Η «ιπτάμενη φάλαινα» της Airbus -Στους αιθέρες το Beluga XL [βίντεο]

15 Ιανουαρίου 2020 14:34

Την πρώτη επιχειρησιακή πτήση του έκανε ένα από τα πλέον πολυαναμενόμενα αεροσκάφη του κόσμου, το τεράστιο μεταγωγικό Airbus Beluga XL, που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει δύο φτερά του γιγάντιου A-350 XWB.

 

Σε μια περίοδο που τα τζάμπο επιβατικά αεροσκάφη, όπως το Airbus A380 και το Boeing 747 ετοιμάζονται σιγά – σιγά να αποσυρθούν το Beluga XL – το πρώτο από τα έξι της Airbus – που έκανε την παρθενική δοκιμαστική του πτήση προ διετίας, θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη που θα σχίζουν τους ουρανούς.

Ο γίγαντας των αιθέρων - «ιπτάμενη φάλαινα» το αποκαλούν, λόγω του ιδιόμορφου σχήματός του - θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην κατασκευή πολλών εμπορικών αεροσκαφών, αφού θα μεταφέρει εξαρτήματα αεροσκαφών σε μονάδες παραγωγής της Αirbus στην Ευρώπη και τις τελικές γραμμές συναρμολόγησης στην Τουλούζη, το Αμβούργο και την Τιαντζίν της Κίνας.

Το Βeluga XL, που προσγειώθηκε χθες στο Μπράουτον της Βόρειας Ουαλίας, είναι μεγαλύτερο κατά επτά μέτρα στο μήκος και ένα μέτρο στο πλάτος από το Beluga ST και μπορεί να μεταφέρει 30% μεγαλύτερο φορτίο, συνολικού βάρους 51 τόνων σε απόσταση έως και 2.200 ν. μ



iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos