Πόσο ασφαλής είναι οι προσωπίδες προστασίας;

08 Αυγούστου 2020 17:28

Οι προσωπίδες προστασίας ενάντια στην μετάδοση του κορονοϊού είναι ευρέως διαδεδομένες.


Μας επιτρέπουν να αναπνέουμε ελεύθερα και αισθανόμαστε καλύτερα όταν τις φοράμε. Κατά πόσο όμως είναι ασφαλής και κατά πόσο μπορούν να βοηθήσουν προκειμένου να μην μπούμε ξανά σε καραντίνα; Αν βέβαια πάμε σε καραντίνα, έστω και τοπική έχουμε πλέον τον τρόπο να περάσουμε τον χρόνο διασκεδάζοντας και να είμαστε προστατευμένοι ταυτόχρονα με NetBet καζίνο.

Επιστήμονες σε όλο τον κόσμο έχουν κάνει πειράματα σχετικά με τον αέρα και τα σταγονίδια που φεύγουν από το στόμα μας κάθε φορά που μιλάμε, βήχουμε, φτερνιζόμαστε ή ακόμα και όταν τραγουδάμε. Μετά από πειράματα ανακάλυψαν πως κάποιοι τραγουδιστές μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα νέφος αέρα και σταγονιδίων έως και 1,4 μέτρο μπροστά τους. Ο βήχας έφτανε τα 1.9 μέτρα και το φτέρνισμα μέχρι και 8 μέτρα μακριά.

Όσο αφορά την προσωπίδα προστασίας οι απόψεις είναι διφορούμενες. Σε πειράματα της επιστημονικής κοινότητας έχει διαπιστωθεί πως σχεδόν όλα τα αερολύματα έφταναν στο πλάι της ασπίδας προσώπου και στις ίδιες αποστάσεις σαν να μην υπάρχει καμία προστασία. Άλλοι υποστηρίζουν πως αν είσαι υγιής και φοράς την προσωπίδα τότε είσαι ασφαλής και δεν μπορείς να κολλήσεις τον ιό. Επίσης δεν χρειάζεται να την βγάλεις για να επικοινωνήσεις με τους γύρω σου, αναπνέεις καλύτερα, δεν αγγίζεις το πρόσωπο σου, δεν σου θολώνουν τα γυαλιά οράσεως και είναι πιο εύκολο να της καθαρίσεις.

Μελέτες που έγιναν στο Εθνικό Ινστιτούτο για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία στο Morgantown της Δυτικής Βιρτζίνια, διαπίστωσαν πως φορώντας μία προσωπίδα ο ασθενής θα μπορούσε να εμποδίσει το 96% των μεγαλύτερων σταγονιδίων βήχα όταν ήταν φορτωμένα με ιός της γρίπης σε ιδανικές συνθήκες. Ωστόσο όσο αφορά τα μικρότερα σταγονίδια μεγέθους μικρότερου των 3,4 μικρομέτρων, εμπόδισε μόνο το 68%. Επίσης όταν τραγουδάμε ή όταν μιλάμε τα πιο βαριά σταγονίδια πέφτουν στο έδαφος ή οπουδήποτε αλλού ενώ τα ελαφρύτερα αιωρούνται για μερικά λεπτά ακόμα και ώρες αν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές.

Υπήρχαν και περιπτώσεις που η μόλυνση έγινε μέσω του συστήματος εξαερισμού και συγκεκριμένα σε ένα νοσοκομείο στην Σιγκαπούρη. Τα σταγονίδια που αιωρούνται και ο αέρας από την αναπνοή μπορούν άνετα να μεταφερθούν μέσα από τις πλαστικές οπές του συστήματος. Σε αυτήν την περίπτωση η αποτελεσματικότητα της προσωπίδας ήταν μόνο 23%. Σε άλλη περίπτωση στην Ελβετία κατόπιν έρευνας μετά από ξέσπασμα του Covid-19 ανακάλυψαν πως μολύνθηκαν όλοι όσοι φορούσαν προσωπίδες ενώ οι υπόλοιποι φορούσαν μάσκες.

Οι επιστήμονες δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν ακριβώς πόσα στελέχη του ιού μπορούν πραγματικά να μεταφερθούν μέσω τον μικρών σταγονιδίων. Αν όμως πάρουμε σαν παράδειγμα τον ιό της γρίπης τα μικροσταγονίδια περιέχουν δεκάδες χιλιάδες αντίγραφα του ιού και ο ιός μπορεί να επιβιώσει μέχρι τρεις ώρες στον αέρα.

Οι περισσότεροι ερευνητές, μεταξύ αυτών, ο Echternach, συμφωνούν ότι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χρησιμοποιήσει κάποιος μια ασπίδα προσώπου είναι να φορέσει μια μάσκα από κάτω. «Το να φοράς μια ασπίδα προσώπου δεν θα είναι πολύ προστατευτικό», λέει ο Echternach. Όσο πιο στενή είναι η εφαρμογή της μάσκας από κάτω, τόσο το καλύτερο, προσθέτει. Τα κενά, μπορεί να προκαλέσουν διαφυγή αέρα και σταγονιδίων. Ακόμα και όταν φοράμε πολύ σφιχτές μάσκες μπορεί να δημιουργηθεί κενό από τις τρίχες του προσώπου και να μην είναι το ίδιο αποτελεσματικές.

Συμπερασματικά οι ασπίδες προστασίες παρέχουν μεν ασφάλεια, καλύτερα να τις φοράμε από τα να μην φοράμε τίποτα αλλά δεν τόσο αποτελεσματικές από μόνες του για να μας προστατεύσουν από τον ιό.

Πηγή: https://www.bbc.com/

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos