Κορωνοϊός: Αυτή είναι η μάσκα που απαγορεύεται να φοράτε, γιατί είναι επικίνδυνη

02 Μαϊος 2020 00:12

Ποια μάσκα μας προσφέρει μεγαλύτερη προστασία - Διαβάστε σε τι τιμές κυμαίνονται - Δείτε σε ένα λεπτομερές βίντεο πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας υφασμάτινη μάσκα - «Καμπάνα» 150 ευρώ για τη μη χρήση μάσκας
Οι μάσκες προσώπου για την αποφυγή της εξάπλωσης του κορωνοϊού από την Δευτέρα 4 Μαΐου θα πρωταγωνιστούν στη ζωή του πολίτη, καθώς ξεκινά η σταδιακή άρση των μέτρων που είχαν ληφθεί από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης της COVID - 19.

Η επιστροφή στην νέα κανονικότητα θα γίνει με υποχρεωτική χρήση μάσκας. Όπως ενημέρωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας από τις 4 Μαΐου οι μάσκες θα είναι υποχρεωτικές σε κλειστούς χώρους, σχολεία και σε μέσα μαζικής μεταφοράς, παντοπωλεία, νοσοκομεία, κουρεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και λοιπές υπηρεσίες που προϋποθέτουν σωματική επαφή.

Οι τιμές για τις μάσκες

Οι τιμές των χειρουργικών μασκών κυμαίνονται, από ρεπορτάζ, από 1 έως 1,5 ευρώ, με μέση τιμή τα 1,2 ευρώ. Πριν την έξαρση του κορωνοϊού, όταν δεν υπήρχε ζήτηση, κόστιζαν 0,30 ευρώ.

Όσο για τις υφασμάτινες, αυτές κοστολογούνται από 1,5 έως 2 ευρώ, ενώ η τιμή τους μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 ευρώ.

Ένα πακέτο 50 μασκών κοστίζει έως και 80 ευρώ.

Με δεδομένο ότι μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται 4 με 6 μάσκες μιας χρήσης για τα παιδιά και άλλες τόσες για τους γονείς, το κόστος ανέρχεται στα 8 με 12 ευρώ τη μέρα και στα 240 με 360 ευρώ τον μήνα.

Η μάσκα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας με τον κορωνοϊό και σύμφωνα με τους ειδικούς απαιτείται ειδικός χειρισμός για το ποια μάσκα χρησιμοποιούμε και τον τρόπο που την τοποθετούμε στο πρόσωπό μας. Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος εξήγησε, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ποιες είναι οι μάσκες που πρέπει να φοράμε από Δευτέρα 4 Μαΐου και κυρίως ποια μάσκα είναι επικίνδυνη.

«Η πάνινη μάσκα είναι καλύτερη από το γυμνό στόμα. Η χειρουργική μάσκα είναι καλύτερη από την πάνινη. Η μάσκα με βαλβίδα, απαγορεύεται» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΙΣ και εξήγησε γιατί η μάσκα με βαλβίδα είναι απαγορευτική και γιατί αυτή δεν πρέπει να τη φοράνε άλλοι, πλην γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με ασθενείς με κορωνοϊό, καθώς όποιος την φοράει, ουσιαστικά ψεκάζει τον ιό στους γύρω του. Για όσους δεν μπορούν να αγοράσουν χειρουργικές και μια πάνινη είναι αρκετή, τόνισε ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «αν δείτε άνθρωπο με μάσκα με βαλβίδα, να φύγετε 22 μέτρα μακριά, όχι δυο και πείτε του να τη βγάλει και να μη τη φοράει μέσα στην κοινωνία».

 Ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος έδωσε κι ένα παράδειγμα για το πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός αν δεν φοράμε μάσκα. «Αν συναντηθούν δυο άνθρωποι, χωρίς μάσκα, που ο ένας νοσεί και ανταλλάξουν σταγονίδια, η πιθανότητα να κολλήσει είναι 95%. Αν φορούν και οι δυο μάσκες πιθανότητα είναι 1,5%».

«Όλοι μάσκες»

Δείτε στο βίντεο που ακολουθεί πώς μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας μια μάσκα

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos