300x250 eautos 1

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ

deyap new 252

calypso new 256

Κορωνοϊός: Αυτό είναι το ελληνικό «Plan B» για την τόνωση του τουρισμού -Σε ποιες χώρες «ποντάρει» η Ελλάδα

08 Απριλίου 2020 15:14
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κορωνοϊός: Αυτό είναι το ελληνικό «Plan B» για την τόνωση του τουρισμού -Σε ποιες χώρες «ποντάρει» η Ελλάδα

test2

test2

Οι αγορές της Κύπρου, της Μέσης Ανατολής και των Βαλκανίων θα μπορούσαν να διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο στην τόνωση του τουρισμού μετά τη σταδιακή άρση των μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, όπως εκτίμησε μιλώντας σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

 

Ο Γιάννης Ρέτσος επισήμανε ότι χώρες με καλές διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, όπως το Ισραήλ, η Κύπρος, ο Λίβανος, τα αραβικά κράτη και τα Βαλκάνια θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 20% του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΣΕΤΕ, μεταξύ των μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων είναι και η εκπόνηση προγράμματος προβολής του εγχώριου τουριστικού προϊόντος, το οποίο θα στοχεύει και σε άλλες χώρες εκτός από εκείνες οι οποίες παραδοσιακά τροφοδοτούν τον τουρισμό.

Διαχρονικά, οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από κράτη με τα οποία υπάρχουν καλές διμερείς σχέσεις, όπως η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, ο αριθμός των τουριστών από τις χώρες αυτές αναμένεται να είναι χαμηλότερος σε σχέση με τα προηγούμενα έτη δεδομένου ότι έχουν υποστεί σοβαρό πλήγμα από την πανδημία του Covid – 19.

Στροφή στις βαλκανικές χώρες
Ειδικότερα οι χώρες των Βαλκανίων θα μπορούσαν να παίξουν τη φετινή τουριστική περίοδο σημαντικό ρόλο δεδομένου ότι κάθε χρόνο περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες φτάνουν στην Ελλάδα οδικώς, με τους περισσότερους από αυτούς να προέρχονται από χώρες των Βαλκανίων.

Χαμηλότερος από τα περασμένα έτη αναμένεται να είναι και ο αριθμός των επισκεπτών από χώρες της βόρειας Ευρώπης και ειδικά της Σκανδιναβίας, καθώς ο τρόπος με τον οποία κράτη όπως η Σουηδία επέλεξαν να αντιμετωπίσουν την κρίση του κορωνοϊού προκαλεί προβληματισμό.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρέτσο ανησυχία προκαλεί και η στάση της Ρωσίας δεδομένου ότι η χώρα δεν έχει μπει καν στη διαδικασία καταμέτρησης των κρουσμάτων του Covid – 19 .

Το πιθανότερο σενάριο είναι να υπάρξει ζήτηση από τη Ρωσία τους επόμενους μήνες, ωστόσο δεν είναι σίγουρο ότι οι Ρώσοι που επιθυμούν να επισκεφτούν την Ελλάδα θα εξυπηρετηθούν απρόσκοπτα με την έκδοση βίζας λόγω της έλλειψης υπαλλήλων σε προξενεία και πρεσβείες.

Ρόλο στην τόνωση της εγχώριας ζήτησης θα μπορούσε να παίξει και η εσωτερική αγορά, η οποία ωστόσο τα τελευταία έτη αντιπροσωπεύει μόλις το 10% της συνολικής αγοράς του τουρισμού στην Ελλάδα ενώ δεν έχει ουσιαστικό αντίκρισμα στο ΑΕΠ.

Όπως εκτίμησε ο κ. Ρέτσος ο στόχος είναι η επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας το τρίτο τρίμηνο του 2020 – κυρίως από τον Αύγουστο και μετά – και η ανάκτηση μέρους των απωλειών από την υγειονομική κρίση το τελευταίο τρίμηνο του έτους με την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου έως το Νοέμβριο.

Σε ό,τι αφορά την επανεκκίνηση της οικονομίας, ο Γιάννης Ρέτσος ανέφερε ότι από τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει συντονισμένη προσπάθεια σε ευρωπαϊκό επίπεδο με τη σταδιακή άρση των μέτρων.

Ταυτόχρονο με την προοδευτική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων, θα ξεκινήσουν παρεμβάσεις που θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση των μετακινήσεων οι οποίες παίζουν καταλυτικό ρόλο για τον τουρισμό και τη λειτουργία της οικονομίας γενικότερα.

Μεταξύ αυτών ενδέχεται να είναι η διενέργεια ανιχνευτικών ελέγχων σε μεγάλη κλίμακα (massive testing) και η προσκόμιση πιστοποιητικών υγείας με τα οποία οι ταξιδιώτες θα αποδεικνύουν ότι δεν είναι φορείς του Covid – 19. Όπως είπε ο κ. Ρέτσος αυτές οι δύο προτάσεις εξετάζονται σοβαρά από ορισμένες χώρες και κυρίως από τη Γερμανία.

Ένα παρόμοιο μέτρο έχει θέσει σε ισχύ η Γαλλία από τις 6 Απριλίου, σύμφωνα με το οποίο οι ταξιδιώτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στη Γαλλία θα πρέπει να προσκομίσουν πιστοποιητικό με τα στοιχεία τους και με τον σκοπό του ταξιδιού.

Ήδη σε συζητήσεις που έχουν διεξαχθεί με το ΣΕΤΕ η εταιρεία «Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών» (ΔΑΑ) έχει προθυμοποιηθεί να διαθέσει εγκαταστάσεις του αεροδρομίου της Αθήνας οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διενέργεια ελέγχων σε ταξιδιώτες οι οποίοι φτάνουν στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ το Μάιο θα γίνουν νέες επαφές με τον πρωθυπουργό στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων για τη λήψη οριστικών αποφάσεων για την σταδιακή άρση των απαγορεύσεων, προκειμένου να λειτουργήσει σταδιακά υπό φυσιολογικές συνθήκες η οικονομία.

Τα μέτρα στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων
Για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στη διαμονή, την εστίαση και τις μεταφορές. Όπως είπε ο Γιάννης Ρέτσος οι υψηλοί συντελεστές ΦΠΑ επιβαρύνουν τον ελληνικό τουρισμό, φέρνοντας ως παράδειγμα τις μεταφορές στις οποίες ο ΦΠΑ ανέρχεται σε 24% την ώρα που στην Ισπανία και την Πορτογαλία είναι περίπου 10%.

Πρόσθεσε ότι η μείωση των συντελεστών ΦΠΑ μπορεί αρχικά να εφαρμοστεί προσωρινά και στη συνέχεια η κυβέρνηση να κρίνει εάν είναι σκόπιμο να παραταθεί ανάλογα με την εξέλιξη της κρίσης.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη μέτρων ενίσχυσης της ρευστότητας, έως το τέλος της εβδομάδας θα κατατεθεί και η νομοθετική ρύθμιση για το voucher αντί επιστροφής προκαταβολής σε πελάτες που έχουν κάνει κρατήσεις για την προσεχή τουριστική περίοδο.

Με το voucher, το οποίο θα έχει διάρκεια 18 μηνών, θα έχουν τη δυνατότητα οι τουριστικές επιχειρήσεις να μεταθέτουν την κράτηση των πελατών τους για το μέλλον δίχως να χρειαστεί να τους αποζημιώνουν για τις κρατήσεις που έχουν κάνει. Σε περίπτωση παρέλευσης του 18μηνου δίχως να έχει γίνει χρήση του voucher από τους πελάτες τα χρήματα της προκαταβολής θα επιστρέφονται στον καταναλωτή.

Ο Γιάννης Ρέτσος εκτίμησε επίσης ότι οι ανάγκες σε κεφάλαιο κίνησης των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο θα ανέλθουν σε περίπου 10% του συνόλου των ταξιδιωτικών εισπράξεων το 2019, οι οποίες έφτασαν τα 18,15 δισ. ευρώ το 2019.

Οι τουριστικές επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν ρευστότητα μέσω του προγράμματος που ετοιμάζει το υπουργείο Ανάπτυξης για την εγγύηση τραπεζικών δανείων σε ποσοστό 80%. Στο πρόγραμμα θα μπορεί να συμμετάσχει οποιαδήποτε επιχείρηση με ενήμερα δάνεια, ενώ το επιτόκιο θα κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με εκείνο που προσφέρουν οι τράπεζες με μία μικρή επιβάρυνση λόγω της εγγύησης του Δημοσίου.

Για τις ανάγκες του προγράμματος έχει ήδη δεσμευθεί 1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την Αναπτυξιακή Τράπεζα το οποίο σε πρώτη φάση αναμένεται να μοχλευθεί κατά περίπου 3,5 φορές. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, το πρόγραμμα εγγυοδοσίας που θα υλοποιηθεί μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας αναμένεται να ενισχυθεί με τη δέσμευση ενός δισ. ευρώ ακόμα.

economistas.gr

Ακολούθησε το psts.gr στο Google News!
24ωρη ενημέρωση με τη σφραγίδα του www.psts.gr
  • μέγεθος γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς μείωση του μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Εκτύπωση
  • E-mail
Tweet
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία:
« Al Jazeera: Πώς η Ελλάδα ίσιωσ...
Μειώθηκαν περαιτέρω οι βασικοί... »
επιστροφή στην κορυφή

kdepap xristougenna 2020

SEAJETS Απογευματινό δρομολόγιο banner 300x250

gerolykoi poster 300x250

kdepap xristougenna 2020

kdepap xristougenna 2020

agnantio new 23

xaniotis gallika

banneraki

kdepap xristougenna 2020

react pasxa 25

cavo doro 22

kdepap xristougenna 2020

regional 23 regional 21 regional 19  

Ημερολόγιο άρθρων

« Μάιος 2025 »
Δευ Τρί Τετ Πέμ Παρ Σάβ Κυρ
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  

Logo leuko

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Δημοφιλή Νέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θέα

Πάρος: Πωλούνται 2 αγροτεμάχια με θ...

24 Μαϊος 2025
Πάρος – Κυκλάδες: Αυτές είναι οι παραλίες των Κυκλάδων που βραβεύτηκαν για το 2025 με «Γαλάζια Σημαία»!

Πάρος – Κυκλάδες: Αυτές είναι οι πα...

18 Μαϊος 2025
Νησί των Κυκλάδων στην κορυφή των δέκα κορυφαίων προορισμών της Ευρώπης για το καλοκαίρι του 2025

Νησί των Κυκλάδων στην κορυφή των δ...

20 Μαϊος 2025

Τελευταία Νέα

Τα ντολμαδάκια της Μαριάννας και μια ιστορία 30 χρόνων (Bίντεο)

Τα ντολμαδάκια της Μαριάννας και μι...

24 Μαϊος 2025
Η νέα σημαντική αλλαγή που έρχεται σε όλα τα «έξυπνα» τηλέφωνα από τις 25 Ιουνίου

Η νέα σημαντική αλλαγή που έρχεται...

24 Μαϊος 2025
Αμοργός - Ανακοινώσεις: Για Καθαρισμό Οικοπέδων - Πρόσληψη με σύμβαση εργασίας - Δίκτυο Ύδρευσης Καταπόλων

Αμοργός - Ανακοινώσεις: Για Καθαρισ...

24 Μαϊος 2025

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos

 

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Επωνυμία: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διακριτικός Τίτλος: Asknet
Τίτλος:  Psts.gr (Parianostypos.gr)
Έδρα: Ναρκίσσων 9, Ν. Ηράκλειο
Νομική Μορφή: Ατομική Επιχείρηση
ΑΦΜ: 073773093 – ΔΟΥ: Ν. Ιωνίας
Τηλ: 6945436561
Email:  [email protected] – [email protected]
Ιδιοκτήτης : Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Νόμιμος Εκπρόσωπος: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διευθυντής Σύνταξης: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Διαχειριστής: Αναστάσιος Σκαραμαγκάς
Δικαιούχος Domain Name:  Αναστάσιος Σκαραμαγκάς

Goto Top
  • Διαφήμιση
  • Όροι Χρήσης / Πολιτική Απορρήτου
  • Επικοινωνία

 


Copyright © 2009 - 2025  AskNet.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.
Το περιεχόμενο των σελίδων αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία της Asknet και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή του.

  • ΑΡΧΙΚΗ
    • ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
    • ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ
    • ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
  • ΡΟΗ
  • ΠΑΡΟΣ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ
    • ΕΠΩΝΥΜΩΣ
    • ΙΣΤΟΡΙΑ
    • ΔΙΑΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΠΛΟΙΩΝ
    • ΧΑΡΤΗΣ ΑΕΡΟΠΛΑΝΩΝ
    • ΚΑΙΡΟΣ - ΠΡΟΓΝΩΣΗ
  • ΚΥΚΛΑΔΕΣ - ΑΙΓΑΙΟ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
  • ΕΛΛΑΔΑ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • LIFESTYLE
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
  • ΑΘΛΗΤΙΚΑ
    • ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ
    • ΜΠΑΣΚΕΤ
    • ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΛΛΑ ΑΘΛΗΜΑΤΑ
    • ΣΤΟΙΧΗΜΑ
  • WEB TV
    • ΚΟΙΝΩΝΙΑ
    • ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    • ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
    • ΑΘΛΗΤΙΚΑ