Κορωνοϊός - Νέα μελέτη: Σε ισχύ τα μέτρα ώσπου να βρεθεί εμβόλιο

09 Απριλίου 2020 16:38

Μια νέα μελέτη, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζόζεφ Γου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ, συμπέρανε ότι τα περιοριστικά μέτρα δεν είναι δυνατό να τερματισθούν οριστικά και πλήρως, έως ότου βρεθεί ένα εμβόλιο, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος ενός δεύτερου επιδημικού κύματος.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», αναφέρουν ότι οι χώρες πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά τα νέα κρούσματα και να αναπροσαρμόζουν τα μέτρα ανάλογα με τις εξελίξεις.

«Χωρίς ανοσία αγέλης έναντι της Covid-19, είναι εύκολο τα κρούσματα να αυξηθούν ξανά, καθώς οι επιχειρήσεις, τα εργοστάσια και τα σχολεία σταδιακά θα ξεκινήσουν ξανά και οι κοινωνικές επαφές θα αυξηθούν, ενώ θα αυξηθεί και ο κίνδυνος εισαγόμενων κρουσμάτων από άλλες χώρες», προειδοποίησε ο δρ Γου, σύμφωνα με τη «Guardian».

Οι ερευνητές θεωρούν πιθανό ότι ο «πολλαπλασιαστής» (δείκτης Ro) της πανδημίας, δηλαδή πόσους ανθρώπους μολύνει κάθε φορέας του ιού, θα αυξηθεί ξανά, όταν αρθούν ορισμένα μέτρα. Η Κίνα έχει μειώσει αυτό τον αριθμό σε κάτω από ένα, από δύο έως τρία άτομα προηγουμένως, αλλά οι ειδικοί σε όλο τον κόσμο περιμένουν να δουν τι θα συμβεί στη συνέχεια, μετά και την άρση των μέτρων στο επίκεντρο της Γουχάν.

«Μολονότι οι πολιτικές ελέγχου όπως η φυσική απόσταση και οι αλλαγές στη συμπεριφορά πιθανώς θα διατηρηθούν για κάποιο χρονικό διάστημα, η ενεργητική επιδίωξη μιας ισορροπίας ανάμεσα στην επανέναρξη των οικονομικών δραστηριοτήτων και στη διατήρηση του δείκτη αναπαραγωγής του ιού κάτω από το ένα, είναι πιθανό ότι αποτελεί την καλύτερη στρατηγική, έως ότου υπάρξουν ευρέως διαθέσιμα εμβόλια», εκτίμησε ο Γου.

cnn.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos