Κορονοϊός: Τι λένε οι ειδικοί για την εξέλιξη των κρουσμάτων - Το κρίσιμο διάστημα

17 Μαρτίου 2020 22:49

Τρεις ειδικοί εξέφρασαν ανοιχτά τις απόψεις του για την πορεία μετάδοσης του κορονοϊού, εκφράζοντας παράλληλα ανησυχίες.


ΟΠρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, κ. Θάνος Δημόπουλος, αναλύει τι συμπέρασμα μπορεί να εξαχθεί από την πορεία εκδήλωσης κρουσμάτων κορονοϊού στην Ελλάδα, τι μπορούμε να αποτιμήσουμε, αν λειτούργησαν τα μέτρα και αν χρειάζεται να ληφθούν ακόμη δραστικότερα.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, έκανε τον απολογισμό του τελευταίου 24ωρου. Όπως ανακοίνωσε, την Τρίτη έχασε ένα ακόμη άτομο τη ζωή του με τον αριθμό των νεκρών να φτάνει τους 5. Ακόμη, σημειώθηκαν 35 νέα κρούσματα από τον κορονοϊό με τον αριθμό στο σύνολο να είναι 387.

Ο κύριος Δημόπουλος μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Οpen TV και στη Νίκη Λυμπεράκη και ανέφερε ότι ο προσδιορισμός του κορoνοϊού γίνεται σε περιστατικά υψηλού κινδύνου, δηλαδή άτομα τα οποία είναι ηλικιωμένα είτε έχουν κάποια άλλη πάθηση. Αυτό γίνεται γιατί τα άτομα της συγκεκριμένης κατηγορίας θα χρειαστούν νοσηλεία και τα αποτελέσματα πρέπει να είναι διαθέσιμα το συντομότερο δυνατόν.

Για τα άτομα τα οποία έχουν ήπια συμπτώματα η σύσταση είναι να μείνουν σπίτι τους και να μην ελεγχθούν, σε αντίθεση με όσα έχει προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο, μπορεί στην Ελλάδα να μην υπάρχει μία σαφής εικόνα για τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων, όμως έχουν δοθεί σαφείς οδηγίες να κάποιον που παρουσιάζει βήχα, πυρετό, μυαλγίες και αρθραλγίες, να μείνει σπίτι του και να αντιμετωπιστεί σαν να ήταν κρούσμα κορονοϊού.

«Αυτό δεν περιορίζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχει εξαγγείλει το υπουργείο υγείας, ο ΕΟΔΥ και η Πολιτική Προστασία», υποστηρίζει ο κύριος Δημόπουλος. «Όλα συνάδουν προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης δυνατής απομόνωσης, ιδιαίτερα των ατόμων που είναι πιθανό να φέρουν τον ιό αλλά και των ατόμων που βρίσκονται στις ευπαθείς ομάδες». «Είναι μία περίοδος η οποία είναι δύσκολη και η οποία σύμφωνα με τους αρμόδιους φορείς θα κρατήσει αρκετές εβδομάδες. Τα νοσοκομεία μας και το Ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δέχονται μεγάλη πίεση και να θυμηθούμε ότι το σύστημα υγείας χρειάζεται στήριξη και στελέχωση», υπογράμμισε.

Στο ερώτημα που τέθηκε για ποιο λόγο γίνονται καθημερινά ανακοινώσεις νέων κρουσμάτων, από τη στιγμή που δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου σχολιάζει ότι «αναφερόμαστε σε κρούσματα υψηλού κινδύνου και αυτό που μας απασχολεί είναι να ξέρουμε πόσοι ασθενείς νοσηλεύονται, ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους και πόσοι είναι εκείνοι που θα χρειαστούν μεγαλύτερη υποστήριξη ή ακόμη και μηχανική υποστήριξη της αναπνοής»

Όσον αφορά στην πρόταση τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων που θα μπορούσαν να γίνουν, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ότι «όλα μπορούν να συμβάλλουν αρκεί να γίνουν γρήγορα και αξιόπιστα. Αυτή τη στιγμή για κάποιον γιατρό ή για κάποιο νοσηλευτή που είναι ύποπτο κρούσμα χρειάζεται να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα την ίδια μέρα. Επομένως, γίνεται μία ιεράρχηση των δυνατοτήτων ώστε να εστιάσουμε στα περιστατικά που επείγουν σαφής διαγνώσεως και ενδεχομένως θεραπευτικής αγωγής». «Ελπίζουμε οι δύο επόμενοι μήνες να είναι δυσκολότεροι και να μην έχουμε παίκτες και μέσα στον Μάιο», σχολίασε ο κ. Δημόπουλος.

Βατόπουλος: Βλέπουμε ένα τσουνάμι να έρχεται
Ο καθηγητής μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής Άλκης Βατόπουλος, Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Alpha, τόνισε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή και ο πληθυσμός πρέπει να έχει υπομονή και επιμονή. «Υπομονή, ώστε να αντέξει αυτά τα πολύ σκληρά μέτρα της απομόνωσης και επιμονή να συνεχίσει να εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτή τη στιγμή βλέπουμε το τσουνάμι να έρχεται και προσπαθούμε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, ώστε η επίδραση του να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη. Το στοίχημα είναι να τη γλιτώσουμε και το πώς θα γίνει αυτό είναι αν όλοι υπακούσουν σε αυτά τα απλά μεν δύσκολα δε μέτρα, δηλαδή να διατηρούμε απόσταση πάντα 2 μέτρων ο ένας από τον άλλον.

Όσον αφορά το ζήτημα του Ιατρικού προσωπικού που έχει νοσήσει από κορονοϊό, ο καθηγητής ανέφερε ότι αυτό είναι ένα πρόβλημα που παρατηρήθηκε και στην Κίνα και στην Ιταλία και σε άλλες χώρες. Το θέμα είναι να αρρωστήσουν όσο το δυνατόν λιγότεροι γιατροί για αυτό για το μήνυμα είναι να μην πηγαίνουμε στο νοσοκομείο “για ψύλλου πήδημα”. Αν έχουμε σοβαρά συμπτώματα, καλό είναι να μας δει ο οικογενειακός μας γιατρός και να μας κατευθύνει αντίστοιχα αν πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο. Να αποφορτίσουμε το σύστημα υγείας και να προφυλάξουμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές», τόνισε ο κ. Βατόπουλος.

Επιστολή Κουρέτα σε Μητσοτάκη
Ο πρόεδρος της ελληνικής εταιρείας τοξικολογίας και καθηγητής Βιοχημίας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Δημήτρης Κουρέτας απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, αναφορικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την εξάπλωση του κορονοϊού. Σε αυτήν, αναφέρεται στην ανάγκη να απομονώσουμε τα κρούσματα από τον υγιή πληθυσμό.

Αναλυτικά, ολόκληρη η επιστολή του στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Κύριε Πρωθυπουργέ

Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κοροναϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα

1. Εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό.

2. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό.

Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία ( το πολύ 300-400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων, στις νέες ηλικίες. Αυτό έκανε και η Ιταλία με πολύ άσχημα αποτελέσματα. Επίσης χάνουμε τη δυνατότητα απομόνωσής τους από τους υγιείς. Η Ιταλία ενώ έπαιρνε δείγματα κυρίως από μεγάλους στην ηλικία, η Γερμανία και η Κορέα από όλες τις ηλικίες και μάλιστα μαζικά. Η ηλικιακή κατανομή του πληθυσμού στην Νότια Κορέα συμβαδίζει σχεδόν απόλυτα με την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων προσβολής από τον κορονοϊό. Το γεγονός ότι η Κορέα με 50 εκατ. πληθυσμό παίρνει 20.000 δείγματα τη μέρα, ήταν σαν εμείς να παίρναμε 3.000 δείγματα τη μέρα από όλες τις ηλικίες. Ετσι η Κορέα έχει σχεδόν 10 φορές λιγότερα θύματα και η Γερμανία 25 φορές λιγότερα από την Ιταλία, επειδή ακριβώς κατήρτησε χάρτη της διασποράς σε όλες τις ηλικίες και απομόνωσε τους φορείς του ιού. Οι νεαροί διασπείρουν χωρίς να νοσούν. Αυτούς θέλουμε να βρούμε. Κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς.

Χρειάζεται να προσθέσουμε μέτρα, άμεσα πριν είναι αργά. Το υπάρχον σύστημα συνεχίζει να παίρνει δείγματα. Απαιτείται να γίνει ένα είδος επίταξη εξοπλισμού και προσωπικού με λειτουργία των εργαστηρίων που ήδη διενεργούν τις εξετάσεις αυτή τη στιγμή όλο το 24ωρο. Επίσης με το ίδιο σκεπτικό να επιταχθούν όλα τα εργαστήρια στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα αλλά και στον ιδιωτικό τομέα που είναι διαπιστευμένα να διενεργήσουν τα τεστ άμεσα σε συνεργασία με τους υπεύθυνους των Υπουργείων Ερευνας και Παιδείας. Πρέπει να φτιάξουμε το χάρτη διασποράς με τυχαία δείγματα όπως η Κορέα ( συνεργεία στο δρόμο ειδικά να παίρνουν δείγμα από το στόμα σε σάλιο μαζικά σε κάθε πόλη) μέσα στην εβδομάδα όπως και την επόμενη.

Με εκτίμηση

Δημήτριος Κουρέτας

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos