Αλλάζουν τα πάντα στα Airbnb: Τα 3+1 μέτρα που εξετάζει η κυβέρνηση

17 Οκτωβρίου 2019 15:22

Ενα νέο νομοθετικό πλαίσιο που θα διέπει τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, τύπου Airbnb, αναμένεται να θέσει σε διαβούλευση στο άμεσο διάστημα η κυβέρνηση.

Τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Τουρισμού είχαν δώσει «ραντεβού» για τις συζητήσεις γύρω από το φαινόμενο του Airbnb για μετά το τέλος της θερινής τουριστικής περιόδου και πλέον η ώρα των αποφάσεων κοντοζυγώνει.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ελεγχθεί το φαινόμενο του Airbnb, κυρίως λόγω των επιπτώσεων που έχει, με κυρίαρχη την εκρηκτική αύξηση των ενοικίων, στην αγορά ακινήτων.

3+1 μέτρα για το Airbnb
Σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο των μέτρων που αναμένεται να ληφθούν για το Airbnb θα έχει τρεις βασικούς άξονες:

1) Αυστηρή φορολογική συμμόρφωση

Περίπου 20.000 ακίνητα που διατίθενται μέσω του Airbnb και 10.000 σπίτια που είναι αναρτημένα στο Booking δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων (ΑΜΑ) και, ουσιαστικά, είναι αδήλωτα. Το υπουργείο Οικονομικών έχει δώσει σαφείς οδηγίες στην ΑΑΔΕ προκειμένου να εντοπίσει όλα αυτά τα ακίνητα, τα οποία στην επόμενη φάση θα αποκλειστούν από την πλατφόρμα.

2) Προδιαγραφές ασφαλείας για τα Airbnb -Τα ακίνητα αποκτούν «ταυτότητα»

Η Ελλάδα, ακολουθώντας τα διεθνή πρότυπα, θα θεσπίσει έναν ειδικό κανονισμό με προδιαγραφές ασφαλείας για τα ακίνητα που διατίθενται μέσα από πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης (Airbnb, Homeaway, Booking). Οι ιδιοκτήτες θα υποχρεωθούν να καταθέτουν τις πολεοδομικές άδειες, καθώς και τις προδιαγραφές ασφαλείας του ακινήτου (έξοδοι κινδύνου, πυροπροστασία κ.λπ). Υπενθυμίζεται ότι Ελληνες έχουν αναρτήσει στην πλατφόρμα Airbnb ακόμα και… αντίσκηνα.

3) Ασφαλιστική κάλυψη ακινήτων

Μέχρι σήμερα, για τυχόν ζημιές στο ακίνητο λειτουργεί ως διαμεσολαβητής, με χρέη «ασφαλιστικής», η πλατφόρμα (Airbnb, Booking, Homeaway). Το ίδιο ισχύει και για τυχόν τραυματισμούς επισκεπτών που στη συνέχεια ζητούν αποζημίωση από τον ιδιοκτήτη. Αυτό το «κενό» αναμένεται να διορθώσουν ειδικές διατάξεις που θα προβλέπουν -ακόμη και υποχρεωτικά- την ασφαλιστική κάλυψη τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τα ακίνητα.

Airbnb: Σκέψεις για θέσπιση τέλους διαμονής
Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αυτό το διάστημα «ζυγίζει» και την προοπτική της επιβολής του τέλους διαμονής και στα ακίνητα που διατίθενται μέσω Airbnb.

Πρόκειται για ένα «χαράτσι» που θεσπίστηκε για τα ξενοδοχεία τον Ιανουάριο του 2018 και προκάλεσε αντιδράσεις από την πλευρά του κλάδου των ξενοδόχων. Οι ξενοδόχοι υποστήριζαν ότι ο επιπλέον φόρος αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα των ξενοδοχείων της Ελλάδας, όχι μόνο προς τις άλλες χώρες, αλλά και προς τα -σχεδόν ανεξέλεγκτα, τότε- ακίνητα του Airbnb.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της αγοράς ακινήτων, από το τρέχον φθινόπωρο χιλιάδες σπίτια θα αποχωρήσουν από τις πλατφόρμες τύπου Airbnb, και θα επιστρέψουν στις μακροχρόνιες μισθώσεις.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos