Ακατάσχετος λογαριασμός: Η αύξηση θα ισχύσει από 1η Οκτωβρίου 2019

29 Ιουνίου 2019 00:30

Σε 3 μήνες θα τεθεί τελικά σε εφαρμογή το σύστημα «μεγαλύτερο ακατάσχετο όριο όσο πληρώνεις τα χρέη σου» για 4 εκατομμύρια οφειλέτες της εφορίας, όπως προκύπτει από απόφαση που υπέγραψε η υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου. Η απόφαση ενεργοποιεί την διάταξη νόμου (ν.4611/2019) για το «χτίσιμο» ακατάσχετου τραπεζικού λογαριασμού για τους συνεπείς οφειλέτες της εφορίας.

Όπως τονίζεται πάντως, σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε δηλωθέντα ως ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμό πληρωμών φυσικού προσώπου, το ποσό περιορισμού που προκύπτει προστίθεται στο όριο του ακατάσχετου των χιλίων διακοσίων πενήντα (1.250) ευρώ «αποκλειστικά κατά το μέρος που υπερβαίνει το όριο αυτό». Με άλλα λόγια, για μικροφειλέτες με χαμηλές δόσεις δεν θα προκύπτει «υπέρβαση από το όριο αυτό» και το ακατάσχετο δεν θα αυξάνεται, ασχέτως αν τηρούν με συνέπεια τις υποχρεώσεις τους ή όχι.

Προϋποθέσεις

Με την απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών και του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων ορίζονται οι προϋποθέσεις, οι συντελεστές (από 3 έως 4,5) και τα κριτήρια προσδιορισμού του ποσού του περιορισμού, η διαδικασία ανάκλησης αυτού, η διαδικασία υποβολής της αίτησης, ο τρόπος ελέγχου του λογαριασμού κλπ.

Με βάση όσα ανακοινώθηκαν σήμερα από το γραφείο της υφυπουργού Οικονομικών Κατερίνας Παπανάτσιου:

· Η απόφαση αυτή θα ισχύει από την 01.10.2019.

· Η υποβολή της αίτησης για την προοδευτική αποδέσμευση λογαριασμού γίνεται ηλεκτρονικά από τους ενδιαφερόμενους πολίτες, με τη χρήση των προσωπικών τους κωδικών taxis σε ειδική εφαρμογή στο δικτυακό τόπο www.aade.gr.

· Ο αιτών καταχωρεί τον κωδικό αριθμό του δεσμευμένου λογαριασμού που έχει επιλέξει για τον περιορισμό της κατάσχεσης.

· Μετά την ηλεκτρονική καταχώριση της αίτησης, ο οφειλέτης ενημερώνεται από την ηλεκτρονική εφαρμογή για το ποσό του περιορισμού.

· Εξαιρετικά, σε περίπτωση που δεν είναι δυνατή η υποβολή της αίτησης ηλεκτρονικά, αυτή υποβάλλεται στη Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικό Κέντρο ή άλλη Υπηρεσία, ο Προϊστάμενος της οποίας είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής.

· Ο περιορισμός χορηγείται για ένα μοναδικό λογαριασμό και ισχύει για 1 μήνα από την ημερομηνία χορήγησής του, ξεκινώντας από την πρώτη ημέρα του μήνα που ακολουθεί το μήνα υποβολής της αίτησης για τη χορήγηση αυτού. Ο περιορισμός ανανεώνεται μηνιαίως, εφόσον συντρέχουν οι απαραίτητες προϋποθέσεις.

· Το ποσό του περιορισμού υπολογίζεται ακόμα και στην περίπτωση που νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα έχει προβεί σε διακοπή εργασιών ή βρίσκεται σε αδράνεια ή έχει τεθεί σε εκκαθάριση.

Πώς θα υπολογίζεται το ακατάσχετο

Το ποσό του περιορισμού της κατάσχεσης υπολογίζεται κατά τα οριζόμενα στο νόμο, ως γινόμενο του ποσού δόσης επί ένα συντελεστή, ο οποίος κυμαίνεται από 3 έως 4,5

protothema.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos