Ηλεκτρονικές πληρωμές: Ξεκινάει σαφάρι -Ποιες μετράνε για το χτίσιμο του υποχρεωτικού 30%

30 Δεκεμβρίου 2019 17:32

Το 2020 ο Άη Βασίλης φέρνει και… 30% όριο υποχρεωτικών ηλεκτρονικών αποδείξεων, καθιστώντας επιβεβλημένη τη χρήση κάρτας από την Πρωτοχρονιά, ακόμα και για τις μικρές συναλλαγές της καθημερινότητας.

 

Η Απόφαση από το υπουργείο Οικονομικών θα ρυθμίσει όλες τις τελευταίες λεπτομέρειες και μένει να αποσαφηνιστεί αν μπορεί τεχνικά σε αυτήν τη φάση, να εφαρμοστεί η πρόταση του ΙΟΒΕ για διπλασιασμό ή τριπλασιασμό της αξίας των ηλεκτρονικών αποδείξεων από συγκεκριμένες επαγγελματικές δραστηριότητες με υψηλά ποσοστά παραβατικότητας. Η λογική αυτής της πρότασης, που την αποδέχονται στο οικονομικό επιτελείο, είναι ότι δεν μπορεί να «μετράει» το ίδιο ένας λογαριασμός ΔΕΚΟ ή ένας λογαριασμός super market με μια απόδειξη π.χ. από κάποιο τεχνίτη.

Οι δαπάνες που μετρούν για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις

Ποιες είναι οι ηλεκτρονικές πληρωμές, που «μετράνε» στο «χτίσιμο» του 30%;

Ιατρικές δαπάνες

Διατροφή π.χ. αγορές στο σουπερμάρκετ.

Αλκοολούχα ποτά και καπνός

Ένδυση και υπόδηση

Στέγαση. Για παράδειγμα, τα κοινόχρηστα της πολυκατοικίας σας, έξοδα επισκευής και συντήρησης σπιτιού, η αγορά πετρελαίου ή αερίου θέρμανσης, οι αμοιβές σε υδραυλικούς ή ηλεκτρολόγους, οι λογαριασμοί ΔΕΚΟ κ.λπ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εξαιρούνται τα ενοίκια.

Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες. Για παράδειγμα, οι αγορές σας σε ηλεκτρικά είδη, εργαλεία κήπου, οικιακές συσκευές, έπιπλα κ.λπ.

Μεταφορές. Για παράδειγμα, τα αεροπορικά και τα ακτοπλοϊκά σας εισιτήρια, η βενζίνη ή το πετρέλαιο κίνησης για το αυτοκίνητό σας κ.λπ. ΠΡΟΣΟΧΗ! Εξαιρούνται οι δαπάνες για τέλη κυκλοφορίας και αγορά οχημάτων (εκτός από ποδήλατα).

Επικοινωνίες (λογαριασμοί κινητής και σταθερής τηλεφωνίας, καθώς και τυχόν ταχυδρομικά έξοδα).

Αναψυχή και πολιτιστικές δραστηριότητες (αγορές βιβλίων και μουσικών οργάνων, εισιτήρια για παραστάσεις στο θέατρο ή για τον κινηματογράφο, τα έξοδα οργανωμένων διακοπών μέσω πρακτορείου κ.λπ.

Εκπαίδευση

Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια.

Άλλα αγαθά και υπηρεσίες (η αμοιβή για υπηρεσίες αισθητικής ή κομμωτηρίου κ.λ.π)

Οι διορθώσεις για τις e-πληρωμές

Κατά το στάδιο της διαβούλευσης και της συζήτησης στη Βουλή έγιναν κάποιες διορθώσεις- βελτιώσεις, έτσι ώστε να γίνει πιο εύκολο το «χτίσιμο», το οποίο είναι οριζόντιο και όχι κλιμακωτό, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχρέωση των e- πληρωμών βαραίνει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, όσον αφορά στις προσωπικές τους και όχι στις επαγγελματικές τους δαπάνες, που δηλώνουν στο Ε3. Συγκεκριμένα:

Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το ποσό της εισφοράς αλληλεγγύης και το ποσό της διατροφής που δίδεται στον/στην διαζευγμένο/-η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και εξαρτώμενο τέκνο, εφόσον καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.
Στον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, το όριο δαπανών περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.
Σε περίπτωση που οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί και οι οποίες αφορούν καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δανειακές υποχρεώσεις προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ενοίκια υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%.


iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos