Έρευνα ΑΠΘ: Οριστική έξοδος από το lockdown τον Αύγουστο

27 Απριλίου 2020 15:03
Σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εάν τα μέτρα στη χώρα μας είχαν ξεκινήσει πέντε ημέρες νωρίτερα οι θάνατοι θα ήταν 70% λιγότεροι

Με χειρουργικές κινήσεις πρέπει να γίνει η άρση των περιοριστικών μέτρων καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος του δεύτερου επιδημικού κύματος και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι. Μια μόλις εβδομάδα νωρίτερα στην άρση του lockdown θα μπορούσε να οδηγήσει σε ανάγκη παράτασης των περιοριστικών μέτρων για τρες εβδομάδες και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιδημίας μέσα στον Αύγουστο.

Το συμπέρασμα αυτό προέκυψε από το υπολογιστικό μοντέλο για την πορεία των μέτρων για τον κοροναϊό που ανέπτυξαν το Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας και Καινοτομίας και το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τρία ιταλικά πανεπιστήμια.

Ειδικότερα ο επικεφαλής καθηγητής Χημικών Μηχανικών του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης εξηγεί ότι σύμφωνα με το μαθηματικό μοντέλο, η ασφαλής ημερομηνία για να ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων είναι η 11η Μαϊου και η οριστική έξοδος από το lockdown θα μπορούσε να τεθεί από τις 11 Ιουλίου και μετά. Από αυτή την ημερομηνία και έπειτα μπορεί να ακολουθήσει μια σταδιακή χαλάρωση των μέτρων αποκλεισμού σε συνδυασμό με

  1. παρακολούθηση της επιδημιολογικής κατάστασης του πληθυσμού με τεστ που θα πρέπει να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα και
  2. εφαρμογή μέτρων κοινωνικής απόστασης και μέτρων προστασίας και προσωπικής υγιεινής σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Σε περίπτωση που η άρση των μέτρων ξεκινήσει στις 4 Μαϊου, θα πρέπει να παραμείνουν οι περιορισμοί για τους επόμενους τρεις μήνες , για να αποφευχθεί κίνδυνος εμφάνισης της επιδημίας στις αρχές με μέσα Αυγούστου.

Ο κ Σαρηγιάννης επισημαίνει: «Μια εβδομάδα καθυστέρησης στην άρση των μέτρων θα μας βοηθήσει να βγούμε οριστικά από το lockdown δύο με τρεις εβδομάδες νωρίτερα, δηλαδή γύρω στα μέσα Ιουλίου, διάστημα σημαντικό για την τουριστική περίοδο.

Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, που θα απαιτήσει την εκ νέου εφαρμογή περιοριστικών μέτρων.

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos