Προσοχή στην πανδημία της καταστροφολογίας!

07 Απριλίου 2020 21:23

Ως την ώρα που γράφονταν το άρθρο αυτό, ουδείς στον πλανήτη φαινόταν ικανός να μπορεί να προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια το πως και το πότε θα τεθεί υπό πλήρη έλεγχο η μάστιγα του Covid-19 καθώς και πόσες απώλειες, φυσικές και υλικές,

θα έχει προκαλέσει μέχρι τότε.‘Ισως η καλύτερη περιγραφή της παρούσας φάσης, δύναται να ανιχθευθεί στην ιστορική ρήση του Ουινστον Τσώρτσιλ που επέλεξε να «δανειστεί» για την περίσταση κι ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.Το 1942, μετά την μάχη του Ελ Αλαμέιν, την πρώτη μεγάλη νικηφόρα μάχη των Συμμάχων εναντίον των δυνάμεων του Άξονα στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, είχε πει τότε ο επιφανής Άγγλος πολιτικός:

“Αυτό δεν είναι το τέλος. Δεν είναι καν η αρχή του τέλους. Αλλά είναι, ίσως, το τέλος της αρχής.”Αξιοποίησε δηλαδή ένα ευρηματικό λογοπαίγνιο για να επισημάνει ότι ναι μεν ο κόσμος είχε ακόμη πολλά να δεί και να υποφέρει μέχρι να φθάσει στη Λύτρωση από το μαρτύριο του, αλλά, η παλίρροια στα πολεμικά τεκταινόμενα σαφώς γύριζε επί τα βελτίω

.Έτσι και με τον κορονοιό, οι κατ’ εξοχήν προεξοφλητικοί μηχανισμοί των διεθνών αγορών, δείχνουν για πρώτη φορά να ενατενίζουν με αισιοδοξία τα μελλούμενα, καθώς φαίνεται να σταθεροποιείται ο αριθμός των θανάτων αλλά και των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως.

Φυσικά, τώρα το επενδυτικό βλέμμα είναι στραμμένο στην ούτως αποκαλούμενη «επόμενη ημέρα» και το πότε θα αρθούν τα lockdown που έχουν επιβάλει οι κυβερνήσεις.Ας κρατήσουμε λοιπόν οι εγχώριοι επαγγελματίες του τουρισμού την υπομονή και την ψυχραίμια μας λίγο ακόμη κι ας ελπίσουμε για τα καλύτερα με βάση και τις ακόλουθες ευοίωνες ενδείξεις τις οποίες επισημαίνουν οι παντοειδείς ειδήμονες του κλάδου:• Με δεδομένη την αέναη ψυχολογική ανάγκη του ανθρώπου για διακοπές και την πίεση που νιώθει η πλειοψηφία των ανθρώπων που είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους, συνάγεται ότι, προϊόντος του καλοκαιριού, πολλοί εκ των... «Ελεύθερων Πολιορκημένων» αυτών θα εκζητήσουν άμεση αποφόρτιση, δηλαδή θερινές αποδράσεις.

• Η Ελλάδα έχει καταφέρει να έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις στην πρόληψη της εξάπλωσης του κοροωνοιού, ιδιαίτερα σε σύγκριση με τους κατ’ εξοχήν ανταγωνιστικούς μας Μεσογειακούς προορισμούς την Τουρκία, την Ιταλία και την Ισπανία. Μια επιτυχία που πιστώνεται αναντίρρητα η παρούσα κυβέρνηση αλλά και η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία δείχνει να έχει χωνέψει τα παθήματα του πρόσφατου παρελθόντος από τον δημαγωγικό λαικισμό, τα λεφτόδεντρα, το ανεύθυνο ρεμπελιό, την ψευτοπαλληκαριά και την ανέξοδη κομπορρημοσύνη γνωστή ημεδαπώς κι ως «τζάμπα μαγκιά».

• Όπως σημειώνει σε πρόσφατη έκθεση της η Deutsche Bank, οσονούπω θα ξεκινήσει η κύρια περίοδος διακοπών στο βόρειο ημισφαίριο, κι επομένως οι παραδοσιακοί τουριστικοί προορισμοί, όπως η Μεσόγειος, μπορούν να ξεκινήσουν να προετοιμάζονται, λαμβάνοντας μέτρα που μπορούν να βοηθήσουν τους παραθεριστές να ταξιδεύουν με αποδεκτούς κινδύνους ακόμη και κατά τη διάρκεια του κορονοϊού, όταν η "καμπύλη έχει πεπλατυσθεί".

Για πολλούς, οι διακοπές είναι η «καλύτερη εποχή του χρόνου», υπογραμμίζει η κορυφαία Γερμανική Τράπεζα, προειδοποιώντας ακόμη και για κίνδυνο κοινωνικών εντάσεων στις χώρες, που αποτελούν τις πηγές εξερχόμενου τουρισμού (όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Κάτω Χώρες ή οι σκανδιναβικές χώρες), εάν συνεχισθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί το καλοκαίρι, καθώς μετά την απώλεια των ταξιδιών του Πάσχα, δεν θα έχουν τη δυνατότητα και θερινών διακοπών. Συνεπώς, καταλήγει η DB, το καλοκαίρι του 2020, οι κυβερνήσεις (ως ρυθμιστικές αρχές), οι τουριστικές επιχειρήσεις και οι παραθεριστές θα πρέπει να βρουν μια ισορροπία μεταξύ των κινδύνων για την υγεία, αφενός, και του μετριασμού των οικονομικών ζημιών και της επαναφόρτισης των «μπαταριών» μας, από την άλλη.Ας ενστερνιστούμε μια πιο θετική θεώρηση των πραγμάτων, λοιπόν, κι ας κλείσουμε τα αυτιά μας στις διάφορες

Σειρήνες της καταστροφολογίας που προβλέπουν την Συντέλεια του Κόσμου, όπως ακριβώς το έπρατταν και καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετούς εγχώριας οικονομικής κρίσης.Σε όλες τις κρίσεις απανταχού, το ίδιο σκηνικό επαναλαμβάνεται οψέποτε ενσκήψουν σοβαρές απειλές.Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στην πανδημία γρίπης το 1918 πέθαναν έως και 100 εκατομμύρια άνθρωποι ήτοι το 5,4% του ανθρώπινου πληθυσμού, δηλαδή σχεδόν 425 εκατομμύρια άτομα με τα σημερινά δεδομένα, ωστόσο ελάχιστοι από την γεννιά μας είχαν καν ακούσει ποτέ γι’ αυτήν..

.Άλλωστε, όπως είχε πει κι ένας προβεβλημένος Αμερικάνος πάστορας με ικανή αίσθηση του χιούμορ, σε μια ανάλογη συγκυρία όπου προφητεύονταν πάλι το Τέλος του Κόσμου, αν η Συντέλεια έρθει τελικώς, ο Θεός πρέπει να μας βρει στα πόστα μας ενώ, αν δεν έλθει, πάλι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας!

tornosnews.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos