Κορωνοϊός: «Καμπάνα κινδύνου και όχι καμπανάκι» για τα φαινόμενα χαλάρωσης

09 Ιουλίου 2020 17:03

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας επέστησε σήμερα με ιδιαίτερη έμφαση την προσοχή του κόσμου στο θέμα της λήψης μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό, και χτύπησε «καμπάνα κινδύνου και όχι καμπανάκι» -όπως είπε χαρακτηριστικά- για τα φαινόμενα χαλάρωσης, τα οποία «δεν πρέπει να συνεχιστούν».

 

Παράλληλα τόνισε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να εποπτεύσει την τήρηση των μέτρων «για να αποκαλυφθούν οι επιπόλαιοι» και είπε ότι «θα περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα να δούμε τι αποτελέσματα θα έχει η προσπάθεια εγρήγορσης, και θα δούμε μετά εάν και τι άλλα μέτρα θα πάρουμε».

Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε εκτενώς στα αποτελέσματα από το σύστημα των στοχευμένων ελέγχων που γίνονται στις πύλες της χώρας, τονίζοντας ότι από τα 31.169 τεστ που έγιναν σε όλες τις πύλες εισόδου της χώρας από την 1η έως τις 6 Ιουλίου 2020 εντοπίστηκαν 100 θετικά, δηλαδή μόλις το 0,3%. «Υπάρχουν εισαγόμενα κρούσματα, αλλά η αύξηση είναι ήπια και ελεγχόμενη», σημείωσε και τόνισε ότι «τα μεγαλύτερα προβλήματα οφείλονται στην εισαγωγή κρουσμάτων από τα χερσαία σύνορα, ιδίως γιατί εμφανίζεται έξαρση του κορωνοϊού στις χώρες των Βαλκανίων».

Συνεχίζοντας ωστόσο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτή τη στιγμή δεν είναι από το εξωτερικό. Είναι στο εσωτερικό». «Είναι τα απαράδεκτα φαινόμενα χαλάρωσης. Διότι ο κορωνοϊός δεν έφυγε. Είναι εδώ και τρέφεται από τη χαλάρωσή μας. Ας μην του κάνουμε τη χάρη. Είναι απολύτως απαραίτητο, ιδίως τώρα που έχει σε μεγάλο βαθμό αποκατασταθεί η κοινωνική και επαγγελματική ζωή, τώρα που λόγω καλοκαιριού έχουν αυξηθεί οι μετακινήσεις μας σε διάφορες περιοχές της χώρας, τώρα που έχουν ξεκινήσει διάφορες εκδηλώσεις στις πόλεις και στα χωριά μας, επαναλαμβάνω, είναι απολύτως απαραίτητο να είμαστε διπλά προσεκτικοί!», συνέχισε και τόνισε τη σημασία της εφαρμογής των μέτρων για τη μη διασπορά του κορωνοϊού.

Πέτσας: Σε εφαρμογή από σήμερα εκτεταμένο σχέδιο ελέγχων για τα μέτρα για τον κορωνοϊό
Συνεχίζοντας, ο κ. Πέτσας διαβεβαίωσε ότι «η κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει όλους τους μηχανισμούς ελέγχου που έχει στη διάθεσή της για να προστατεύσει τους πολλούς υπεύθυνους, από τους λίγους επιπόλαιους» και εξήγησε ότι «από σήμερα μπαίνει σε εφαρμογή ένα σχέδιο εκτεταμένων ελέγχων, από όλες τις κρατικές και περιφερειακές υπηρεσίες, υπό τον συντονισμό της Ενιαίας Αρχής Διαφάνειας».

Όπως σημείωσε, «τα πρόστιμα για παραβάσεις είναι αυστηρά. Σε μια περίοδο δυσπραγίας, μάλιστα, γίνονται πιο αυστηρά. Είναι όμως στο χέρι όλων των επαγγελματιών και των εργαζομένων να τα αποφύγουν. Τηρώντας τους κανόνες. Που είναι κοινοί για όλους. Βαριά είναι τα πρόστιμα, για παράδειγμα, και για τους επιβάτες στα μέσα μεταφοράς, όχι μόνο στις αστικές συγκοινωνίες, αλλά και στις λοιπές χερσαίες, ακτοπλοϊκές και αεροπορικές μεταφορές».

«Θα είναι όμως πολλαπλάσιο το οικονομικό κόστος αν επιτρέψουμε να αυξηθούν τα κρούσματα του κορωνοϊού, να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας και να κινδυνεύσουμε να χάσουμε τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, δύο μήνες που αναμένεται να δώσουν ανάσα στις τουριστικές περιοχές. Και θα είναι εγκληματικό εάν, από επιπολαιότητα, αφεθούμε να χαλαρώσουμε θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία αγαπημένων μας προσώπων. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», κατέληξε σχετικά με αυτό το ζήτημα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos