Με τέσσερις αλλαγές κατατίθεται το νέο master plan του ΟΛΠ

26 Αυγούστου 2019 11:58

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση του ΟΛΠ επισημαίνουν πως από το master plan απουσιάζει η δημιουργία του εμπορικού κέντρου εντός του επιβατηγού σταθμού κρουαζιέρας


Αντίστροφα έχει αρχίσει να μετρά ο χρόνος για την επανακατάθεση του πολυσυζητημένο master plan του ΟΛΠ καθώς συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία σχεδιάζει να υποβάλλει προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες την προσεχή Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου (28/07).

 

Αρμόδιες πηγές μιλώντας στο ethnos.gr αναφέρουν πως το νέο master plan που πρόκειται να καταθέσουν υιοθετεί πλήρως τις παρατηρήσεις της ΕΣΑΛ (Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων), η οποία αποφάνθηκε πως θα πρέπει να υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στο επενδυτικό πλάνο του Οργανισμού.

Κύκλοι προσκείμενοι στη διοίκηση του ΟΛΠ επισημαίνουν πως από το master plan απουσιάζει η δημιουργία του εμπορικού κέντρου εντός του επιβατηγού σταθμού κρουαζιέρας. Μια επένδυση που απορρίφθηκε κατ’ επανάληψη από την ΕΣΑΛ, ενώ αποτέλεσε από την πρώτη στιγμή «κόκκινο πανί» για τους επαγγελματικούς φορείς του Πειραιά, οι οποίοι φοβήθηκαν πως οι Κινέζοι θα συγκεντρώσουν όλη την εμπορική κίνηση, απειλώντας τη βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων της περιοχής.

Στη θέση του προτίνεται η δημιουργία μικρότερων εμπορικών χώρων, όπως καταστήματα duty free και κάποια σημεία καφεστίασης για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο για τους επιβάτες κρουαζιέρας. Εκτός master plan τίθεται και η δημιουργία ναυπηγείου για mega yacht, το οποίο επίσης ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων. Από την άλλη πλευρά, στο master plan περιλαμβάνεται η κατασκευή κέντρου logistics, η δημιουργία τεσσάρων 5* ξενοδοχείων, η ανέγερση δύο πενταώροφων κτιρίων στάθμευσης αυτοκινήτων και η ανακατασκευή της πέτρινης αποθήκης σε μουσείο μετανάστευσης και ιστορικό αρχείο.

Την ίδια ώρα, το νέο επικαιροποιημένο master plan, το οποίο πέρασε από χίλια κύματα περιλαμβάνει και μια πρόσθετη επένδυση. Πρόκειται, σύμφωνα πάντα με κύκλους του ΟΛΠ, για την κατασκευή και λειτουργία ενός ακόμα μεγάλου προβλήτα εμπορευματοκιβωτίων δυναμικότητας 2,8 εκατομμυρίων εμπορευματοκιβωτίων (TEU), που χωροθετείται ανατολικά του προβλήτα Ι.

Η επένδυση που σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς ξεπερνάει τα 200 εκατ. ευρώ θα ανοίξει τον δρόμο, για την αύξηση της δυναμικότητας του λιμανιού σε πάνω από τα 10 εκατομμύρια TEU. Παράλληλα, όμως, ανεβάζει το ύψος των συνολικών επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει η Cosco στην Ελλάδα σε πάνω από 800 εκατ. ευρώ,

καθιστώντας τους Κινέζους σε έναν από τους μεγαλύτερους ξένους επενδυτές των τελευταίων χρόνων στην χώρα μας.

Ικανοποίηση ΕΒΕΠ
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το πρωί, εκφράζει την ικανοποίησή του για τις αλλαγές που περιέρχονται στο master plan του ΟΛΠ, επισημαίνοντας πως το Επιμελητήριο αλλά και οι επιχειρηματικοί φορείς της ευρύτερης περιοχής, δικαιώνονται για τις θέσεις και παρεμβάσεις τους, αλλά και τις κοινά αποδεκτές προτάσεις που κατέθεσαν.

Θεωρεί δε πως το νέο master plan δεν είναι προϊόν συμβιβασμού, αλλά περισσότερο αποτέλεσμα προσαρμογών, που ικανοποιεί πλήρως, τόσο την ελληνική Κυβέρνηση, όσο και τους Κινέζους επενδυτές της Cosco.

«Οι 4 αλλαγές στο αρχικό σχέδιο», σημειώνει ο ίδιος, «φαίνεται να λειτούργησαν θετικά, αφού φέρνουν πρόσθετες επενδύσεις 200 εκ. ευρώ και αύξησαν το επενδυτικό πρόγραμμα, από τα 612 εκ. ευρώ, σε πάνω από 800 εκ. ευρώ. Επίσης οι 4 αλλαγές φέρνουν την κατασκευή ενός 4 ουπροβλήτα, που θα ενισχύσει τη δυναμικότητα του λιμανιού του Πειραιά στα επίπεδα των 10 εκ. TEUs, εντάσσοντας σε δυναμικότητα τον Πειραιά στη τετράδα των ισχυρότερων λιμένων της Ευρώπης.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos