Μπορεί ο κορονοϊός να μεταδοθεί από τα μάτια; Τι απαντούν οι ειδικοί

22 Απριλίου 2020 17:42

Τι λένε ξένοι ερευνητές για τον θανατηφόρο ιό


Μέχρι και σήμερα υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε για τον κορονοϊό. Ένα εξ αυτών είναι εάν ο θανατηφόρος ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα μάτια. Ας δούμε όμως τι λένε οι ειδικοί.

Από την πλευρά της η αμερικανική ακαδημία οφθαλμολογίας έχει τονίσει ότι η εξάπλωση του ιού μπορεί να γίνει μέσα από τα σταγονίδια που παράγονται όταν ένα άτομο που έχει κορονοϊό βήχει ή φτερνίζεται. Στον αντίποδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσα του σάλιου και της βλέννας από τη μύτη.

Σύμφωνα με το CDC των ΗΠΑ τα μολυσμένα σταγονίδια μπορεί να καταλήξουν στη στοματική κοιλότητα ή τη μύτη ενός υγιούς ανθρώπους και στη συνέχεια πιθανότατα να μεταφερθούν στους πνεύμονες. Από την πλευρά της η αμερικανική ακαδημία οφθαλμολογίας υποστηρίζει ότι τα σταγονίδια μπορεί να εισέλθουν και στα μάτια.

Επίσης η ακαδημία οφθαλμολογίας υπογραμμίζει ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί εάν κάποιος αγγίξει ένα αντικείμενο ή επιφάνεια όπου υπάρχει ο ιός και έπειτα αγγίξει το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια του. Ακόμη υποστηρίζει ότι ο κορονοϊός μπορεί να εισέλθει στο σώμα μας μέσω του επιπεφυκότα και ακολούθως να εξαπλωθεί σε όλο το ανθρώπινο σώμα μέσα από τα αιμοφόρα αγγεία εντός του επιπεφυκότα.

Στο μεταξύ μία άλλη μελέτη ανέλυσε στοιχεία σχετικά με το κατά πόσο ο ιός μεταδίδεται μέσα από τα δάκρυα. Η συγκεκριμένη μελέτη δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από το περιοδικό Ophthalmology. Μάλιστα υπήρξαν ερευνητές στη Σιγκαπούρη που πήραν δείγμα από 17 ασθενείς με κορονοϊό. Ωστόσο αν και δεν βρήκαν ίχνη του ιού στα δάκρυα, ο κορονοϊός εντοπίστηκε στις μύτες και τους λαιμούς τους.

ethnos.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos