Έρχονται αλλαγές στη λοταρία των αποδείξεων

12 Ιουνίου 2019 20:02

Το ΥΠΟΙΚ και η ΑΑΔΕ ετοιμάζουν αλλαγές στη λοταρία αποδείξεων με στόχο να χρησιμοποιούνται οι κάρτες ακόμα και για πολύ μικρής αξίας συναλλαγές.


Η λοταρία των αποδείξεων ξεκίνησε ως κίνητρο για τη χρήση του πλαστικού χρήματος και τα έως τώρα αποτελέσματα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν θεαματικά, αλλά σίγουρα δεν είναι απογοητευτικά. Προκειμένου, λοιπόν, να δοθούν επιπλέον κίνητρα για ηλεκτρονικές συναλλαγές αξίας ακόμα και 1 ευρώ, η ΑΑΔΕ έκανε κάποιες βελτιώσεις στο πώς πριμοδοτούνται οι μικρής αξίας συναλλαγές, κατά τη μηνιαία λοταρία. Συγκεκριμένα:

 

Ως τώρα για μηνιαίες συναλλαγές αξίας ως 100 ευρώ, αντιστοιχούσε 1 λαχνός σε κάθε 1 ευρώ- Πλέον η αναλογία 1:1 θα φτάνει σε αξία συναλλαγών ως 200 ευρώ
Αντιθέτως, για συναλλαγές άνω των 1.000 ευρώ, ενώ η αναλογία ήταν 1 λαχνός ανά 4 ευρώ, πλέον πάει σε 1 λαχνό ανά 6 ευρώ. Επιπλέον, μπαίνει πλαφόν συναλλαγών 50.000 ευρώ.
Εφεξής, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να κερδίζουν μόνο 2 φορές το χρόνο στη λοταρία. Αν κερδίσουν κι άλλες φορές το χιλιάρικο θα πηγαίνει στους επιλαχόντες.
Οι τροποποιήσεις της ΑΑΔΕ
1) Τροποποιούμε την παράγραφο 1 του άρθρου 3, τις παραγράφους 2 και 3 του άρθρου 6 και την παράγραφο 6 του άρθρου 7 και προσθέτουμε νέα παράγραφο 6 στο άρθρο 4 της ΠΟΛ 1161/2017 (ΑΔΑ: Ψ5ΗΞ46ΜΠ3Ζ-63Κ, ΦΕΚ 3657/Β΄/17-10-2017) περί Προγράμματος δημοσίων κληρώσεων από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι οποίες διαμορφώνονται ως εξής:

Άρθρο 3 - Λαχνοί
Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζεται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχούν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του άρθρου 1, ως εξής:
Για συνολικό άθροισμα μέχρι διακόσια (200) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.
Για τα επόμενα τριακόσια (300) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από διακόσια ένα (201) ευρώ μέχρι πεντακόσια (500) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.
Για τα επόμενα πεντακόσια (500) ευρώ, ήτοι συνολικό άθροισμα από πεντακόσια ένα (501) ευρώ μέχρι χίλια (1.000) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.
Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από χίλια ένα (1001) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε έξι (6) ευρώ, με ανώτατο όριο συναλλαγών που λαμβάνονται υπόψη για τις ανάγκες του προγράμματος των δημοσίων κληρώσεων, το ποσό των πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.
Όπου απαιτείται στρογγυλοποίηση, αυτή γίνεται στον πλησιέστερο μεγαλύτερο ακέραιο.
Άρθρο 4 - Κληρώσεις
Κάθε συμμετέχων μπορεί να αναδειχθεί τυχερός μέχρι δύο (2) φορές μέσα στο ίδιο ημερολογιακό έτος. Σε περίπτωση που συμμετέχων αναδειχθεί τυχερός περισσότερες από δύο (2) φορές, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της εκάστοτε κλήρωσης.
Άρθρο 6 - Απονομή Επάθλων
Στους φορολογούμενους που κληρώνονται και δεν έχουν δηλώσει λογαριασμό πληρωμών, δίνεται προθεσμία τριών (3) μηνών από την επομένη της ημερομηνίας διεξαγωγής της κλήρωσης, προκειμένου να δηλώσουν τον λογαριασμό πληρωμών στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποιημένης πληροφόρησης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχεί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του λογαριασμού πληρωμών.
Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί λογαριασμός πληρωμών εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχεί στο έπαθλο καταβάλλεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωματικού λαχνού της συγκεκριμένης κλήρωσης, ο οποίος ενημερώνεται επίσης μέσω προσωποποιημένου μηνύματος στον λογαριασμό του στο TAXISnet. Η διαδικασία δεν επαναλαμβάνεται.
Άρθρο 7 - Αρμόδιες υπηρεσίες, διαδικασία, χρόνος και τρόπος χορήγησης του επάθλου
Δικαιολογητικά για την έκδοση των σχετικών χρηματικών ενταλμάτων ορίζονται τα ακόλουθα:
i) Απόφαση του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. για την έκδοση του συμψηφιστικού χρηματικού εντάλματος, από τη Γ.Δ.Ο.Υ. της Α.Α.Δ.Ε. σε συνεργασία με τη Δ.ΗΛΕ.Δ.
ii) Συγκεντρωτική κατάσταση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου.
iii) Αντίγραφα της ειδικής εντολής προς την Τράπεζα της Ελλάδος και της αναγγελίας της Τράπεζας για τη χρέωση του λογαριασμού του Δημοσίου 200.
2) Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 4 του ν. 4537/2018, όπου στην ΠΟΛ.1161/2017 (ΦΕΚ 3657/Β΄/17-10-2017) γίνεται αναφορά σε «τραπεζικό λογαριασμό», εννοείται «λογαριασμός πληρωμών» και όπου γίνεται αναφορά σε «τραπεζικό ή πιστωτικό ίδρυμα», εννοείται «Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών».
Κατά τα λοιπά ισχύει, ως έχει, η ΠΟΛ.1161/2017 (ΑΔΑ: Ψ5ΗΞ46ΜΠ3Ζ-63Κ, ΦΕΚ 3657/Β΄/17-10-2017).

Η ισχύς της παρούσας τροποποιητικής απόφασης αρχίζει από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos