Εκπτωση 25% στις εισφορές: 10 ερωτήσεις - απαντήσεις, ποιοι την δικαιούνται

07 Απριλίου 2020 13:36

Αναλυτικές απαντήσεις και παραδείγματα από τον δικηγόρο Δημήτρη Μπούρλο. Δείτε τι συμβαίνει αν έχουν ήδη πληρωθεί οι εισφορές του Φεβρουαρίου


Λιγότερο από τέσσερα 24ωρα απομένουν μέχρι την λήξη της προθεσμίας για την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Φεβρουαρίου, που "ξεκλειδώνει" έκπτωση 25% στο ασφάλιστρο για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Η έκπτωση που ρίχνει το ελάχιστο ασφάλιστρο από τα 220 στα 165 ευρώ ισχύει για όσους πληρώσουν έως την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου. Το μέτρο αφορά όλους τους αυτοτελώς απασχολουμένους και ελεύθερους επαγγελματίες, είτε πλήττονται από τον κορονοιό είτε όχι. Ειδικά όσοι πλήττονται μπορούν να καταβάλλουν τις εισφορές Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 μηνιαίες δόσεις με "μίνι ρύθμιση" αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβρη.

Την αποκρυπτογράφηση του μέτρου επιχειρεί μέσω του taxheaven και σε 10 ερωτήσεις - απαντήσεις ο Δημήτρης Μπούρλος Δικηγόρος Παρ' Αρείω Πάγω και τ. εκδότης του περιοδικού «Νομοθεσία ΙΚΑ» :

foto_dimitris.jpg
Δημήτρης Μπούρλος
1. Ποιους αφορά η έκπτωση 25% των ασφαλιστικών εισφορών και ποιους η μεταχρονολόγηση της καταβολής σε τέσσερις δόσεις;

Η έκπτωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές 2ου και 3ου/2020, αφορά όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες, κ.λπ, ανεξαρτήτως αν εντάσσονται σε καδ. πληττόμενων δραστηριοτήτων. Η δυνατότητα όμως μεταχρονόλογησης της καταβολής (από 9/2020 και σε 4 δόσεις), προβλέπεται μόνο αν εντάσσονται στους πληττόμενους ΚΑΔ.

2. Αν έχουν ήδη πληρωθεί οι εισφορές του Φεβρουαρίου 2020 πριν την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων, με τον παλαιό κωδικό πληρωμής, θα χαθεί η έκπτωση του 25%;

Οι καταβολές που έχουν γίνει με τους παλαιούς κωδικούς πληρωμής που είναι η πλειονότητα των περιπτώσεων, θα θεωρηθούν καταβολές που αφορούν σε εισφορές 2019, επομένως αν κάποιος θέλει να τύχει της εκπτώσεως 25%, θα πρέπει να κάνει νέα καταβολή μέχρι 10 Απριλίου με τον νέο κωδικό πληρωμής. Το ποσό που έχει καταβληθεί θα πιστωθεί και θα του επιστραφεί μεταγενέστερα.

3. Έχω πληρώσει ήδη τις εισφορές του 2ου 2020 πριν την ανάρτηση των ειδοποιητηρίων με τον νέο κωδικό πληρωμής. Θα χαθεί η έκπτωση του 25%;

Στις περιπτώσεις αυτές θα τεκμαίρεται ότι έχει γίνει επιλογή καταβολής με μείωση 25%, επομένως η υπερβάλλουσα διαφορά θα πιστωθεί.

4. Για όσους θα έχουν πιστωτικό υπόλοιπο από την εκκαθάριση των εισφορών τι ισχύει;

Η εκκαθάριση προβλέπεται να γίνει περί τον Μάιο με Ιούνιο. Τυχόν επιστρεφόμενο ποσό δεν θα θεωρηθεί ως καταβολή δικαιούμενη εκπτώσεως 25%.

5. Τι θα ισχύσει για όσους είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και παράλληλα μισθωτοί για τους οποίους δεν έχουν αναρτηθεί τα ειδοποιητήρια; Θα δικαιούνται τη μείωση;

Αναμένεται να αναρτηθούν περί τα τέλη του Απριλίου. Με την ανάρτηση θα διευκρινισθεί αν θα παρασχεθεί δυνατότητα καταβολής με μείωση κατά 25%.

6. Πως εφαρμόζεται στην πράξη η καταβολή σε 4 δόσεις;

Το πιθανότερο είναι ότι στα ειδοποιητήρια 9ου, 10ου κ.λπ. πλην των τρεχουσών εισφορών, θα συμπεριλαμβάνεται και η αναλογούσα δόση (1/4).

7. Δικαιούνται τα μέλη των εταιρειών τις εν λόγω επιλογές;

Την έκπτωση 25% ή τις δόσεις (στις περιπτώσεις των πληττομένων), την δικαιούνται όλοι όσοι καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές με το σύστημα των μη μισθωτών, είτε είναι αυταπασχολούμενοι, είτε μέλη εταιρειών κ.λπ.

8. Τα ανωτέρω ισχύουν και για τους δικηγόρους και τα μέλη δικηγορικών εταιρειών;

Ναι, ισχύουν και για δικηγόρους και για μέλη δικηγορικών εταιρειών.

9. Η έκπτωση ισχύει και για το ΕΤΕΑΕΠ;

Η έκπτωση 25% αφορά όλους τους κλάδους ασφάλισης, δηλαδή κύρια σύνταξη, ασθένεια, επικούρηση, εφ' άπαξ και ανεργία. Προφανώς θα ισχύουν οι δόσεις αν ανήκει σε πληττόμενους.

10. θα υπάρχουν επιπτώσεις από τη μειωμένη καταβολή των δυο αυτών μηνών σε σχέση με τη μελλοντική σύνταξη;

Για την χρονική περίοδο που καταβάλλονται μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές στον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης, θα λαμβάνονται υπόψη οι πράγματι καταβαλλόμενες μειωμένες εισφορές. Επειδή βέβαια η σύνταξη υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο εισφορών από το 2002 έως τότε που συνταξιοδοτείται κάποιος, η επί δίμηνο μόνο μειωμένη καταβολή, εκτιμώ ότι ελάχιστα θα επηρεάσει το τελικό ποσό της σύνταξης.

Για παράδειγμα κάποιος που θα συνταξιοδοτηθεί με 40 έτη ασφάλισης και του υπολείπονται 5 έως την συνταξιοδότηση, αν έχει επιλέξει την 1η κατηγορία η απώλεια στην μηνιαία σύνταξη θα είναι 0,55 ευρώ, αν έχει επιλέξει την 4η κατηγορία θα είναι 1,35 ευρώ και αν έχει επιλέξει την 6η κατηγορία θα είναι 2,25 ευρώ.

Τα ποσά των εισφορών με την έκπτωση
1η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 220 ευρώ
με 25% έκπτωση 165 ευρώ

2η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 262 ευρώ

με 25% έκπτωση 196,5 ευρώ

3η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 312 ευρώ

με 25% έκπτωση 234 ευρώ

4η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 373 ευρώ

με 25% έκπτωση 279,75 ευρώ

5η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 435 ευρώ

με 25% έκπτωση 326,25 ευρώ

6η κατηγορία εισφορών

προβλεπόμενη εισφορά 576 ευρώ

με 25% έκπτωση 432 ευρώ

Προσοχή, η μειωμένη εισφορά θα έχει αντανάκλαση και στις συντάξιμες αποδοχές, καθώς στην ΠΝΠ προβλέπεται πως "ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρους της κύριας σύνταξης ορίζεται το ποσό της μηνιαίας ασφαλιστικής εισφοράς που έχει πράγματι καταβληθεί δια του συντελεστή 0,20". Δεδομένου ότι η έκπτωση παρέχεται για λίγους μήνες - κατ αρχήν για 2 μήνες - δεν αναμένεται σύμφωνα με τους ειδικούς να είναι σημαντική η αντανάκλαση του μέτρου στην βάση υπολογισμού της μελλοντικής σύνταξης.

Την έκπτωση δεν δικαιούνται όσοι κάνουν χρήση του μέτρου παράτασης καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών λόγω της διασποράς του κορωνοιού.

Την παράταση, σύμφωνα με πρόσφατη Υπουργική Απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση δικαιούνται :

οι αυτοτελώς απασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς και οι μικροεπιχειρηματίες που ασφαλίζονταν στον πρ. ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, οι οποίοι έχουν ενεργό κωδικό δραστηριότητας ΚΑΔ στις 20/03/2020 που αναφέρεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών - όπως ισχύει κάθε φορά - με τους πληττόμενους κλάδους από τον κορωνοιό.

Οι εν λόγω επαγγελματίες δικαιούνται παράταση καταβολής των εισφορών ως εξής :

στην παράταση μπαίνουν οι εισφορές περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 με την παράταση) και Μαρτίου απαιτητές έως 30/4/2020 αντίστοιχα, καθώς και τυχόν δόσεις οφειλής από συμπληρωματική εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών προηγούμενων ετών, απαιτητών εντός των ανωτέρω ημερομηνιών

οι εισφορές αυτές εξοφλούνται τμηματικά σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9/2020. Προβλέπεται δηλαδή μια "μίνι ρύθμιση" για την καταβολή των εισφορών Φεβρουαρίου και Μαρτίου σε 4 δόσεις, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο και μετά.

Σε περίπτωση εκπρόθεσμης καταβολής δόσης (από 30/9 και μετά) επιβάλλονται τόκοι καθυστέρησης. Εφόσον τηρούνται οι όροι της ρύθμισης χορηγείται αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας διμηνιαίας ισχύος.

Για τους ίδιους δικαιούχους (πλήττονται βάσει ΚΑΔ) η προθεσμία καταβολής των δόσεων ενεργών ρυθμίσεων, απαιτητών έως 31/3/2020 καθώς και η προθεσμία όλων των επόμενων μηνιαίων δόσεων της κάθε ρύθμισης παρατείνεται κατά 3 μήνες. Κατά το χρονικό διάστημα της παράτασης καταβολής των δόσεων, δεν υπολογίζονται πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. "Παγώνουν" δηλαδή οι ρυθμίσεις για 3 μήνες και η αποπληρωμή μεταχρονολογείται ώστε να ξεκινήσει από τέλη Ιουνίου και μετά.

Ως ασφαλιστικές εισφορές θεωρούνται οι εισφορές για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos