Πσκοφ Τύχων: ''Ψεύτες και ασεβείς όσοι λένε δεν θα μολυνθώ στην Εκκλησία''

01 Απριλίου 2020 21:49

Στους πιστούς της επαρχίας του σχετικά με την πανδημία του κορονοϊού, απευθύνθηκε μεέσω άμβωνος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πσκοφ κ. Τύχων.

«Ίσως δεν είμαι ο μόνος που θέλω να ξυπνήσω το πρωί και να διαπιστώσω ότι όλη αυτή η δοκιμασία των τελευταίων ημερών ανήκει πλέον στο παρελθόν ή ήταν ένα απλό όνειρο” - τόνισε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος.

Ακόμη ο κ. Τύχων συνέχισε λέγοντας ότι “κατ’αυτόν ακριβώς τον τρόπο σκέπτονταν οι άνθρωποι το διάστημα του τελευταίου πολέμου. Για να μπορέσουμε να βγούμε έξω, να ερχόμαστε ελεύθερα στο ναό, να μην ανησυχούμε για τους πλησίον…Και όμως όλα αυτά καλούμαστε να ζήσουμε. Έχουν μεσολαβήσει 75 χρόνια από τη λήξη του πολέμου. Όλοι ετοιμαζόμαστε για τις επετειακές εκδηλώσεις, αναπολούμε την ανδρεία των προγόνων μας, ενώ ορισμένοι καυχολογώντας απειλούσαν να τα ξανακάνουν (σ.σ.δηλαδή, να πετύχουν τη νίκη κατά του φασισμού)”.

“Μετά από 75 χρόνια ακούγεται και πάλι η λέξη «πόλεμος» και μάλιστα παγκόσμιος πόλεμος! Δεν υπερβάλω καθόλου. Δεν σας πιέζω για να προκαλέσω, κάποια ιδιαίτερη ανησυχία και φόβο. Πράγματι είναι έτσι. Πόλεμος. Ο πόλεμος μεταξύ της ανθρωπότητας και του κακού εκείνου, το οποίο παρεισέφρησε στο ανθρώπινο γένος και κατά του οποίου πρόκειται να πολεμήσουμε πραγματικά” - υπογράμμισε ο Μητροπολίτη Πσκοφ.

Ο Ρώσος Ιεράρχης αναφέρθηκε στους θανάτους που καταγράφηκαν από την πανδημία του κορωνοϊού, λέγοντας ότι “στις 20 Φεβρουαρίου 2020 στην Ιταλία καταγράφηκε το πρώτο κρούσμα του κορονοϊού. Ενώ στις 20 Μαρτίου καθημερινά πεθαίνουν ήδη κατά εκατοντάδες. 700 με 900 άνθρωποι, δεν έχει περάσει ούτε ενάμισης μήνας, πεθαίνουν καθημερινά…”

“Ένας φίλος μου χριστιανός Ορθόδοξος από πόλη της Βόρειας Ιταλίας με πληθυσμό 7.000 κατοίκους μου τηλεφώνησε πρόσφατα, και μου ανέφερε ότι έχει πεθάνει εκεί όλη η πρεσβύτερη γενιά άνω των 70. Δεν έχει μείνει κανείς απολύτως! Ασθενούν τόσο οι νέοι, όσο και οι της μέσης ηλικίας, δεν βγαίνουν πουθενά. Είναι φοβερό” - συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Τύχων.

Επίσης ο Σεβασμιώτατος συνέχισε λέγοντας ότι “ο εχθρός εξολοθρεύει έναν-έναν τους συμπατριώτες μας, τα αδέλφια μας και εδώ στη Ρωσία. Δόξα τω Θεώ, εδώ στην περιοχή του Πσκοφ δεν έχουν καταγραφεί ακόμη θάνατοι, μόνο έξι κρούσματα. Από την αμέλειά τους, αυτοί οι φορείς του ιού θα μπορούσαν να μολύνουν κάποιους. Επανερχόμενοι από το εξωτερικό θα έπρεπε αμέσως να εφαρμόσουν την καραντίνα…”

“Όταν ως Μητροπολίτης Πσκοφ παρακάλεσα τους Μοσχοβίτες και κατοίκους άλλων πόλεων να απέχουν προσωρινά από το προσκύνημα στη Μονή των Σπηλαίων του Πσκοφ, δεν κινήθηκα από προσωπικό φόβο, αλλά από φόβο για τους κατοίκους της πόλεως Πετσόρυ, όπου ευρίσκεται η Μονή, και η μέση ηλικία των οποίων είναι 60 και πάνω. Είναι ευπαθής ομάδα. Αυτό το αίτημά μου προκάλεσε κύμα αγανακτήσεως και ερωτήσεις, μα είναι δυνατό να κολλήσουμε στη Μονή; Και αυτοί οι νέοι που προέρχονται από τη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη και είναι φορείς του ιού και μάλιστα ασυμπτωματικοί, ευρίσκονται δίπλα στις γιαγιάδες μας, βήχουν, φτερνίζονται ή απλώς αναπνέουν. Και όλα αυτά σε κοντινές αποστάσεις” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Τύχων.

Ακόμη συμπλήρωσε υπογραμμίζοντας: “Ψεύδονται ἐν γνώσει ή αγνοία όσοι ισχυρίζονται ότι είναι αδύνατο να μολυνθεί κανείς σε Ναούς και Μονές. Είναι ασεβείς, διότι το ψεύδος είναι ασέβεια. Αρκεί να επαναφέρουμε στη μνήμη μας, την ιστορία της περιοχής του Πσκοφ με επανειλημμένες στο διάβα των αιώνων επιδημίες της πανώλης (το 1352 και το 1420). Το 1654 η πανώλη μαινόταν στη Μόσχα με θύματα πάρα πολλούς ανθρώπους. Τότε άδειασαν ολόκληρες ο Μοσχοβίτικες Μονές…”

“Η αρρώστια δεν λυπάται κανένα. Είναι μία κοινή δοκιμασία. Δεν είναι θέμα συζητήσεως να τηρούμε ή να μην τηρούμε υποχρεωτικά τα υγειονομικά μέτρα, τα οποία θα πρέπει να γίνουν ακριβώς οι υποχρεώσεις του καθένα, ενώ μερικοί λένε ότι ο Θεός θα τα οικονομήσει. Αυτή η νόσος έγινε κατά παραχώρηση του Θεού…Ο καθένας, παρόλο που αισθάνεται υγιής, μπορεί να είναι φορέας της νόσου αυτής. Συμπεριφερόμενοι κατά τρόπον απερίσκεπτο και επιπόλαιο μπορούμε να γίνουμε ακούσιοι φονείς” - σημείωσε ο Ρώσος Ιεράρχης.

Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Τύχων, τόνισε ότι “δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτε. Εάν ο Κύριος επιτρέψει να πεθάνουμε από τη νόσο αυτή, είναι θέλημα του Θεού να γίνει. Φοβούμενοι όμως το Θεό, πρέπει να φοβόμαστε εκείνο, το οποίο Αυτός μισεί και είναι η αμαρτία. Η αμαρτία είναι ακριβώς εκείνη η επιπολαιότητα που μπορεί να καταστήσει τον καθένα μας εκούσιο φονέα και εκούσιο αίτιο του κακού κατά του πλησίον μας. Όλοι υποχρεούνται τώρα να συμπεριφέρονται σαν να είμαστε ο καθένας φορέας της νόσου. Μόνο τέτοια συμπεριφορά θα χαρακτηρίζεται ως υπεύθυνη και ως εκδήλωση της αγάπης έναντι του πλησίον. Δεν επιτρέπεται τώρα να μιλάμε από κοντινές αποστάσεις, να αγκαλιαζόμαστε κλπ”.

“Δεν μπορεί ο άνθρωπος να αντιμετωπίσει αυτό το κακό που του επιτράπηκε. Και αυτό το κακό μπορεί να το αντιμετωπίσει μόνον ο Κύριος, όπως ακούσαμε στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή. Τι δε έχει να μας πει σε μάς ο Κύριος: «Τούτο δέ το γένος του κακού και της νόσου δεν βγαίνει παρά μόνο μέ προσευχή και νηστεία». Νηστεύουμε τώρα, ενώ η νόσος δεν σταματά. Μόνο εκείνη τη νηστεία αναμένει ο Θεός, όταν μετανοούμε ειλικρινά, όταν μοιραζόμαστε το ψωμί μας με τον πεινώντα, να διαλύσουμε κάθε δεσμό αδικίας, έχθρας και κατακρίσεως. Ενώ τις άλλες νηστείες, κατά τον προφήτη Ησαΐα, τις απεχθάνεται ο Θεός εάν είναι απλώς σαρκικές χωρίς να τηρούμε αυτά τα οποία θέλει από μας ο Ίδιος” συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Πσκοφ.

Και συνέχισε λέγοντας: “Θα μου πείτε, που όμως να βρούμε τους πεινώντας, δεν υπάρχουν και πολύ. Σας λέγω ότι σύντομα θα υπάρξουν. Δεν έχουν όλοι τις δουλειές τους. Δεν θα είναι όλοι που θα λαμβάνουν τους μισθούς τους. Καθώς πληροφορούμαι επίσης από τους φίλους μου Ιταλούς, τώρα το κύριο έγκλημα στην Ιταλία είναι η κλοπή των τροφίμων από τα καταστήματα. Δεν υπάρχουν πλέον τα λεφτά. Τελείωσαν. Όσοι θέλουν τώρα να ταΐσουν τους πεινασμένους, αποθηκεύστε τα λεφτά σας. Δόξα τῳ Θεῳ δεν έχουμε τώρα τους πεινασμένους και οι κοινωνικές υπηρεσίες βοηθούν. Εάν όμως τα πράγματα εξελιχθούν όπως συμβαίνει τώρα στο Δυτικό μέτωπο, τότε θα είναι πολύ περιζήτητη αυτή η έλλογη ελεημοσύνη…”

Σε άλλο σημείο ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε σε διάφορα παραδείγματα επιδημίας, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε γνωρίζει καλά λόγω ότι η μητέρα του ήταν Δρ. Ιατρικής.

“Λοιπόν, νηστεία και προσευχή. Που; Στο σπίτι. Έχετε την ευλογία μου ως Επισκόπου Πσκοφ να προσεύχεσθε από τα σπίτια σας, αφού επήλθε ο καιρός…Για την αγάπη, όχι για κάτι άλλο, προκειμένου να αποτρέψουμε την εξάπλωση αυτής της μολύνσεως…Τώρα που μας δόθηκε η εβδομάδα από την πολιτεία και μάλιστα πληρώνεται, καλούμαστε να εργασθούμε κατά το διάστημα αυτού του πολέμου” - υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Τύχων.

Επίσης ο κ. Τύχων πρόσθεσε: “Πρέπει να είμαστε σπίτι μας, αν και αυτό μας φαίνεται βαρύ. Εάν αρρωστήσουν ταυτόχρονα πολλοί άνθρωποι, οι περισσότεροι αρχίζουν να πεθάνουν σε βαριά κατάσταση. Διατί μας ζητούν να μείνουμε σπίτι μας; Για να αποφευχθεί η έξαρση της νόσου σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα. Για να μπορέσουν οι ιατροί μας να ανταπεξέλθουν στη ροή των ασθενών. Εάν παρακάμψουμε αυτές τις στρατηγικές οδηγίες τότε θα γίνουμε λιποτάκτες. Θα αρρωστήσουμε οι ίδιοι και θα συμβάλουμε στην εξάπλωση της νόσου…”

“Δεν χρειάζεται τώρα να συνέρχεσθε πολλοί οπουδήποτε, συμπεριλαμβανομένων και των ναών. Όλη έχετε την ευλογία μου να προσεύχεσθε από το σπίτι σας, πρώτα απ΄όλα μελετώντας το Ευαγγέλιο και μάλιστα με υπομνήματα, όπως και τους αγίους πατέρες. Θα σταματήσει η νόσος και αυτό, πέραν πάσης αμφιβολίας και υπερβολής, εξαρτάται σήμερα από τον καθένα από μας. Να έχουμε κουράγιο, να έχουμε πίστη στην Πρόνοια του Θεού, να είμαστε άτρομοι, φοβούμενοι μόνον την αμαρτία…”- ανέφερε ο Σεβασμιώτατος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Πσκοφ τόνισε: “Θα σταματήσει η νόσος και αυτό, πέραν πάσης αμφιβολίας και υπερβολής, εξαρτάται σήμερα από τον καθένα από μας. Να έχουμε κουράγιο, να έχουμε πίστη στην Πρόνοια του Θεού, να είμαστε άτρομοι, φοβούμενοι μόνον την αμαρτία… Σε αυτό τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο θα πρέπει να είμαστε φρόνιμοι, γενναίοι, εφαρμόζοντας όλα όσα πρέπει να εφαρμόζουμε. Και τότε η υπόθεσή μας θα είναι δίκαιη, η νίκη θα είναι δική μας και ο εχθρός θα ηττηθεί.”

romfea.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos