τον 33χρονο αδερφό του προς άγνωστη κατεύθυνση.

Επισημαίνεται, ότι οι δράστες είχαν αναχωρήσει από τη Σόφια Βουλγαρίας για την Αθήνα την 12-10-2018. Μάλιστα, το χρονικό διάστημα μέχρι και την τέλεση της ανθρωποκτονίας προέκυψε ότι διέμεναν σε ξενοδοχεία και οργάνωναν το σχέδιο της ανθρωποκτονίας σε βάρος του θύματος, κατοπτεύοντας τα σημεία όπου εκινείτο το θύμα και χρησιμοποιώντας διάφορα ενοικιαζόμενα οχήματα. Μετά τη διάπραξη της συγκεκριμένης εγκληματικής ενέργειας, οι δύο δράστες διέφυγαν για τη Σόφια Βουλγαρίας, την 01-11-2018.

Από την προανάκριση και την ανάλυση των δεδομένων που συγκεντρώθηκαν από την έρευνα του τόπου του εγκλήματος προέκυψαν χρήσιμα στοιχεία τα οποία οδήγησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Συγκεκριμένα από την επιλογή του χώρου και χρόνου διάπραξης της ανθρωποκτονίας, τον τρόπο προσέγγισης του θύματος, τη συλλογή πληροφοριών εκ μέρους των δραστών πριν από την τέλεση της πράξης, την κατόπτευση του περιβάλλοντος χώρου, σε συνδυασμό με την πλήξη του θύματος από ιδιαίτερα κοντινή απόσταση, προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις, οι οποίες υποδήλωναν τόσο τον προσεκτικό σχεδιασμό των δραστών όσο και ότι επρόκειτο για «κατά παραγγελία» εκτέλεση ανθρωποκτονίας.

Σημειώνεται ότι ο 31χρονος δράστης εντοπίστηκε απογευματινές ώρες της 02-04-2019 στην περιοχή της Γλυφάδας και συνελήφθη στο πλαίσιο του αυτοφώρου από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής και Προσωπικής Ελευθερίας για τα αδικήματα της αντίστασης, των διακεκριμένων περιπτώσεων φθοράς και πλαστογραφίας.

Πρωινές ώρες της 03-04-2019 οδηγήθηκε στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών. Στη συνέχεια η σχηματισθείσα δικογραφία υποβλήθηκε στο 19ο Τακτικό Ανακριτικό Τμήμα, όπου εκδόθηκαν τα σχετικά εντάλματα σύλληψης.

Η δεύτερη υπόθεση αφορά στην εξιχνίαση ληστειών σε πρακτορεία τυχερών-ψυχαγωγικών παιγνίων, καθώς και τριών (3) κλοπών οχημάτων, όπως και μία (1) υπόθεση εμπρησμού ιδιωτικής χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου.

Ειδικότερα, το τελευταίο χρονικό διάστημα διαπιστώθηκε η δράση ατόμων που διέπρατταν συστηματικά ένοπλες ληστείες, κυρίως σε πρακτορεία. Για την επίτευξη του σκοπού τους χρησιμοποιούσαν όπλο (πιστόλι) ενώ μετακινούνταν με κλεμμένα αυτοκίνητα.

Το Τμήμα Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας είχε συστήσει ειδική ομάδα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των ατόμων και μετά από επισταμένες και μεθοδικές έρευνες ταυτοποιήθηκε η εγκληματική δράση ενός 32χρονου ημεδαπού, ο οποίος όπως προέκυψε από τη μέχρι στιγμής έρευνα μαζί με άγνωστους συνεργούς του είχαν διαπράξει:

• την 30 Δεκεμβρίου 2018, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στο Μοσχάτο
• την 15 Ιανουαρίου 2019, ληστεία με απειλή σωματικής βίας στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη.
• την 22 Ιανουαρίου 2019, κλοπή ιδιωτικής χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου στην περιοχή της Μεταμόρφωσης
• την 23 Ιανουαρίου 2019, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στην περιοχή του Κολωνού
• την 31 Ιανουαρίου 2019, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στο Ίλιον
• την 06 Φεβρουαρίου 2019, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στην περιοχή των Αχαρνών
• Την 07 Φεβρουαρίου 2019: α) απόπειρα ένοπλης ληστείας σε πρακτορείο στη Νέα Χαλκηδόνα, καθώς και β)ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στην περιοχή του Γαλατσίου
• Την 23 Φεβρουαρίου 2019, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στην περιοχή των Αχαρνών.
• Την 02 Μαρτίου 2019, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στην περιοχή της Πετρούπολης.
• Την 11 Μαρτίου 2019: α) κλοπή ιδιωτικής χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου στην περιοχή των Αχαρνών καθώς και β) ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, κατά την οποία ο δράστης διέφυγε επιβιβαζόμενος στο προαναφερόμενο κλεμμένο όχημα, το οποίο την 12 Μαρτίου 2019 βρέθηκε ολοσχερώς καμένο στην περιοχή των Αχαρνών.
• Την 17 Μαρτίου 2019, κλοπή ιδιωτικής χρήσης επιβατηγού αυτοκινήτου στην περιοχή της Κηφισιάς
• Την 28 Μαρτίου 2019, ένοπλη ληστεία σε πρακτορείο στην περιοχή της Πετρούπολης

Ως προς το χρονικό της σύλληψης, σημειώνεται ότι απογευματινές ώρες της 02-04-2019, μετά από οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση του Τμήματος Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, συνελήφθη στην περιοχή των Αχαρνών ο 32χρονος ημεδαπός, διότι σε βάρος του εκκρεμούσε Ένταλμα Σύλληψης για ληστείες κατά συρροή και διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, πλαστογραφία και εμπρησμό.

Επιπλέον, ο ανωτέρω και ο 54χρονος πατέρας του συνελήφθησαν για τα αδικήματα της αντίστασης, της απλής σωματικής βλάβης και της εξύβρισης.
Ειδικότερα, απογευματινές ώρες της 02-04-2019 ο 32χρονος ημεδαπός εντοπίστηκε πλησίον οικίας στην περιοχή των Αχαρνών και συνελήφθη με τη συνδρομή Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε δύο (2) οικίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

• πιστόλι ρέπλικα με τη γεμιστήρα,
• είδη ρουχισμού, (όπως καπέλα τζόκει, κουκούλες full face και γάντια),
• συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες sim,
• δύο(2) μονάδες εγκεφάλου οχήματος αγνώστου προέλευσης και
• ιδιωτικής χρήσης επιβατηγό αυτοκίνητο

Τονίζεται, ότι συνεχίζεται η έρευνα για την ταυτοποίηση των στοιχείων ταυτότητας των αγνώστων συνεργών του 32χρονου και εξετάζεται η συμμετοχή τους σε πλήθος παρόμοιων ληστειών.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν απογευματινές ώρες 3ης Απριλίου 2019 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos