Κοροναϊός: Πόσο διάστημα μπορεί να επιβιώσει ο ιός πάνω σε επιφάνειες;

26 Φεβρουαρίου 2020 18:06

Όσο εντείνεται η ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, τόσο περισσότερες είναι οι ερωτήσεις που δημιουργούνται σε σχέση με την ασθένεια, τα συμπτώματα και τους τρόπους προφύλαξης.


Ένα από τα πλέον επίμονα ερωτήματα είναι πόσες μέρες μπορεί να επιβιώσει ο COVID-19 πάνω σε επιφάνειες.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έχει ήδη λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής, καθαρίζοντας ή και καταστρέφοντας χαρτονομίσματα.

Ο κοροναϊός έφτασε στην Ελλάδα: Πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση σχετικά με το πόσο διάστημα μπορεί να επιβιώσει στις επιφάνειες, ωστόσο ερευνητές βρίσκουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία σχετικά με την συμπεριφορά του ιού.

Οι επίσημες Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμη την πηγή της μολυσματικής ασθένειας, που ξεκίνησε από την πόλη Γουχάν της Κίνας. Ωστόσο, έρευνα που δημοσιεύτηκε νωρίτερα τον Φεβρουάριο και αφορά και παλαιότερους κοροναϊούς, όπως ο SARS και ο MERS, έδειξε πως οι κοροναϊοί, συνήθως, επιβιώνουν σε μεταλλικές και πλαστικές επιφάνειες ακόμη και εννέα ημέρες.

Η απολύμανση του σπιτιού μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη μη μετάδοση της ασθένειας, συμβουλεύουν οι συγγραφείς της έρευνας που έδειξε πως οι κοροναϊοί «μπορεί να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από την απολύμανση επιφανειών».

«Βάσει των πρόσφατων στοιχείων, θα στηριζόμουν στα στοιχεία σε σχέση με τον κοροναϊό SARS, που είναι ο κοντινότερος συγγενής του νέου κοροναϊού σε σχέση με όσους έχουν ελεγχθεί. Για τον SARS η περίοδος επιβίωσης πάνω σε επιφάνειες ήταν μεταξύ πέντε λεπτών και εννέα ημερών», είπε στο CNNi o Δρ. Τσαρλς Τσιού, επιδημιολόγος, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και διευθυντής του USCF-Abbott Viral Diagnostics & Discovery Center.

Να σημειωθεί πως ο καθηγητής δεν συμμετείχε στην προαναφερθείσα έρευνα.

Οδηγίες προστασίας από την επιδημία

Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι είναι δύσκολο να πεις ότι ισχύουν τα ίδια και για τον νέο κοροναϊό, λόγω πολλών παραγόντων, όπως η ίδια η έλλειψη επαρκών στοιχείων για τον COVID-19.

Σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, οι κοροναϊοί μεταδίδονται περισσότερο μέσω του βήχα ή του φτερνίσματος και συνήθως τα ποσοστά επιβίωσής του σε επιφάνειες είναι «κακά». Ωστόσο και πάλι δεν μπορεί να εξαχθεί κανένα ουσιαστικό συμπέρασμα γιατί είναι πολύ λίγα τα στοιχεία που έχουν οι επιστήμονες στη διάθεσή τους.

«Υπάρχει η πιθανότητα κάποιος να μπορεί να μολυνθεί με COVID-19 αγγίζοντας την επιφάνεια ενός αντικειμένου όπου υπάρχει ο ιός και στη συνέχεια αγγίζοντας το στόμα, τη μύτη ή – πιθανώς – και τα μάτια του, ωστόσο δεν θεωρείται ως η κύρια αιτία μετάδοσης του κοροναϊού», σημειώνεται στην ιστοσελίδα του Κέντρου.

cnn.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos