300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Επικουρικές συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις ως και 40% με το νέο έτος

07 Δεκεμβρίου 2019 23:07
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Επικουρικές συντάξεις χηρείας: Αυξήσεις ως και 40% με το νέο έτος

test2

test2

Περισσότερα χρήματα θα δουν στον λογαριασμό τους όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις χηρείας.


Από τους πρώτους μήνες του 2020 αναμένονται αναδρομικές αυξήσεις που φτάνουν μέχρι και 40%. Τα αναδρομικά ποσά θα δοθούν σε περίπου 26.000 δικαιούχους. Θα αφορούν το 7μηνο Ιουνίου - Δεκεμβρίου 2019.

Αναδρομικές αυξήσεις έως και 40% αναμένονται στις επικουρικές συντάξεις χηρείας στις αρχές του 2020 και θα ισχύουν από τον Ιούνιο του 2019.
Oπως προκύπτει από εγκύκλιο του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) αυξάνονται στο 70% από 50% που ίσχυε μέχρι πρότινος.

Στην πράξη, και καθώς σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι καταβολές των ποσών θα ξεκινήσουν το 2020, τα αναδρομικά ποσά που θα δοθούν στους περίπου 26.000 δικαιούχους θα αφορούν το 7μηνο Ιουνίου – Δεκεμβρίου 2019.

Οι αυξήσεις κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, δηλαδή κατά 40%, των δικαιούμενων ποσών για τις χήρες και τους χήρους αφορούν κατ’ αρχήν 9.500 συντάξεις χηρείας Δημοσίου (πρ. ΤΕΑΔΥ) και άλλων μικρών πρώην Ταμείων όπως του ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες) των Ναυτικών (ΚΕΑΝ) κ.ά. αλλά και τουλάχιστον 16.000 συντάξεις χηρείας του πρ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Υπολογισμός δύο ταχυτήτων
Αναλυτικά, και όπως προκύπτει από την πρόσφατη εγκύκλιο του ΕΤΕΑΕΠ, οι επικουρικές συντάξεις χηρείας για θανάτους ασφαλισμένων ή συνταξιούχων που απεβίωσαν ή αποβιώνουν μετά την ισχύ του νόμου Κατρούγκαλου, ήτοι μετά τις 12/5/2016, υπολογίζονται με δύο ταχύτητες, καθώς ακόμη δεν έχει εκδοθεί ο ενιαίος κανονισμός ασφάλισης και παροχών του Ταμείου. Όταν αυτός εκδοθεί, τότε η διαδικασία θα είναι ενιαία.

Ετσι, σε όσα πρώην Ταμεία –κυρίως του ιδιωτικού τομέα ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα που έχουν πλέον ενταχθεί στο ΕΤΕΑΕΠ– ορίζονται συγκεκριμένα ποσοστά σύνταξης δικαιοδόχων μελών, από τις επιμέρους καταστατικές τους διατάξεις, θα ακολουθούνται αυτά τα ποσοστά. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για τις συγκεκριμένες συντάξεις δεν θα υπάρξει αναπροσαρμογή. Ηδη ακολουθούνται η διαδικασία και τα ποσοστά που προβλέπονται στο καταστατικό των πρώην ταμείων. Ετσι, για παράδειγμα, οι χήροι/χήρες εμποροϋπαλλήλων, αλλά και υπαλλήλων των ΕΛΤΑ δικαιούνται το 60% της σύνταξης του θανόντος, ενώ χήροι ή χήρες των υπαλλήλων ΔΕΗ και ΟΤΕ δικαιούνται (πριν και μετά το 2016) το 70% της σύνταξης. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, οι συντάξεις αυτές δεν θα αλλάξουν.

Στον αντίποδα, σε όσα Ταμεία ακολουθούνται τα ποσοστά του κύριου φορέα, τότε ισχύουν οι διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου και οι χήρες ή χήροι, από τον Μάιο του 2016 δικαιούνταν το 50% της σύνταξης του θανόντος. Από τον Μάιο του 2019 και εφεξής, το ποσοστό αυτό αναπροσαρμόζεται στο 70%.

Αναδρομικά επτά μηνών
Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι δύο μεγαλύτεροι φορείς του ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή το πρ. ΙΚΑ – ΤΕΑΜ και το ΤΕΑΔΥ των δημοσίων υπαλλήλων, ανήκουν στη δεύτερη κατηγορία των Ταμείων που ακολουθούν τον κύριο φορέα και συνεπώς και οι συντάξεις τους απαιτούν αναπροσαρμογές.

Ηδη έχουν συγκεντρωθεί αναδρομικά 7 μηνών και έως το τέλος του έτους πρόκειται να προστεθεί και ο Ιανουάριος του 2020, που αναμένεται να πληρωθεί στο τέλος Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι με τον νόμο του 2019 καταργήθηκαν τα ηλικιακά κριτήρια που καθόριζαν τη διάρκεια του δικαιώματος συνταξιοδότησης των δικαιούχων επιζώντων συζύγων και ορίστηκε ότι σε περίπτωση εργασίας ή αυτοαπασχόλησης ή λήψης σύνταξης από οποιαδήποτε πηγή μετά την πρώτη τριετία καταβάλλεται το 50% της σύνταξης στον επιζώντα σύζυγο.

newsit.gr

 

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Νέος σεισμός στην Κρήτη: 4,5 Ρ...
Το σχολείο της Ελλάδας που δημ... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

petropoulos vazaios

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Σεπτέμβριος 2023 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κ.Ο.Κ. στην Πάρο

Σύλληψη ημεδαπού για παράβαση του Κ...

03 Μαϊος 2025
Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατακτά το μουσικό της όνειρο! (Βίντεο)

Η τραγουδίστρια από τη Σύρο που κατ...

04 Μαϊος 2025
Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην Παροικία

Πάρος: Εργασίες ασφαλτόστρωσης στην...

06 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Ιστορικές αποφάσεις στο συνέδριο του PKK μετά τη δήλωση Οτσαλάν για αφοπλισμό και αυτοδιάλυση

Ιστορικές αποφάσεις στο συνέδριο το...

09 Μαϊος 2025
Ζαχαράκη: Προθεσμία μέχρι τέλος του χρόνου για ελεγχόμενη πρόσβαση στα Πανεπιστήμια

Ζαχαράκη: Προθεσμία μέχρι τέλος του...

09 Μαϊος 2025
Γιάννης Βρούτσης: «Η Μύκονος γιορτάζει, ο Αθλητισμός των Κυκλάδων πανηγυρίζει!»

Γιάννης Βρούτσης: «Η Μύκονος γιορτά...

09 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2024  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ