Κι άλλη παράταση για την αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες

23 Απριλίου 2019 17:54

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή παρατείνει έως το τέλος Μαϊου 2019 την προθεσμία για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων και αποπληρωμών οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχή παράταση που δίνεται για το συγκεκριμένο θέμα.

Όπως αναφέρει το insider.gr, αυτό έγινε για συγκεκριμένους λόγους. Η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου είχε αντλήσει από τον ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου (dedicated account for clearing arrears) 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να τα διαθέσει στους φορείς για την αποπληρωμή των υπερήμερων χρεών τους. Η σχετική συμφωνία που είχε γίνει με τον ESM προέβλεπε πως έως το τέλος του 2018 θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των 900 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, ήτοι 720 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση είχε δώσει περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να αποπληρώσουν μεγάλο μέρος των χρεών τους προς ιδιώτες. Μάλιστα, είχε διευκρινίσει ότι τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης που δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί ως 31.12.2018 για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονταν στον Κρατικό Προϋπολογισμό το αργότερο έναν μήνα μετά την προθεσμία αυτή, ήτοι στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Λόγω της μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων αυτών εντός των ως άνω προθεσμιών και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων, με τροπολογία που κατατέθηκε το Φεβρουάριο στη Βουλή έδωσε παράταση έως το τέλος Μαρτίου στη σχετική διαδικασία.

Δεδομένου ότι χάθηκε και η καταληκτική προθεσμία του Μαρτίου το οικονομικό επιτελείο παρέτεινε έως το τέλος Μαΐου το χρόνο χρήσης των σχετικών κονδυλίων του ESM.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση έχει δώσει στα ασφαλιστικά ταμεία τη δυνατότητα ανακατεύθυνσης των επιχορηγήσεων που λαμβάνουν για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους και τη χρήση τους για την αποπληρωμή εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Αυτό πλέον γίνεται χωρίς να απαιτείται επιστροφή των επιχορηγήσεων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και εκ νέου επιχορήγηση, διαδικασία η οποία θα συνεπαγόταν προφανείς καθυστερήσεις και δυσανάλογο διοικητικό βάρος για τους εμπλεκόμενους φορείς και πολίτες.

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos