Απαγόρευση ναυσιπλοΐας με NAVTEX σε Λέσβο, Χίο και Σάμο

06 Μαρτίου 2020 15:29

Σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από τη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο προχώρησαν οι ελληνικές αρχές, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι ροές προσφύγων και μεταναστών από την Τουρκία προς τα ελληνικά νησιά.

Όπως τονίζεται σε σχετική Navtex, για την οποία είχε προϊδεάσει ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, υπάρχει απαγόρευση ναυσιπλοΐας από τις 2 έως τις 12 Μαρτίου στα ελληνικά χωρικά ύδατα ανατολικά των νησιών Σάμου, Λέσβου και Χίου.
Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα πλοία της FRONTEX, του Λιμενικού Σώματος, της δύναμης NATO Aegean Activity, τα εμπορικά και τα επιβατηγά πλοία που φέρουν τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά όχι άλλα πλοία, αλιευτικά, αναψυχής ή άλλου είδους.

Όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του κ. Πλακιωτάκη, η κυβέρνηση κλιμακώνει τα μέτρα αποτροπής και στα θαλάσσια σύνορα, καθώς μετά την πίεση στον Έβρο αναμένει να μεταφερθεί αυτή στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
«Μετά και την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η εντολή είναι ξεκάθαρη: Αναβάθμιση στον μέγιστο βαθμό των επιχειρησιακών μας δυνατοτήτων για τη φύλαξη των θαλάσσιων και χερσαίων συνόρων της πατρίδας μας. Είμαστε αποφασισμένοι -και το κάνουμε ήδη- να ενισχύσουμε στο ύψιστο επιχειρησιακό επίπεδο το Λιμενικό Σώμα με σκάφη, με προσωπικό, με αυξημένες περιπολίες και με τόλμη και αποφασιστικότητα των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, ήδη έχουμε παράξει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός μιλώντας στη Βουλή.

«Δεν σπρώχνουν βάρκες»
Απαντώντας στο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Βούτση, για το εάν έχουν δοθεί εντολές για πρακτικές «push back» από το Λιμενικό στις διαδικασίες διάσωσης, ο κ. Πλακιωτάκης είπε ότι οι ενέργειες του Λιμενικού Σώματος γίνονται με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, ενώ σε ερωτήσεις μετά τόνισε αφενός ότι δεν μπορεί να νοείται ως μεταναστευτική ροή μια βάρκα η οποία συνοδεύεται μέχρι την οριογραμμή από δύο τουρκικές ακταιωρούς, αφετέρου ότι δεν νοείται ως «push back» η φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας. «Τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος στέκονται στην οριογραμμή και δεν επιτρέπουν σε κανέναν να περάσει. Δεν σπρώχνουν βάρκες προς τα πίσω», σημείωσε ο κ. Πλακιωτάκης.

eleftherostypos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos