Έρχονται οι «virtual» ταμειακές μηχανές από την ΑΑΔΕ

08 Αυγούστου 2020 23:45

Ομπρέλα προστασίας για τους καταναλωτές: Με SMS, QR και smartphones θα μπορούν να ελέγχουν τη γνησιότητα των αποδείξεων

Για το μεγάλο άλμα προς την online διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την εφορία, ετοιμάζεται η ΑΑΔΕ. Μπορεί μεν, λόγω κορωνοϊού, να πήρε παράταση μέχρι 31 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία για την απόσυρση των ταμειακών μηχανών που δεν μπορούν να συνδεθούν online με την εφορία, όμως το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ σχεδιάζουν ήδη το επόμενο βήμα: οι ταμειακές μηχανές που ξέραμε καταργούνται και έρχονται οι «virtual» ταμειακές μηχανές (VCR), που θα στέλνουν τις αποδείξεις συναλλαγής στο κινητό του καταναλωτή!

Εικόνα από το μέλλον; Οι νέες ταμειακές μηχανές VCR όχι μόνο θα είναι συνδεδεμένες online με την εφορία, αλλά θα έχουν την δυνατότητα να αποστέλλουν και ηλεκτρονικά τις αποδείξεις που εκδίδουν στους καταναλωτές στο smartphone, ακόμα και με SMS, κάτι σαν… την ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων.

Με τις νέες προδιαγραφές, οι «εικονικές» ταμειακές μηχανές θα εκδίδουν αποδείξεις με τα στοιχεία της επιχείρησης που θα σηματοδοτούνται ηλεκτρονικά με τον Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης (ΜΑΡΚ). Ο Μοναδικός Αριθμός Καταχώρησης ΜΑΡΚ θα πιστοποιεί την εγκυρότητα της συναλλαγής για την εφορία.

Για τον καταναλωτή όμως, η επιχείρηση πλέον θα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώσει ή να του αποστείλει με SMS ή email την απόδειξή του.

Μέχρι να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το νέο σχέδιο, εντός του 2021, οι επιχειρήσεις θα κληθούν να εκδίδουν απόδειξη που θα φέρει και ειδική σήμανση QR (ένα είδος barcode) με την οποία ο πελάτης, χρησιμοποιώντας σαν σαρωτή την κάμερα του κινητού του, θα μπορεί μέσω διαδικτύου να πιστοποιεί την γνησιότητα της απόδειξης που του εκδόθηκε.

Ηδη πάντως αρκετές επιχειρήσεις έχουν εφοδιαστεί με μηχανές που έχουν ανάλογες δυνατότητες ώστε, εκτός από το να εκδίδουν τυπωμένες αποδείξεις , να μπορούν και να τις αποστέλλουν στους πελάτες σε ηλεκτρονική μορφή. Δεν είναι όμως ακόμα συνδεδεμένες με την εφορία και δεν λαμβάνουν τον μοναδικό αριθμό ΜΑΡΚ, όπως θα ισχύσει όταν τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχέδιο, εντός του 2021.

newmoney.gr

Ειδησεογραφικός, Ενημερωτικός, Ιστότοπος με σεβασμό στην αμερόληπτη ευρεία παρουσίαση των γεγονότων. Έγκυρη και έγκαιρη καθημερινή ενημέρωση!

 

 online mediaΜέλος του μητρώου
 ONLINE MEDIA
  Επικοινωνία

 

Διαγωνισμός

diagonismoi prosexos