Σε πιο πολλές δόσεις ο φόρος εισοδήματος

14 Μαϊος 2020 12:40

Περισσότερες δόσεις για την αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο, με στόχο να διευκολυνθούν επιχειρήσεις και νοικοκυριά.


Συγκεκριμένα οι επιχειρήσεις, εφόσον το σχέδιο προχωρήσει, θα αποπληρώσουν τον φόρο τους σε 8 μηνιαίες δόσεις (από 6 σήμερα), όπως επίσης και τα νοικοκυριά (αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων). Οπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, οι αποπληρωμές μπορούν να εκτείνονται έως τον Φεβρουάριο του 2021, δεδομένου ότι έως εκείνο το χρονικό σημείο τα σχετικά έσοδα μπορούν να εγγραφούν στον τρέχοντα προϋπολογισμό.

Με βάση τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 494.981 δηλώσεις, ενώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα είχαν υποβληθεί υπερδιπλάσιες και συγκεκριμένα 1.013.323 δηλώσεις. Η χαμηλή ροή ενδεχομένως να αναγκάσει την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να κρατήσει ανοιχτό το σύστημα και μετά τις 30 Ιουνίου, που με βάση τη νομοθεσία ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των δηλώσεων.

Ενας από τους λόγους που η κυβέρνηση σχεδιάζει περισσότερες δόσεις έγκειται στο ότι τον προσεχή Σεπτέμβριο επιχειρήσεις και νοικοκυριά θα βρεθούν αντιμέτωπα με την καταβολή πολλαπλών φόρων που προέρχονται από τις αναστολές που έχουν δοθεί. Προκειμένου, λοιπόν, να μην «πέσουν» όλοι μαζί και κυρίως για να μην καταλήξουν στην τεράστια δεξαμενή με τους απλήρωτους φόρους, σχεδιάζονται περισσότερες δόσεις αλλά και νέα ρύθμιση οφειλών.

«Σίγουρα θα υπάρχει πρόγραμμα ρυθμίσεων των οφειλών που δημιουργήθηκαν εντός της υγειονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, σημειώνοντας: «Οταν τελειώσουν οι αναστολές, θα υπάρξουν διευκολύνσεις, την έκταση των οποίων δεν μπορώ να προδικάσω».

Ακίνητα

Μέσα στον Μάιο θα νομοθετηθούν οι φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν μέρος των ενοικίων τους, με το ελληνικό Δημόσιο να κλίνει προς την τακτοποίηση του θέματος φέτος. Αυτό σημαίνει ότι τμήμα του ποσού που θα χάσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μετατραπεί σε έκπτωση φόρου είτε στον φόρο εισοδήματος είτε στον ΕΝΦΙΑ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποζημιώσει στο 100% τους ιδιοκτήτες, εκτός και αν πρόκειται για πολύ χαμηλά ποσά. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας είπε πως θα υπάρξει νομοθεσία «εντός Μαΐου» για διαμοιρασμό του κόστους ιδιοκτητών - κράτους εντός της τρέχουσας χρήσης. Οσον αφορά την εστίαση, ο υπουργός ανέφερε ότι οι μειώσεις ΦΠΑ σε καφέ, αναψυκτικά, τσάι και σοκολάτα και όποια άλλα φορολογικά μέτρα αποφασισθούν για τη στήριξη τουρισμού και εστίασης θα έχουν αρχική περίοδο ισχύος στο τετράμηνο Ιουνίου - Σεπτεμβρίου, με δυνατότητα επανεξέτασης στη συνέχεια.

Ερωτηθείς για τα κεφάλαια του ESM ο κ. Σταϊκούρας τόνισε πως, με τα σημερινά δεδομένα, δεν υπάρχει λόγος προσφυγής στην πιστωτική γραμμή του ESM, προσθέτοντας πως διαχειριζόμαστε με πολύ μεγάλη υπευθυνότητα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, ώστε να μην ακουμπήσουμε, όπως είπε, τα 15,7 δισ. ευρώ των «κλειδωμένων» κεφαλαίων του ESM.

Τα κεφάλαια αυτά θεωρούνται ως εγγύηση για την απρόσκοπτη συνέχιση της πρόσβασης του ελληνικού Δημοσίου στις αγορές. Ομως, ο υπουργός άφησε ανοικτό κάθε ενδεχόμενο για τη συνέχεια όσον αφορά πιθανή ανάγκη προσφυγής στα νέα δάνεια του ESM, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι θα γίνει το 2021 και το 2022» και υπενθυμίζοντας ότι αυτά τα κεφάλαια είναι διαθέσιμα για όλες τις χώρες της Ευρωζώνης έως και το τέλος του 2022.

kathimerini.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos