Μάσκες: Ποιες προστατεύουν καλύτερα, ποιες όχι -Τι λένε ο ΕΟΔΥ και οι ειδικοί

30 Ιουλίου 2020 01:20

Η μάσκα είναι πλέον υποχρεωτική σχεδόν παντού, ωστόσο οι ειδικοί ζητούν από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή, αλλά και στον τρόπο χρήσης της.

 

Από τη στιγμή που εμφανίστηκαν κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, η μάσκα μπήκε στη ζωή των πολιτών. Ωστόσο, από τότε έως και σήμερα έχουν γίνει έρευνες, συζητήσεις για το ποιες είναι καλές, ποιες προστατεύουν περισσότερο και ποιες μπορεί να είναι επικίνδυνες.

Εξαδάκτυλος: Οχι μάσκες με φιλτράκι και ασπίδες
Σήμερα που η χρήση της μάσκας είναι σχεδόν καθολική σε όλους τους κλειστούς χώρους είναι ανάγκη ο κόσμος να γνωρίζει τι υποστηρίζουν οι ειδικοί. Αναφορικά με το θέμα, ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο OPEN, είπε πως οι μάσκες με φίλτρο προστατεύουν αυτόν που τη φορά, όχι όμως και τους γύρω του, καθώς, αν έχει τον ιό, τον διασπείρει. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στις ασπίδες, υποστηρίζοντας πως δεν αντικαθιστούν τις μάσκες και δεν παρέχουν ασφάλεια. «Οι κάθετες, για παράδειγμα, βοηθούν στην περίπτωση που κάποιος εργάζεται σε μια κουζίνα ταχυφαγείου. Οι άλλες που στηρίζονται στο πηγούνι είναι… διακοσμητικές».

Η σωστή εφαρμογή της μάσκας

Σημαντικό όμως είναι να γνωρίζουμε πώς πρέπει να τοποθετούμε και να αφαιρούμε τη μάσκα από το πρόσωπό μας, καθώς το εξωτερικό κομμάτι της μπορεί να έχει μολυνθεί. Σε αυτό το πλαίσιο ο Βασίλης Κικίλιας ανάρτησε ένα βίντεο του υπουργείου Υγείας, στο οποίο παρουσιάζονται τα 6 βασικά βήματα για τη μάσκα που οι πολίτες πρέπει να τηρούν ευλαβικά.

Συγκεκριμένα:

Πλένουμε τα χέρια μας με σαπούνι και νερό, ή αλκοολούχο απολυμαντική χεριών, πριν αγγίξουμε τη μάσκα
Πιάνουμε τη μάσκα από τα κορδόνια και τα περνάμε πίσω από τα αυτιά μας
Τραβάμε τις πλευρές της μάσκας, ώστε να καλύψει το κάτω μέρος του σαγονιού μας και τη μύτη μας
Αποφεύγουμε να ακουμπάμε τη μάσκα όσο τη φοράμε
Αφαιρούμε τη μάσκα κρατώντας τη μόνο από τα κορδόνια
Την πετάμε στα σκουπίδια αν είναι μιας χρήσης, την πλένουμε στους 60 βαθμούς με απορρυπαντικό και στη συνέχεια τη σιδερώνουμε αν είναι υφασμάτινη

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ για τις μάσκες
Στο site του ΕΟΔΥ υπάρχουν πληροφορίες για το ποιες μάσκες μπορούν να προμηθευθούν οι πολίτες, αλλά και πώς θα πρέπει να τις χρησιμοποιούν για να προστατευθούν οι ίδιοι, αλλά και όσοι έρχονται σε επαφή μαζί τους.

Οι κατηγορίες μασκών που κυκλοφορούν στο εμπόριο

Χειρουργική μάσκα

Η χειρουργική μάσκα χρησιμοποιείται καθημερινά σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας από το υγειονομικό προσωπικό. Καλύπτει το στόμα, τη μύτη και το πηγούνι του προσωπικού, ώστε να μην εκτεθεί σε σταγονίδια που προέρχονται από τους ασθενείς.

Γυναίκα φοράει χειρουργική μάσκα μίας χρήσης
Είναι κατασκευασμένη από τρία στρώματα ειδικών υλικών. Το εξωτερικό στρώμα της μάσκας (το χρωματιστό) είναι και υγροαπωθητικό, έτσι ώστε στην περίπτωση εκτίναξης βιολογικών υγρών (σάλιο, αίμα κ.α). αυτά να μην εισέλθουν στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα. Αν αυτή η πλευρά τοποθετηθεί προς τα μέσα, οι υδρατμοί που παράγονται από την εκπνοή παραμένουν επάνω της και δημιουργούν αίσθημα πνιγμονής. Το εσωτερικό στρώμα είναι άσπρο και σκοπό έχει να απορροφά τους υδρατμούς της εκπνοής. Το φιλτράρισμα των μικροοργανισμών γίνεται από το μεσαίο στρώμα, το οποίο δεν είναι ορατό.

Μη χειρουργική μάσκα (μάσκα κοινότητας)

Η μη χειρουργική μάσκα είναι συνήθως κατασκευασμένη από ύφασμα και δεν προορίζεται για χρήση σε δομές υγείας ή από επαγγελματίες υγείας. Χρησιμοποιείται από το ευρύ κοινό με στόχο την κάλυψη του προσώπου (μύτη και στόμα) του ατόμου που τη φορά. Διατίθεται έτοιμη στο εμπόριο, μπορεί όμως με απλό τρόπο να κατασκευαστεί και στο σπίτι, από ποικίλα υλικά (συνήθως βαμβακερό ύφασμα).

Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας

Η μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας με/ή χωρίς βαλβίδα προορίζεται για χρήση από επαγγελματίες υγείας και δεν συνιστάται για χρήση από το κοινό. Είναι σχεδιασμένη για την προστασία του ατόμου που τη φορά και κατατάσσεται στον εξοπλισμό ατομικής προστασίας του υγειονομικού προσωπικού, καθώς παρεμποδίζει την έκθεσή του σε αερογενώς μεταδιδόμενους μικροοργανισμούς.
Η μάσκα με βαλβίδα δεν αποτρέπει την εκπομπή σταγονιδίων από το άτομο που τη φορά.

Η μάσκα μόνο δεν αρκεί, απαραίτητη η τήρηση των αποστάσεων
Η χρήση της μάσκας είναι ένα συμπληρωματικό μέτρο και δεν υποκαθιστά καίριας σημασίας προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική απόσταση, η αναπνευστική υγιεινή (χρήση χαρτομάντιλου για τον βήχα ή φτέρνισμα), η υγιεινή των χεριών και η αποφυγή αγγίγματος του προσώπου.

Πρέπει να χειριζόμαστε με ασφάλεια τη μάσκα
Η σωστή χρήση της μάσκας είναι το «κλειδί» για την αποτελεσματικότητά της και την προστασία του ατόμου που τη φορά.

Εφαρμόστε υγιεινή των χεριών με πλύσιμο ή με αλκοολούχο αντισηπτικό αμέσως πριν φορέσετε τη μάσκα και οπωσδήποτε πριν την αφαιρέσετε.
Τοποθετήστε τη μάσκα ώστε να καλύπτει πλήρως τη μύτη, το στόμα και το πηγούνι και να μην υπάρχουν κενά μεταξύ μάσκας και προσώπου. Εάν η μάσκα έχει μεταλλικό έλασμα πιέστε το απαλά γύρω από τη ράχη της μύτης. ΜΗΝ αγγίζετε τη μάσκα όταν τη φοράτε, γιατί μπορεί να μεταφέρετε τον ιό στα δάκτυλά σας.
Η μάσκα αφαιρείται πιάνοντας μόνο τα κορδόνια πρώτα από κάτω και μετά από πάνω. Εάν πρόκειται για μάσκα με λαστιχένιους βραχίονες, αφαιρείται πιάνοντας ταυτόχρονα τους λαστιχένιους βραχίονες.
Μην αγγίζετε το μπροστινό μέρος της μάσκας! Θεωρείται μολυσμένο!
Η μάσκα πρέπει να αφαιρείται και να απορρίπτεται όταν υγρανθεί.
Απορρίπτετε τη μάσκα κρατώντας την πάντα από τα κορδόνια ή τους λαστιχένιους βραχίονες.
Εάν η μάσκα είναι πολλαπλών χρήσεων, πλύνετέ την το συντομότερο δυνατόν μετά από κάθε χρήση με κοινό απορρυπαντικό και σε θερμοκρασία 60 βαθμούς.

Τι είδους ύφασμα συστήνεται να έχει η υφασμάτινη μάσκα;
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (π.χ. βαμβακερά T-shirt, βαμβακερά σεντόνια, ή βαμβακερές πετσέτες κουζίνας/φαγητού). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Εναλλακτικά, με χαμηλότερο ποσοστό προστασίας, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

2 στρώματα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης
2 στρώματα λινού υφάσματος
2 στρώματα μεταξωτού υφάσματος

Ζευγάρι φοράει υφασμάτινες μάσκες

Ποιες μάσκες προστατεύουν και ποιες όχι
Επιστήμονες στην Αυστραλία συνέκριναν την αποτελεσματικότητα χειροποίητων υφασμάτινων μασκών με μία στρώση υφάσματος και διπλής στρώσης με απλές χειρουργικές μάσκες προστασίας, ως προς τη συγκράτηση των σταγονιδίων.

Προκειμένου να έχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα χρησιμοποίησαν ειδικά σχεδιασμένο σύστημα φωτισμού LED και βιντεοκάμερα υψηλής ταχύτητας, δείχνοντας ότι ναι μεν η μονή στρώση περιόριζε την εξάπλωση των σταγονιδίων που απελευθερώνονται με την ομιλία, όμως όχι στον βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται από τις μάσκες διπλής στρώσης.

Η διπλή στρώση αποδείχθηκε επίσης ότι είναι «σημαντικά καλύτερη» στη μείωση της εξάπλωσης των σταγονιδίων, αν και η τριπλή χειρουργική μάσκα ήταν η καλύτερη σε όλα τα σενάρια που δοκιμάστηκαν, όπως αναφέρουν οι ερευνητές με επικεφαλής τη Ράινα Μάκινταϊρ του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Thorax».

iefimerida.gr

 

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos