Στο πόδι ξανά διαγνωστικά κέντρα και γιατροί για το clawback

02 Σεπτεμβρίου 2019 13:36

Αναμένεται σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου με εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να τεθεί το πρόβλημα και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας


Υπ’ ατμόν είναι και πάλι ο ιατρικός κόσμος (διαγνωστικά κέντρα και εργαστηριακοί γιατροί) με αφορμή το θέμα των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών (clawback και rebate) που πρέπει να κάνουν προς τον ΕΟΠΥΥ.

Ένα θέμα που είχε αναδειχθεί και πάλι πριν τις εκλογές αλλά δεν είχε δοθεί λύση από την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά είχε οδηγήσει σε κινητοποιήσεις τον κλάδο.

Την Τρίτη το μεσημέρι αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του Συντονιστικού Οργάνου με εκπροσώπους των εργαστηριακών γιατρών και των διαγνωστικών κέντρων, προκειμένου να τεθεί το πρόβλημα και στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι τόσο τα διαγνωστικά κέντρα όσο και οι εργαστηριακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τις υπέρογκες χρεώσεις που μπορεί να φθάσουν έως και το 70% των εισοδημάτων τους. Αποτέλεσμα όμως είναι πολλά διαγνωστικά εργαστήρια, ειδικά μικρά, να κινδυνεύουν ακόμη και με λουκέτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, για το 2019 μόνο το clawback (υποχρεωτικές επιστροφές με την υπέρβαση τις προϋπολογισθείσας δαπάνης), αναμένεται να κυμανθεί στο 25%.

Τι θα κάνει ο Κικίλιας
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι ενήμερη για το πρόβλημα γι’ αυτό και εδώ και καιρό σχεδιάζει νέα μέτρα για τον περιορισμό των υποχρεωτικών εκπτώσεων.

Πηγές του ethnos.gr αναφέρουν ότι ο τρόπος που θα επιλεγεί είναι ο ηλεκτρονικός έλεγχος στα παραπεμπτικά αλλά και στις εξετάσεις που διενεργούνται για να διαπιστωθεί καταρχάς εάν τηρούνται τα πρωτόκολλα συνταγογράφησης αλλά και αν εκτελούνται τελικά τα παραπεμπτικά αυτά ή πρόκειται για πλασματικές εξετάσεις.

Για το λόγο αυτό οι έλεγχοι που θα ξεκινήσουν δεν θα είναι δειγματοληπτικοί όπως γίνονται σήμερα σε περιορισμένο βαθμό, αλλά εξετάζεται η άμεση ψηφιοποίηση όλης της διαδικασίας ώστε να ελέγχεται τόσο το παραπεμπτικό όσο και το αποτέλεσμα της εξέτασης αλλά σε πραγματικό χρόνο (real time έλεγχοι).

Προς την κατεύθυνση αυτή είναι πιθανό να ζητηθεί από τους παρόχους, όταν θα υποβάλουν αιτήματα για τις πληρωμές να αποστέλλουν και τα αποτελέσματα των εξετάσεων ψηφιοποιημένα, για να μπορεί ο ελεγκτικός μηχανισμός του ΕΟΠΥΥ να γνωρίζει ότι μία εξέταση πραγματοποιήθηκε και δεν ήταν μόνο στα …χαρτιά.

Στο όλο εγχείρημα πρωταγωνιστικό ρόλο αναμένεται να έχει η νέα Αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Θεανώ Καρποδίνη η οποία μάλιστα, όπως είχε γράψει το ethnos.gr, αναμένεται να αναλάβει και ρόλο Προέδρου μετά την αποχώρηση του νυν επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ Β. Πλαγιανάκου.

Η κυρία Καρποδίνη προέρχεται από υψηλή θέση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ενώ ήδη έχει μελετήσει τα οικονομικά του ΕΟΠΥΥ τις τελευταίες εβδομάδες που βρίσκεται στη θέση της.

Πάντως, διαγνωστκά κέντρα και εργαστηριακοί γιατροί διαμηνύουν πως αν δεν δοθεί άμεσα λύση είναι πιθανό να καταφύγουν και πάλι στη λύση της απεργίας.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos