Βουλή: Ενταση για 2 τροπολογίες, αποχώρησε η αντιπολίτευση -Πλαφόν στις συντάξεις

08 Αυγούστου 2019 19:14

Ενταση επικράτησε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το διυπουργικό νομοσχέδιο, μετά την κατάθεση δύο τροπολογιών από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση.


Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε έντονα, κάνοντας λόγο για κατάθεση των τροπολογιών την τελευταία στιγμή και αρχικά ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΜέΡΑ25 και συνέχεια ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση αποχώρησαν από τη συζήτηση για το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της Βουλής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μία από τις τροπολογίες που προκάλεσε την ένταση στη Βουλή θεσπίζει ανώτατο όριο σε όλες τις συντάξεις που χορηγεί ο ΕΦΚΑ, ή επανυπολογίστηκαν με τον νόμο Κατρούγκαλου. Ο κ. Βρούτσης είχε προαναγγείλει το πλαφόν, μετά την αποκάλυψη για τις «χρυσές» συντάξεις. Το νέο ανώτατο όριο σύνταξης ορίζεται στο 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης, που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή, στις 4.608 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τα ποσά των χορηγούμενων από τον ΕΦΚΑ επιδομάτων αναπηρίας.
Η τροπολογία για το πλαφόν στις συντάξεις

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο Βρούτσης

Η δεύτερη τροπολογία που κατέθεσε ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή προβλέπει ότι καταργείται η διάταξη για τις «αιτιολογημένες απολύσεις».

Πρώτο αποχώρησε από τη διαδικασία στη Βουλή το ΚΚΕ. Ο Νίκος Καραθανασόπουλος κατήγγειλε το προεδρείο για τη διαδικασία και αποχώρησε από τη συζήτηση. «Ο υπουργός έχει δικαίωμα να αναπτύξει τις τροπολογίες, πρέπει να ακούσει η Βουλή», του απάντησε ο Χαράλαμπος Αθανασίου, που προέδρευε της διαδικασίας. «Είναι ντροπή σας!», φώναζαν βουλευτές του ΚΚΕ που αποχώρησαν.

ΣΥΡΙΖΑ: Απαράδεκτη η διαδικασία
Αμέσως μετά άρχισαν να διαμαρτύρονται έντονα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και σηκώθηκαν από τα έδρανα της Βουλής. «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη διαδικασία και αποχωρούμε από την αίθουσα», είπαν προς το προεδρείο ενώ κάποιοι φώναζαν «Είστε απαράδεκτος», «Προσβάλεις τη Βουλή πρόεδρε», απευθυνόμενοι στον κ. Αθανασίου.

Αποχώρησε και το ΜέΡΑ25
Από τη διαδικασία αποχώρησε και το ΜέΡΑ25. «Η κατάθεση της τροπολογίας είναι κήρυξη πολέμου στον πολιτικό πολιτισμό. Την τελευταία στιγμή γίνεται προσπάθεια να εισαχθούν αυτού του είδους οι τροπολογίες, χωρίς καμία συζήτηση. Είναι πλήγμα για το κοινοβούλιο. Τεράστιο ατόπημα κύριες υπουργέ», είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης απευθυνόμενος στον Γιάννη Βρούτση.

Εφυγε και το ΚΙΝΑΛ από τη διαδικασία στη Βουλή
Ενστάσεις εξέφρασε και το ΚΙΝΑΛ, για τον τρόπο κατάθεσης των τροπολογιών. «Η Βουλή βίωσε τέσσερα χρόνια την εκτροπή από τον κανονισμό και το είχε καταγγείλει σύσσωμη η αντιπολίτευση. Πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων. Ο κ. Βρούτσης να αποσύρει τις τροπολογίες. Δεν δικαιολογείται να φέρνει τροπολογία στις 16:45, μετά την τυπική λήξη της συνεδρίασης της Βουλής», επισήμανε μεταξύ άλλων ο Βασίλης Κεγκέρογλου.

Μετά την τοποθέτηση του Γιάννη Βρούτση ο κ. Κεγκέρογλου ξαναπήρε τον λόγο, τόνισε μεταξύ άλλων «αυτά δεν τα έκανε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ» και στη συνέχεια αποχώρησαν και οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ από τη διαδικασία στη Βουλή. Το ίδιο έπραξε και η Ελληνική Λύση αμέσως μετά.

Το ΚΚΕ και το ΚΙΝΑΛ επέστρεψαν στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής, για τη διαδικασία της ψηφοφορίας.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos