Προσλήψεις ανέργων με «κουπόνια» και κάλυψη εισφορών από το κράτος

09 Μαϊος 2020 15:07

Mέτρα για την αύξηση των προσλήψεων, πέραν της στήριξης των ήδη εργαζομένων που θα μεταπέσουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, βάζει στο τραπέζι η κυβέρνηση, καθώς ο κίνδυνος της ανεργίας αναδεικνύεται σε ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των μέτρων που έχουν τεθεί προς συζήτηση είναι η στήριξη μέσω «κουπονιών», τα οποία θα φέρουν οι άνεργοι και θα εξαργυρώνουν οι επιχειρήσεις που θα τους προσλαμβάνουν. Επίσης, εξετάζεται η δυνατότητα να καλύπτει το κράτος τις ασφαλιστικές εισφορές τους για ένα διάστημα.

Σε κάθε περίπτωση, τα μέτρα μελετώνται με προσοχή για να μη γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης, μέσω π.χ. περιστατικών εικονικής απασχόλησης.

Οσον αφορά τη στήριξη των εργαζομένων που θα τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι θα κινηθεί στα χνάρια του γερμανικού Kurzarbeit και το κράτος θα καλύπτει σε ποσοστό έως 60% το τμήμα του μισθού που θα χάνει ο εργαζόμενος και το οποίο δεν θα μπορεί να ξεπερνάει το 50%. Εννοείται ότι το μέτρο θα αφορά μόνο εργαζομένους πλήρους απασχόλησης. Επιπλέον, όμως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα τεθεί ένα πλαφόν ως προς το ύψος της αμοιβής που θα καλύπτει το κράτος. Ετσι, αν το 60% της απώλειας εισοδήματος για έναν εργαζόμενο ξεπερνάει το πλαφόν αυτό, δεν θα καλύπτεται. Επίσης, δεν έχει αποφασιστεί αν το μέτρο θα εφαρμοστεί σε όλους τους πληττόμενους κλάδους, δηλαδή τη λεγόμενη «μεγάλη περίμετρο», που εξαιρεί μόνο σούπερ μάρκετ και φαρμακεία, ή σε ορισμένους μόνο, όπως τον τουρισμό. Τέλος, ένα ερώτημα που παραμένει ανοιχτό είναι για πόσο χρόνο θα ισχύσει το εν λόγω μέτρο.

Τα μέτρα στήριξης επιμέρους κλάδων της οικονομίας, με επίκεντρο τον τουρισμό, την εστίαση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό, συζήτησαν χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Αποφάσεις δεν αναμένεται να ανακοινωθούν άμεσα, καθώς η κυβέρνηση θα περιμένει και τα υγειονομικά δεδομένα, ενώ την προσεχή Τετάρτη πρόκειται να γίνει γνωστό και το σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό.

Γενικώς, πάντως, κυβερνητική πηγή σημείωνε χθες ότι το βασικό εργαλείο είναι η πρόνοια για την εργασία και συγκεκριμένα το σχήμα στήριξης της μερικής απασχόλησης. Αυτό θα ξεκινήσει τον Ιούνιο και πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Ενωσης, από το οποίο στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η χώρα θα εισπράξει τελικά περισσότερα από το 1,5 δισ. ευρώ που της αντιστοιχεί.

Για την εστίαση, ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης άφησε τις προηγούμενες μέρες ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ στον καφέ. Συζητείται να μειωθεί ο συντελεστής από το 24% στο 13%. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο γενικευμένης μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ, όπως ζητεί ο κλάδος.

Ο κ. Σταϊκούρας, εξάλλου, μίλησε για λελογισμένες μειώσεις φόρων, δεδομένου ότι αν αθροιστούν τα κλαδικά αιτήματα, όπως είπε, δεν βγαίνει ο λογαριασμός.

Αιτήματα για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ έχουν διατυπωθεί και για τα ξενοδοχεία, ενώ έχει αναφερθεί επίσης η κατάργηση του τέλους διαμονής.

Η κυβέρνηση θα περιμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, έως το τέλος Μαΐου πριν πάρει τις αποφάσεις της, καθώς ακόμη υπάρχουν ισχυρές αβεβαιότητες ως προς το πώς θα κινηθεί ο τουρισμός.

«Κλειδί» ο τουρισμός

Σύμφωνα με πηγές του οικονομικού επιτελείου, το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα στηρίζεται στην παραδοχή ότι τα έσοδα από τον τουρισμό θα μειωθούν κατά λίγο περισσότερο από 50%. Ετσι, βγήκε το βασικό σενάριο για ύφεση 4,7%. Αν όμως η πτώση του τουρισμού είναι βαθύτερη, π.χ. 20%, αυτό μεταφράζεται σε 4 δισ. λιγότερα έσοδα (εκτιμάται ότι τα έσοδα από τον τουρισμό είναι 20 δισ. ευρώ). Επομένως, θα είναι και χαμηλότερο κατά 2% το ΑΕΠ. Σημειώνεται ότι το εναλλακτικό σενάριο είναι για ύφεση σχεδόν 8%.

kathimerini.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos