Κορωνοϊός: Προσέχουμε! Πως απολυμαίνουμε επιφάνειες και χέρια ενάντια στη νόσο…

17 Μαρτίου 2020 15:35

Ο νέος κορωνοϊός είναι κυρίως μια ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος και τυπικά εξαπλώνεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων από ένα άτομο που έχει προσβληθεί σε ένα άλλο, με το βήχα ή το συνάχι.


Όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνίζεται, σταγονίδια που φέρουν τον ιό, «προσγειώνονται» στη μύτη ή το στόμα ή εισπνέονται από κάποιο άλλο άτομο.

Αλλά ένας άνθρωπος μπορεί επίσης να μολυνθεί από τον ιό, αν αγγίξει μια επιφάνεια ή ένα αντικείμενο που έχει τον ιό πάνω του και κατόπιν αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του.

Ο ιός μπορεί να επιβιώσει για κάποιο διάστημα χρόνου πάνω σε επιφάνειες αλλά ο χρόνος ζωής του κορωνοϊού πάνω σε μια επιφάνεια – σε μια μπάρα του μετρό, σε μια κουπαστή σκάλας ή ακόμα και στα χρήματα - εξαρτάται από διάφορους παράγοντες συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος, της υγρασίας και του τύπου της επιφάνειας.

Νέες έρευνες υποστηρίζουν ότι ο κορωνοϊός μπορεί να επιζήσει από 3 ώρες έως 3 μέρες πάνω σε επιφάνειες, εξαρτάται από το υλικό των επιφανειών. Αλλά μακροσκοπικά το εύρος ζωής του είναι πιθανό από ώρες μέχρι περισσότερο από μια μέρα, τόνισε η Rachel Graham, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ, υποστηρίζει την δήλωση της Graham. Η μελέτη συμπεραίνει ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει μέχρι 4 ώρες στον χαλκό, μέχρι μια μέρα πάνω σε ένα ντουλάπι και μέχρι 3 μέρες πάνω σε πλαστικό ή σε ανοξείδωτο ατσάλι. Ο κορωνοϊός μπορεί επίσης να ζήσει στον αέρα μέχρι τρεις ώρες, ανακάλυψαν οι συντάκτες της μελέτης.

Οι ερευνητές του ΝΙΗ συνέκριναν τον χρόνο ζωής του νέου κορωνοϊού σε σχέση με τον κορωνοϊό SARS. Ανακάλυψαν ότι και οι δύο κορωνοϊοί, είχαν τη μεγαλύτερη διάρκεια ζωής πάνω στο ανοξείδωτο ατσάλι και στο προπυλένιο, ένα είδος πλαστικού που χρησιμοποιείται στα πάντα, από τα παιχνίδια μέχρι τα μέρη του αυτοκινήτου. Και οι δύο ιοί, επιβίωσαν μέχρι 3 μέρες στο πλαστικό και ο νέος κορωνοϊός έζησε μέχρι 3 μέρες στο ατσάλι. Στα ντουλάπια ωστόσο ο νέος κορωνοϊός έζησε 3 φορές περισσότερο από τον SARS: 24 ώρες συγκρινόμενος με τις 8 ώρες του SARS.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Journal of Hospital Infection επικεντρώθηκε στη διάρκεια ζωής άλλων ανθρώπινων κορωνοϊών που βρέθηκαν σε διάφορες επιφάνειες. Ο κορωνοϊός SARS σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου επιβίωσε 2 μέρες στο ατσάλι, 4 μέρες στο ξύλο και στο γυαλί και 5 μέρες στο μέταλλο, το πλαστικό και τα κεραμικά. Οι ερευνητές επίσης βρήκαν ένα ανθεκτικό στέλεχος του SARS που επιβίωσε μέχρι 9 μέρες σε πλαστική επιφάνεια σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Ο SARS επιβίωσε από 2 – 8 ώρες πάνω σε αλουμίνιο και λιγότερες από 8 ώρες πάνω σε λάτεξ.

Σύμφωνα με την Graham, οι λείες χωρίς πόρους επιφάνειες όπως χερούλια πόρτας και επιφάνειες τραπεζιών, φέρουν ευκολότερα ιούς γενικά. Πορώδεις επιφάνειες όπως τα χρήματα, τα μαλλιά και τα υφάσματα δεν επιτρέπουν στους ιούς να επιβιώσουν τόσο πολύ. Εξαιτίας των μικρών διαστημάτων ή των τρυπών πάνω τους, μπορούν να παγιδεύουν το μικρόβιο εμποδίζοντας τη μεταφορά του, είπε η Graham.

«Τα νομίσματα μεταδίδουν έναν ιό περισσότερο σε σχέση με τα χαρτονομίσματα και αυτό θα πρέπει να μας ανησυχεί», είπε. «Βασικός πρωταρχικός κανόνας είναι ότι θα πρέπει να θεωρούμε τα χρήματα βρώμικα σε κάθε περίπτωση, γιατί έτσι είναι. Περνούν από πολλά χέρια, για να μην είναι βρώμικα».

Το κινητό σας τηλέφωνο, με όλο αυτό το γυαλί και το αλουμίνιο, μπορεί επίσης να φέρει ιούς. Η Graham συνέστησε να απολυμαίνουμε το τηλέφωνό μας ειδικά αν το παίρνουμε στην τουαλέτα.

Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΝΕΙ ΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΔΙΑΦΟΡΑ.

Μια μελέτη του Journal Hospital Infection, ανακάλυψε επίσης ότι απότομες μεταβολές στη θερμοκρασία αλλάζουν τη διάρκεια ζωής ενός κορωνοϊού. Μια μεταβολή 18 βαθμών Φαρενάιτ, από τους 68 στους 86 βαθμούς, μειώνει το διάστημα που ο SARS επιβιώνει σε επιφάνειες από ατσάλι, τουλάχιστον στο μισό.

Αυτό συμβαίνει γιατί κάποιοι κορωνοϊοί, συμπεριλαμβανομένου του νέου, έχουν έναν ιικό φάκελο: Ένα χοντρό στρώμα που προστατεύει τον ιό όταν αυτός ταξιδεύει στον αέρα και μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Αυτή η θήκη μπορεί να στεγνώσει σκοτώνοντας τον ιό. Έτσι η υψηλότερη υγρασία, μέτριες θερμοκρασίες, ήπιος άνεμος και μια συμπαγής επιφάνεια, είναι παράγοντες που βοηθούν στην επιβίωση του ιού είπε η Graham.

Aυτό επίσης εξηγεί το γιατί οι ιοί του αναπνευστικού συστήματος είναι τυπικά εποχικοί: Οι χαμηλές θερμοκρασίες βοηθούν στη σκλήρυνση του προστατευτικού σαν τζελ καλύματός του ιού.

ΠΩΣ ΝΑ ΑΠΟΛΥΜΑΝΕΤΕ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ

Οι συγγραφείς της μελέτης του Journal of Hospital Infection, σημείωσαν ότι οι ανθρώπινοι κορωνοϊοί θα μπορούσαν να «απενεργοποιηθούν επαρκώς» πάνω στις επιφάνειες μέσα σε ένα λεπτό, εάν αυτές καθαρίζονταν με διαλύματα που περιείχαν 62 – 71% αιθυλική αλκοόλη, 0,5% υπεροξείδιο του υδρογόνου ή 0,1% υποχλωριώδες νάτριο. Η Graham είπε ότι αυτές οι απολυμάνσεις επιφανειών θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικές μέσα σε 15 δευτερόλεπτα. Πρόσθεσε ότι «Για να σκοτώσεις ποσότητες που διαφημίζονται στις συσκευασίες θα πρέπει να περιμένεις για αρκετά λεπτά μεταξύ 5 – 6. Αυτή η διάρκεια είναι προφανώς ουσιώδης αν καθαρίζει κανείς επιφάνεια σε χώρο κάποιου που έχει μολυνθεί από τον ιό. Η Graham είπε ότι το σημαντικό όταν απολυμαίνουμε την επιφάνεια είναι να φέρνουμε την δυνητική δόση του ιού που είναι ικανός να μολύνει, κάτω από το επίπεδο που θα προκαλέσει ασθένεια.
Τα περισσότερα προϊόντα του εμπορίου που επιγράφονται ως απολυμαντικά μιλούν για 99.9% εξουδετέρωση των ιών. Αυτό βεβαίως φέρνει τη δόση κάτω από το επίπεδο του να νοσήσουν οι άνθρωποι πρόσθεσε. Αλλά το απολυμαντικό χεριών με βάση την αλκοόλη, δεν είναι ιδανικό για απολύμανση σκληρών επιφανειών γιατί το συστατικό της αλκοόλης δεν είναι αρκετά υψηλό. Χρήση απολυμαντικών χεριών σημαίνει να μειώσει κανείς το πόσο η μόλυνση παραμένει στα χέρια του. Τα απολυμαντικά επιφανειών είναι καλύτερα ασφαλώς για τις επιφάνειες
.
ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΑΓΓΙΖΕΤΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΛΥΝΤΕ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΑΣ.

Η Graham έδωσε έμφαση στη σημασία του να πλένουμε τα χέρια μας και να μην αγγίζουμε το πρόσωπό μας. Αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να μειώσουμε την πιθανότητα να κολλήσουμε τον ιό από μια επιφάνεια.
Η πρόσφατη μελέτη συμπέρανε ότι αν ένας άνθρωπος περάσει 5 δευτερόλεπτα αγγίζοντας μια επιφάνεια που ο ιός τη γρίπης Α ζει, το 32% του ιού που ζει στην επιφάνεια θα μεταφερθεί στα χέρια του. Αν πρόκειται να φάτε, να μακιγιαριστείτε, να παίξετε με το μωρό σας κ.λ.π., πλύνετε τα χέρια σας, είπε.

Επίσης πρότεινε να λούζει κανείς τα μαλλιά του εάν κάποιος φτερνιστεί, αν και ο ιός δεν επιζεί για πολύ πάνω τους.

Φυσικά ο κορωνοϊός δεν μπορεί να σας μολύνει μέσω των χεριών σας αν ποτέ δεν αγγίζετε τα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα σας. Αλλά αυτό είναι πιο εύκολο να το λέει παρά να το πράττει κανείς.
Οι περισσότεροι άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπό τους αρκετές εκατοντάδες φορές μέσα στη μέρα. Συνεπώς είναι καλύτερο να σιγουρεύεστε για το πόσο καθαρά είναι τα χέρια σας, είπε η Graham.

 

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos